Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (III. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 06. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (III. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.06.01.
a fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III.22.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) módosításával szükséges fizető parkolási övezetbe vonni a Bányász utca és a Szilfákalja előterjesztésben meghatározott részeit.
A parkolási probléma különösen a főszezon időszakában érzékelhető. Ezen a területen előszeretettel várakoznak a fürdőbe érkező vendégek, és a meglévő adottságok miatt a helyben lakók számára ez a megnövekedett forgalom nehézséget okoz. A Fürdő Patika melletti terület az egyik leginkább problémás, valamint a Bányász utca egy része. Az Arany saroknál lévő parkoló szintén fizetős övezetbe kerülne, továbbá a Szilfákalja 45-től a kosárpályáig tartó rész, azzal, hogy a kosárpálya mellett maradna egy ingyenesen használható parkoló. A Szilfákalja 20. szám előtti garázssor tekintetében a parkolási tilalom is megfontolandó, hiszen az itt megálló vagy várakozó gépjárművek a garázsokba történő ki- és behajtást akadályozzák.
Mindezek alapján a tervezet elfogadása esetén fizetős övezetbe kerül:
Arany János u. 44. szám melletti parkoló,
Bányász utca 28. számtól az utca végéig terjedő terület,
Szilfákalja 20. szám előtti terület (Fürdő Patika),
Szilfákalja 33-45. szám közötti terület.
Valamennyi terület az R. 2. mellékletében található I/A. díjövezetbe kerülne: I/A. díjövezet: parkolási díj egész évben: 400 Ft/ óra, illetve 2000 Ft/ nap.
A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a értelmében fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie. A fizető automaták kiépítésének, valamint a táblák elhelyezésének és a lakosság tájékoztatásának időigényére tekintettel a javasolt hatálybalépési idő 2024. június 1. napja.
A Hajdúszoboszlói Városgazda Nonprofit Zrt.-vel folytatott egyeztetés alapján a megjelölt terület 3 parkoló automatával lefedhető, ennek költsége telepítéssel együtt kb. 12.000.000 Ft. A bekerülési költség megtérülése várhatóan hosszú időt vesz igénybe, tekintettel arra a lakók számra biztosított lesz a regisztrációhoz kötött ingyenes parkolás.
A Városfejlesztési és Műszaki Bizottság 2024. 03. 19-i ülésén elfogadta azt a módosító javaslatot, mely szerint a Rendelet 2. melléklet „I/B. díjövezet: parkolási díj július 1. – szeptember 30. között: 400 Ft/ óra, illetve 2000 Ft/ nap.” szöveg helyébe az „I/B. díjövezet: parkolási díj június 1. – augusztus 31. között: 400 Ft/ óra, illetve 2000 Ft/ nap.” szöveg lép. Szintén a Bizottság javaslatára a Rendelet 7. §-a újraszabályozásra kerül, melynek eredményeként az újonnan fizetős övezetbe sorolt területeken a fizetős idősáv 7:00 órától 20:00 óráig terjed. A Jogi, Igazgatási és ügyrendi bizottság június 15. - szeptember 15. közötti időszakra javasolta módosítani az. I/B. pontban meghatározott feltételt, a Képviselő-testület végül a június 15. - augusztus 31. közötti időszak mellett döntött.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztéshez melléklet rendeletmódosítást elfogadni szíveskedjen!
Hajdúszoboszló, 2024. március hó 14. nap
Dr. Morvai Gábor
jegyző