Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról szóló 9/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 23

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.23.
a társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról szóló 9/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelet Bizottságok!
Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2020. évben rendeletet alkotott a városképi szempontból kiemelt területen lévő, közterületi címmel azonosított társasházak homlokzatfelújítására pályázat keretében. Jelen szabályozás alapján az alábbi társasházak nyújthatnak be pályázatot:
Hősök tere 56. sz
Hősök tere 19. sz.
Szilfákalja 743. sz.
Hőforrás u. 2. sz.
A felújításra a város mindenkori költségvetésében rendelkezésre álló forrás mértékéig van lehetőség. Az elmúlt 3 évben 2 társasház nyújtott be pályázatot, melynek keretében egyenként 5 MFt összegű támogatásban részesültek. Egyik esetben mintegy 70 MFt összegű, míg másik esetben valamivel több, mint 10 MFt összegű fejlesztés valósult meg.
Az egyik nyertes pályázó szándéknyilatkozatot nyújtott be pályázat ismételt benyújtásával kapcsolatosan.
A jelenleg hatályos önkormányzati rendelet csak arra vonatkozóan tartalmaz szabályozást, amennyiben támogatott a támogatási szerződést saját hibájából nem az abban foglaltak szerint teljesíti, úgy öt éven belül újabb pályázatot nem nyújthat be.
Felmerült a szabályozás igénye a tekintetben, hogy korábbi nyertes pályázó – a felújítás több évre történő ütemezésével – milyen feltételekkel nyújthat be ismét pályázatot támogatásra vonatkozóan.
Az Önkormányzat eldöntheti, hogy érdekében áll-e az ütemezett megvalósítás, ezáltal egy adott társasház magasabb mértékű támogatásban részesülhet a rendeletben meghatározott mértéknél, ami jelenleg a tervezett munka teljes költségének 80%-a lehet, de nem lehet több 5 MFt összegnél. Amennyiben nem áll érdekében, úgy a szabályozás egyik lehetséges módjára tettünk javaslatot a mellékelten csatolt rendeletmódosítás tervezetben.
Kérjük a Tisztelt Képviselő-testületet, a rendelet módosítására tett javaslatunkat megtárgyalni, döntését meghozni szíveskedjen.
Hajdúszoboszló, 2024. február 05.
Szilágyiné Pál Gyöngyi
városfejlesztési irodavezető