Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

szociális, gyermekvédelmi ellátások módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.01.
szociális, gyermekvédelmi ellátások módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. 147. § (1)-(3) bekezdésének és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 115 § (1) bekezdésének értelmében a fenntartónak tárgyév április 1 napjáig szakfeladatonként meg kell határoznia a feladatellátásokhoz kapcsolódó szolgáltatási önköltséget, ami megegyezik az intézményi térítési díj összegével.
Az intézményi térítési díjakat a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról és személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátásokról szóló 19/2008 (IX.18.) számú és a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 8/2014. (IV.24.) számú önkormányzati rendelet tartalmazza.
A Hajdúszoboszlói Gyermeksziget Bölcsőde (továbbiakban: bölcsőde) és a Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ (továbbiakban: HKSZK) intézményvezetői benyújtották a felülvizsgálat alapját képező, szolgáltatási önköltség kimutatásáról szóló dokumentumokat. Intézményvezető Asszony által élkészített anyag a javaslat 1. melléklete. A leírtak alapján megállapítható, hogy a bölcsődei gondozás intézményi térítési díja csökkent, az időszakos gyermekfelügyelet és a Baba-Mama játszócsoport térítési díja emelkedett. Az előzőek ellenére javasolnánk az ellátások csökkentett intézményi térítési díjának összegét a 2023 évihez képest változatlan mértékben megállapítani. Így a gyermekek gondozásának, nevelésének díja (együtt gondozása) az előző évekhez hasonlóan 0 Ft/nap, valamint a Baba-Mama Játszócsoport továbbra is díjmentesen vehető igénybe. Mivel a nyersanyag norma összege nem változott, így a bölcsődei gyermekétkeztetés díját sem szükséges emelni.
A Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője az általa megküldött anyagban (2. melléklet) kifejtette, hogy az állami támogatás és az önköltség összege valamennyi személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatás esetében emelkedett, mindezek ellenére javasoljuk a csökkentett intézményi térítési díjak összegét a tavalyi évben elfogadott mértékben meghatározni. A Képviselő-testület a 6/2023. (I. 26.) határozatával állapította meg a 2023. február 1. napjától irányadó nyersanyagnormákat. Ezek változtatása nem indokolt, kivéve a szociális étkezés esetében megállapított 525.-Ft-os összeget, amelyet javasolunk 580.-Ft-ra emelni, és ezzel egyidejűleg a 19/2008. (IX. 18.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében található szociális étkezés intézményi térítési díja szintén 580.-Ft-ra kerülne megemelésre. Ez a módosítás tényleges áremelést az ellátottak tekintetében nem jelent, mivel a fenntartó által megállapítható csökkentett térítési díj összege (710.-Ft) nem változik.
A helyettes szülői ellátás intézményi térítési díja nem változott, továbbra is javasoljuk, hogy a gyermekek gondozására, nevelésére csökkentett intézményi térítési díjat – jövedelemmel nem rendelkezők esetén - állapítson meg a fenntartó, melynek összege „0” forint.
A HKSZK Családok Átmeneti Otthona térítési díjának vonatkozásában megállapítást nyert, hogy az állami támogatás összege meghaladja a szolgáltatási önköltséget, ezért ezen szolgáltatást térítésmentesen szükséges biztosítani.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 8/2014. (IV.24.) számú önkormányzati rendelet 1. számú függeléke a csökkentett intézményi térítési díjakat is jövedelemhez differenciáltan társítja annak érdekében, hogy az ellátottak képesek legyenek a térítési díjakat kifizetni.
Javaslatunk szerint az állami normatíva emelkedése miatt a csökkentett térítési díjak emelésére nincs szükség.
Kérem a T. Képviselő-testületet, hogy a javaslatot megtárgyalni, az érintett két rendelet módosítását tartalmazó módosító rendeletet megalkotni szíveskedjen.
Hajdúszoboszló, 2024. február 15.
dr. Morvai Gábor
jegyző