Konyár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelete

KONYÁR KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL

Hatályos: 2018. 01. 01- 2018. 09. 30

Konyár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró


  • az állami főépítészi hatáskörében eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal;
  • Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság;
  • Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság;
  • Miniszterelnökség, mint a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, valamint
  • az erről szóló külön önkormányzati rendeletben partnerségi egyeztetésre megjelölt partnerek

véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:



I.         Fejezet

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK


1.    A rendelet célja, hatálya és alkalmazása

1. §


(1)         E rendelet célja Konyár Község jellegzetes és értékes arculatának megóvása és az épített és a természeti környezet egységes védelme érdekében a helyi építészeti értékvédelemmel, a településképi követelményekkel és a településkép- érvényesítési eszközökkel kapcsolatos szabályok megállapítása.


(2)         E rendelet előírásait a mindenkor hatályos településrendezési eszközökkel együtt kell alkalmazni.



2.    Értelmező rendelkezések

2. §


E rendelet alkalmazásában:


1.Értékvizsgálat: a települési érték helyi védelem alá helyezésének szakmai megalapozására szolgáló, megfelelő jogosultsággal rendelkező szakértő, illetve tervező által készített esztétikai, műszaki, történeti és természeti vizsgálatot tartalmazó munkarész.

2.Áttört kerítés: olyan kerítés, amelynek a kerítés síkjára merőleges átláthatósága 50%-nál nagyobb mértékben nem korlátozott.

3.Pasztell szín: a színek nagyon világos és kis telítettségű árnyalatai, melyeknek (a szín mellett) csak fehértartalma van, fekete nincs.

4.Major szerű csoportosítás: Az épületek külterületen történő elhelyezésének az a módja, amikor az épületek viszonylag kis helyen, művelésből kivett területen, egyszerű különálló tömegekben (egy major területén) kerülnek elhelyezésre, nem szétszórtan, egymástól távol.

5.Cégér: a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm\. rendelet 2. § (b) pontja szerinti épülettartozék,

II.         Fejezet

A HELYI VÉDELEM


3.    A helyi építészeti örökség területi és egyedi védetté nyilvánítása, a védelem nyilvántartása, a védelem megszüntetése

3. §


(1) A helyi védelem célja a település településképe és történelme szempontjából meghatározó építészeti és természeti örökség kiemelkedő értékű elemeinek védelme, a jellegzetes épített és táji karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása.


(2) A helyi védettség alá helyezésről, annak megszűnéséről a Képviselő-testület dönt. A védetté nyilvánítást, annak megszüntetését települési Főépítész készíti elő.


(3) Helyi érték védetté nyilvánítására vagy a védelem törlésére bármely jogi vagy természetes személy, településrendezési terv keretében vagy önállóan készített örökségvédelmi hatástanulmány és önállóan készített értékvizsgálat is javaslatot tehet, melyet a jegyzőnél kell benyújtani. A javaslatnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) a javasolt vagy érintett érték megnevezése,

b) a javasolt vagy érintett érték helyének meghatározása (utca, házszám, helyrajzi szám), egyértelműsítés érdekében szükség esetén helyszínrajzi ábrázolással,

c) a javaslattevő természetes vagy jogi személy, ez utóbbi esetén annak képviselőjének megnevezése, elérhetősége,

d) a javasolt vagy érintett érték fotódokumentációja, leírása, ismertetése,

e) a védelem fajtája,

f) a védetté nyilvánításra vagy a védelem megszüntetésére vonatkozó javaslat indoklása.


(4) A helyi értékvédelemmel járó nyilvántartást önkormányzati települési Főépítész készíti. 


(5) A védetté nyilvánított helyi értékek listáját és térképi ábrázolását e rendelet 1. melléklete tartalmazza.


(6) A védetté nyilvánított helyi értékek nyilvántartása - e rendelet 1. mellékletének megfelelően – tartalmazza a védetté nyilvánított helyi érték

a) megnevezését,

b) nyilvántartási számát,

c) azonosító adatait (alkotó megnevezése),

d) védelem típusát, rövid indokolását,

e) pontos helyét (utcanév, házszám, helyrajzi szám),

f) fotókat,

g) állapotfelmérésének adatait, állapotát befolyásoló átalakításokat, tevékenységeket történeti sorrendben,

h) a védett értékhez fűződő korlátozásokat,

i) a védett értékhez kapcsolódó támogatásokat.


(7) A védetté nyilvánított helyi értéket, növényt, növény-együttest táblával meg kell jelölni a védett értéken, növény, növény-együttes esetén annak közvetlen környezetében. A tábla elkészíttetéséről, elhelyezéséről, fenntartásáról, pótlásáról az önkormányzat gondoskodik, azt a tulajdonos és a használó tűrni köteles.


(8) A védettség megszüntetésére akkor kerülhet sor, ha a védetté nyilvánított helyi érték

a) megsemmisül,

b) életveszélyessé válik, és az eredeti állapotba történő visszaállítása aránytalanul magas költséggel járna, illetve növényegészségügyi szempontból állapota visszafordíthatatlanul károsodik,

c) A védelem alapját képező értékeit helyreállíthatatlanul elvesztek, vagy a védelemmel összefüggő szakmai ismérveknek már nem felel meg,

d) magasabb rendű jogszabály által védettséget (műemléki, természetvédelmi) kap.


(9) A védettség megszüntetésére irányuló kérelem melléklete az állapotrögzítő dokumentáció, amely tartalmazza:

a) az érintett elem helyszínrajzát,

b) épület, vagy építmény esetén a felmérési tervet (alaprajz minden szintről, metszetek, homlokzatok, műszaki leírás),

c) természeti érték állapotát bemutató leírást, felmérési tervet

d) fotódokumentációt,

e) amennyiben szükséges - épület, vagy építmény esetén tartószerkezeti tervezési területen jogosultsággal rendelkező, természeti érték esetén rendelkező okleveles táj- és kertépítészmérnök, kertészmérnök által készített

– szakvéleményt.


(10) A védettség megszüntetésére irányuló eljárásban a védetté nyilvánításra vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

4. A helyi védett érték fenntartása

4. §


(1) A védetté nyilvánított helyi érték fenntartása a tulajdonos feladata, aki köteles annak jó karbantartásáról gondoskodni.

(2) A védettség alatt álló építményhez tartozó földrészlet, annak jellegzetes növényzete, szobor, képzőművészeti alkotás, utcabútor és egyedi tájérték védelméről a tulajdonos-nak, kezelőnek gondoskodnia kell.

(3) Felújítást, korszerűsítést megkezdeni és végezni, valamint a védett érték rendeltetését megváltoztatni csak településképi véleményezési eljárás alapján, e rendeletben foglalt részletes előírások betartásával lehet.

(4) A fennmaradás feltétele az eredeti rendeltetésnek megfelelő használat. A használat a védett értéket nem veszélyeztetheti.

(5) A helyi védett érték tulajdonosa kérheti az önkormányzat támogatását a felújítás, helyreállítás és ezáltal az értékmegőrzés érdekében. A támogatás megítélésnek feltétele a rendeltetésszerű használat.

(6) A helyi védett érték tulajdonosa a tulajdonviszonyokban, a kezelőben és a haszná-lóban történt változásokat a jegyzőnek a változástól számított 30 napon belül köteles írásban jelezni. Ennek elmaradása esetén a védett értékre önkormányzati támogatás nem adható.

(7) A közterületen álló védett fák esetenként szükséges növényvédelméről, rendszeres fenntartásáról, az önkormányzat köteles gondoskodni szakértő bevonásával.

5. A helyi védett érték fogalma, annak fajtái 

5. §


(1) E rendelet alapján helyi védett értéknek minősül minden olyan, magasabb szintű jog-szabály által nem védett épített alkotás és természeti érték, amely e rendelet 1. mellék-letében felsorolásra, valamint térképi ábrázolásra került.

(2) A helyi védett értékek kategorizálása:

a) helyi védett utcakép, jele: HU,

b) helyi védett épület jele: HE,

c) helyi védett természeti érték, jele: HTE.

III. Fejezet 

TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK


6. A településképi szempontból meghatározó területek megállapítása 

6. §


(1) A településképi szempontból meghatározó területek megállapításának célja a telepü-lésszerkezet, településkarakter, tájképi elem és egyéb helyi adottság alapján az eltérő területhasználatnak megfelelően eltérő karakterű, telekszerkezetű, beépítésű, anyag-használatú, zöldfelületi arányú területek egyedi arculati elemeinek fenntartása és meg-őrzése.

(2) A településképi szempontból meghatározó területek térképi lehatárolását a belterületre és a külterületre vonatkozóan e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) Konyár település belterülete az alábbi eltérő karakterű területekre osztható:

a) Településközpont,

b) Történeti településrész

c) Később kialakult lakóterületek

d) Beépítésre nem szánt területek

IV. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK MEGHATÁROZÁSA


7. Építmények anyaghasználatára vonatkozó általános építészeti követelmények

7. §


(1) Az anyaghasználatra vonatkozó követelmény kiterjed az építmény, és a sajátos épít-ményfajták építőanyagának településkaraktert befolyásoló valamely minőségi jellemzőjé-re.


(2) Tetőfedés: Tetőfedő anyagként a helyben hagyományos anyagokon és színeken kívül, más anyagok és színek alkalmazhatóak. Utcai homlokzaton, tájidegen építészeti elemek, anyagok, színezés nem alkalmazható. Ennek értelmében:

a) Földszintes épület tető héjazatául cserépfedésen, cserépmintázatú- nem tükröző fe-lületű lemezfedésen, nádfedésen, fazsindely fedésen kívül, más nem alkalmazható. 

b) Emeletes épületek esetében, az a) pontban felsoroltakon kívül, korcolt fémlemez fe-dés és palafedés is alkalmazható.

c) A tetőfedő anyag színe, földszintes épület esetén csak sárgásvörös (natúr cserép színű) lehet. Kivételt képeznek az emeletes, környezetből kiemelkedő, közösségi épületek és a nádtetős épületek, ahol a szürke szín, valamint a górék és kapu épít-mények, ahol a fazsindely és az ennek megfelelő barna szín is alkalmazható.

d) Kiegészítő épületrészek (előtető, toronysisak, párkányok) a teljes tetőfelület 20% - át meg nem haladó össz felületű egyedi megformálású tetőfelületek) fémlemezzel történő fedése megengedett.


(3) Homlokzatok: Az épületek homlokzatában a fehér, és a halvány meleg- pasztellszíneket kell alkalmazni. Az erősebb sárga, drapp, barna és vörös árnyalatok, a téglavörös szín, a lábazaton, valamint az oromfalak, és homlokzatok díszítésénél lehet alkalmazni. A hideg színek nem alkalmazhatóak a vakolat színeként, kivéve a kapuk esetében hagyományos-nak számító szürkészöld színt.


(4) Kerítések: 

a) A kerítések színében vöröses-barna, szürkés- barna, szürkés-zöld színeket és árnya-latait, valamint a szürke árnyalatait lehet alkalmazni. Az élénk színek és fehér szín a környezetben idegenül hat, így ezek alkalmazása nem megengedett.

b) A kerítésmezőket deszka, léc, fémpálcás vagy kovácsoltvas kialakítással, vagy a ha-gyományosnak számító vízszintes tagolású előregyártott betonelemekből lehet ké-szíteni. 

c) Lábazat és osztás (mezőkre való osztás nélküli), tömör lemezkerítés nem építhető. Fémlemezből kerítés abban az esetben készíthető, ha osztásrendszerében, felületi struktúrájában, színében magán hordozza a deszkakerítés településképi jellemzőit.


TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEKRE VONAT-KOZÓ TERÜLETI ÉS EGYEDI ÉPÍTÉSZETI KÖVETELMÉNYEK

8. Valamennyi településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó 

építészeti követelmény:

8. §


(1) Tetők hajlásszöge: A Lakó- (Lf), a Vegyes- (Vt) övezetekben létesülő épületeket 35 - 45° között meghatározott dőlésszögű tetővel kell megvalósítani. Ez alól kivételt a man-zárd tetővel kialakított épületek és a 18 méternél nagyobb fesztávolságot áthidaló tető-szerkezetű magastetős épületek jelentenek.


(2) Tetőszélesség és tetőidom összefüggése: Oldalhatáron álló beépítési mód esetében, amennyiben utcára merőleges tetőgerincű épület, épületrész kerül elhelyezésre, az építési vonaltól számított 5,0 m mélységig, maximum 8,0 méter épületszélesség alkalmazható, vagy a tetőt az utca felől teljes kontyolással kell készíteni.


(3) Közterületen megjelenő hátsókertek: A Lakóövezetbe (Lf) és Vegyes (Vt) övezetbe tar-tozó telkek esetében, a szemközti épületekre telekvéggel forduló ingatlanok esetében, a hátsó telekhatárt egységes építészeti megjelenést eredményező módon kell, az oda kerülő épülettel és azzal együtt megtervezett, legalább 20 %-ban tömör kerítéssel lezárni.


(4) Kerítések: 

a) A kapukat és a kerítéseket a településen hagyományosan kialakultnál magasabbra, vagy alacsonyabbra építeni, a közintézmények áttört- vagy jelzésszerű kerítései ki-vételével nem megengedett.

b) A kerítéseken létesülő gyalogos bejáratot közrefogó oszlopok között (a kapu felett), a helyi hagyományoknak megfelelő vízszintes- vagy íves keretezés/ esőtető szerű felső lezárás készíthető.

c) A helyi hagyományoknak akkor felel meg a kerítés, ha:

ca) Lábazattal és függőleges oszlopokkal tagoltan átlátható kerítésmezőkkel, vagy

cb) Lábazattal és függőleges oszlopokkal tagoltan, az utcai ablakos homlokzat előtt átlátható kerítésmezőkkel, máshol tömör kerítésmezőkkel készül. 

d) Függőleges tagolás nélküli (mezőkre történő osztás nélküli) teljesen tömör (nem át-látható) kerítés a helyi jellegzetességeknek megfelelően létesíthető, de az utcára né-ző, ablakos homlokzat előtt, csak áttört kerítésmezőt lehet kialakítani.

e) A kerítések anyag- és színhasználata a 7.§. (4) rendelkezései szerint.


(5) Előkert és építési vonal viszonya: 

a) A település területén az előkert határa az építési hely és az utcai telekhatár viszonyát jelenti, ami nem jelent egyértelműen kötelező építési vonalat. Az épületek építési he-lyen belüli elhelyezésének településképpel és hagyományos telekhasználattal össze-függő részletes szabályait, így a kötelező építési vonal helyét is, a Hész határozza meg. 

b) Az új épületek telepítése esetén, az épületnek a meghatározott építési vonalhoz kell illeszkednie, az elé nem kerülhet, de az illeszkedés aránya nincs meghatározva. (Az-az egy ponton is érintkezhet.)

9. Településközpont területe:

9. §


(1) Konyár településközpontja a Rákóczi utca első szakasza és a református templom kör-nyéke. Az a településrész, ahol a műemléki védettségű református templom mellett, több olyan karakteres épület is található, melyek az egyedi településszerkezet mellett, a tele-pülés sajátos arculatát is jellemzik.


(2) Területi építészeti követelmények:


a)   A beépítés telepítési módja: 

A beépítés a középületek kivételével földszintes, relatíve kisebb telkeken „oldalhatá-ron álló” beépítési módban benyúló utcára merőleges főépületekkel, vagy „hézagosan zártsorú” a jellegzetesen előkert nélküli utcavonalon álló beépítésű utcaszakaszokon  utcával párhuzamos épületekkel.

A középületeknél megengedett a többszintes épület és a nagyobb parkosított előkert létesítése is.

       A rendeltetési egységet magába foglaló épületeket az utcavonalon, vagy attól 

2-3,0 méter távolságra is elhelyezhetők az oldalhatáron álló beépítési mód szabályai szerint, oly módon, hogy a közösségi célú épület (általános iskola, óvoda) elhelyezése esetén nagyobb (tetszőleges) is megengedett.

       A kialakult településkép vegyes beépítésű, így mindkét építési mód alkalmazható.

b)    Építmények telepítése: A főépületen kívül a melléképületeket telken belüli elhelyezé-sének módját a terület sajátosságainak és a szomszédos telkek

    beépítésének figyelembe vételével úgy kell megválasztani, hogy a melléképületek a főépület mögött, azzal azonos oldalkerttel telek be nem épített területére épüljenek (ettől eltérően is elhelyezhetők) és a szomszédokra nézve ne jelentsenek korlátozást, - szerkezetük, építési anyagaik a főépülettől ne térjenek el.

A telken belül kertek, zöld felületek alakítandók ki.

Az épületek előtti közterületek az épülettel egységet képezve alakítandók ki.

Szintszám: A beépítés (a központ egyik meghatározó közösségi épületét jelentő általános iskola kétszintes épületének kivételével) földszintes. Az előírt szintszámból is kö-vetkező, megengedett legnagyobb homlokzatmagasság 4,5 – 7,5 m tartományba es-het, (a templom és templomtorony magassága adottság) emeletes épület esetén 10,5 m.

Legmagasabb pont: Bizonyos rendeltetésű építmények (templom, kilátó, technoló-giai építmények) megengedhető legnagyobb magasságát más előírása meghatároz-hatja, illetve korlátozhatja.

a) Kerítésalakítás: A közösségi- kereskedelmi- szolgáltató- vendéglátó tevékenység esetén, az előkertet nem kötelező a közterülettől kerítéssel lehatárolni, ilyen esetek-ben fedett, vagy nyitott terasz is kialakítható.


(3) Egyedi építészeti követelmények:

a) Anyaghasználat: Az építmények anyaghasználatára vonatkozó, jelen rendelet 7.§.-ban meghatározott általános építészeti követelményeken szerint.

b) Tömegformálás:

ba) A településközpontban csak magastetős épületek helyezhetők el. 

bb) A tetők formáját tekintve: utcára merőleges tetőgerincű (oromfalas, részleges vagy teljes kontyolású) nyeregtetős, az utcával párhuzamos tetőgerincű nyereg-tetős oromfalas, vagy teljes kontyolású épületek egyaránt építhetőek, mert a különböző tetőformájú épületek változatossága jellemzi itt a településképet.

c) Homlokzati kialakítás:

ca) Az utcára merőleges tetőgerincű épület utcai oromfalát az eresz magasságában (illetve annak 50 cm-es sávjában), ha az oromfalon egyébként nem készül burkolat, vízszintes homlokzati tagozattal kell ellátni.

cb) Utcára merőleges tetőgerincű épület utcai oromfalában erkély nem létesíthető.

10. Történeti településrész

10. §


(1) Konyár történeti településrésze a település központot körülvevő, teljes, egységesen leha-tárolható területe a községnek. Nem tartozik hozzá a település vasúton túli lakóterülete, valamint a Béke utcától nyugatra elhelyezkedő lakóterületek.


(2) Területi építészeti követelmények:

a)      A beépítés telepítési módja: 

A beépítés „oldalhatáron álló” építési mód relatíve nagyobb telkekkel, földszintes beépítéssel, ahol az épületek az építési oldalon, a helyszín függvényében az oldalha-tártól estenként csurgó távolságra állhatnak, utcára merőleges benyúló épületként. A terület vegyes beépítésére tekintettel megengedett az utcával párhuzamos épület el-helyezés, alkalmazva a városképi illeszkedést.

Az épületek utcavonalhoz viszonyított többségükben előkert nélküliek

         A rendeltetési egységet magába foglaló épületet (és/vagy egy tároló épület- górét) az utcavonalon, vagy a rendeltetési egységet magába foglaló épületet az utcavonaltól 2-3,0 méter távolságra is el lehessen helyezni, az oldalhatáron álló beépítési mód szabályai szerint.

b)    Építmények telepítése: A főépületen kívül a melléképületeket telken belüli elhelyezé-sének módját a terület sajátosságainak és a szomszédos telkek beépítésének figye-lembe vételével úgy kell megválasztani, hogy a telek be nem épített területére és a szomszédokra nézve ne jelentsenek korlátozást, szerkezetük, építési anyagaik a fő-épülettől ne térjenek el.

A telken belül kertek, zöld felületek alakítandók ki.

c)    Szintszám: A beépítés földszintes. Az előírt szintszámból is következő, megengedett legnagyobb homlokzatmagasság értéke 4,5- 7,5 m tartományba eshet.

d)      Legmagasabb pont: Bizonyos rendeltetésű építmények (közösségi használatú épüle-tek, kilátó, technológiai építmények) megengedhető legnagyobb magasságát más. övezeti előírása meghatározhatja, illetve korlátozhatja.

a) Kerítésalakítás: Szabályai a 7.§ (4) bekezdése szerint.


(3) Egyedi építészeti követelmények:

a) Anyaghasználat: Az építmények anyaghasználatára vonatkozó, jelen rendelet 7.§.-ban meghatározott általános építészeti követelmények szerint.

b) Tömegformálás:

ba) Csak magastetős épületek helyezhetők el. 

bb) A tetők formáját tekintve: utcára merőleges tetőgerincű (oromfalas, részleges vagy teljes kontyolású) nyeregtetős, az utcával párhuzamos tetőgerincű nyereg-tetős oromfalas, vagy teljes kontyolású épületek egyaránt építhetőek, mert a különböző tetőformájú épületek változatossága jellemzi itt a településképet.

c) Homlokzati kialakítás:

ca) Az utcára merőleges tetőgerincű épület utcai oromfalát az eresz magasságában (illetve annak 50 cm-es sávjában), ha az oromfalon egyébként nem készül burkolat, vízszintes homlokzati tagozattal kell ellátni.

cb) Utcára merőleges tetőgerincű épület utcai oromfalában erkély nem létesíthető.


11. Később beépült általános lakóterület

11. §


(1) Konyár Nyugati, „fele”, melyet az északkelet- délnyugat nyomvonal vezetésű Béke utca választ el a történeti településrésztől, valamint a település északi, vasúton túli, különálló lakóterülete. A település azon részei, mely „később kialakult” jellege ellenére karakteré-ben sokban hasonló a történeti településrészhez, de a településkép egységessége nem mindenhol azonos értékű. 


(2) Területi építészeti követelmények:

a) A beépítés telepítési módja:

aa) Nyugati településrész- Dózsa György utca, Béke utca északi szakasza: 

A beépítés „oldalhatáron álló” építési mód relatíve nagyobb telkekkel, földszintes beépítéssel, szabályos utca és telekalakítással, ahol az épületek az építési oldalon, a helyszín függvényében az oldalhatártól estenként csurgó távolságra állhatnak, utcá-ra merőleges benyúló épületként. A terület vegyes beépítésére tekintettel megenge-dett az utcával párhuzamos épület elhelyezés, alkalmazva a városképi illeszkedést.

Az épületek utcavonalhoz viszonyított többségükben előkert nélküliek

A rendeltetési egységet magába foglaló épületek az utcavonalon, vagy attól 2-3,0 méter távolságra is el lehessen helyezni, az oldalhatáron álló előkert nélküli beépítési mód szabályai szerint.

ab) Északi, vasúton túli településrész és Nyugati településrész aa) pont kivételével:

Az építési helyet az oldalhatáron álló előkertes beépítési mód szabályai szerint kell lehatárolni, oly módon, hogy a rendeltetési egységet magába foglaló épületek az ut-cavonaltól 1,0-3,0 méter távolságra lehessen elhelyezni.

b)      Építmények telepítése: A főépületen kívül a melléképületeket telken belüli elhelye-zésének módját a terület sajátosságainak és a szomszédos telkek beépítésének figye-lembe vételével úgy kell megválasztani, hogy a telek be nem épített területére és a szomszédokra nézve ne jelentsenek korlátozást, szerkezetük, építési anyagaik a fő-épülettől ne térjenek el.

         A telken belül kertek, zöld felületek alakítandók ki.

c)     Szintszám: A beépítés földszintes. Az előírt szintszámból is következő, megengedett legnagyobb homlokzatmagasság értékét a Hész. övezeti előírásai határozzák meg. 

d)      Legmagasabb pont: Bizonyos rendeltetésű építmények (technológiai építmények) megengedhető legnagyobb magasságát a Hész. övezeti előírása meghatározhatja, il-letve korlátozhatja.

d)      Kerítésalakítás: Szabályai a 7.§ (4) bekezdése szerint.



(3) Egyedi építészeti követelmények:

a) Anyaghasználat: Az építmények anyaghasználatára vonatkozó, jelen rendelet 7.§.-ban meghatározott általános építészeti követelményeken szerint.

b) Tömegformálás:

ba) Csak magastetős épületek helyezhetők el. 

bb) A tetők formáját tekintve: utcára merőleges tetőgerincű (oromfalas, részleges vagy teljes kontyolású) nyeregtetős, az utcával párhuzamos tetőgerincű nyeregtetős oromfalas, vagy teljes kontyolású épületek egyaránt építhetőek, mert a különböző tetőformájú épületek változatossága jellemzi itt a településképet.

c) homlokzati kialakítás:

ca) Az utcára merőleges tetőgerincű épület utcai oromfalát az eresz magasságában (illetve annak 50 cm-es sávjában), ha az oromfalon egyébként nem készül burkolat, vízszintes homlokzati tagozattal kell ellátni.

cb) Utcára merőleges tetőgerincű épület utcai oromfalában erkély nem létesíthető.


12. Beépítésre nem szánt területek

12. §


(1) A tájba illesztésre vonatkozó szabályok:

a) A mezőgazdasági építményeket szabadon állóan, vagy „majorszerűen csoportosít-va” kell elhelyezni. Az épületek homlokzati képében a fehér vagy (a tájban hagyo-mányosan alkalmazott) világos színű homlokzati megjelenés az előírás. Tájidegen színezés (pl. kék, élénkpiros, stb.), nem alkalmazható. Az épületeket magas tetővel kell kialakítani.

b) Az építmények megengedett legnagyobb épületmagassága ne haladja meg a tájra jellemző, hagyományos épületek magasságát, mely értéket az elvárások figyelembe vételével a Hész határoz meg. Ezen előírás alól kivételt képeznek a mezőgazdasági üzemi területeken létesülő technológiai építmények, de ezen építmények esetében az épület falazata, tetőzete se készüljön tükröződő felülettel. 

c) Tájképet zavaró építménynek számítanak, ezért nem helyezhetők el olyan építmé-nyek, melyek a táj alapvetően hagyományos jellegével szemben erősen modern, ipari mezőgazdasági karaktert hordoznak, a hagyományos tájalkotó elemektől, a tájból erőteljesen elütnek. Ennek értelmében:

ca) Az épületek homlokzati képében a tájban hagyományosan alkalmazott világos színű homlokzati megjelenés az elvárás. Tájidegen színezés (pl. neon sárga, neon zöld, élénkpiros, lila, élénk kék szín), nem alkalmazható. 

cb) Az övezetben előírt építménymagasság alól felmentést kapó technológia épít-mények (külső falazatok, tetőzetek) nem készülhetnek tükröződő felülettel. (Matt színezés, szürke, zöld, matt fémfelület alkalmazandó)

13. A helyi védelemben részesülő területekre és elemekre vonatkozó 

építészeti követelmények

13. §


A vonatkozó helyi előírásokat, jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza

14. Reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények

14. §


(1) Reklámhordozó és reklám – jelen rendeletben foglalt kivételekkel – az országos érvényű jogszabályok szerint helyezhető el. 

(2) Építési reklámháló kihelyezésére vonatkozó kérelem esetén, az építési tevékenység időtar-tamára az önkormányzat településképi bejelentési eljárásban engedélyezheti az építési rek-lámháló kihelyezését, ha a tulajdonos igazolja a felújítás megkezdését.

(3) Helyi népszavazás, települési rendezvény, vagy a település szempontjából jelentős ese-ményről való tájékoztatás érdekében az esemény napját megelőző legfeljebb 5 naptári hét időszakban az eseményre vonatkozó hirdetmények elhelyezhetők a településen.

(4) Az épületek homlokzatain elhelyezhető cégéreket, cég- és címtáblákat és üzlet feliratokat úgy kell kialakítani, hogy azok szervesen illeszkedjenek a homlokzatok meglévő, vagy ter-vezett vízszintesés függőleges tagolásához, a nyílászárók kiosztásához, azok ritmusához úgy, hogy együttesen összhangban legyenek az épület építészeti részletképzésével, színe-zésével, építészeti hangsúlyaival.

(5) Utólagos elhelyezésénél az (4) bekezdésben foglaltakon túl biztosítani kell, hogy a beren-dezés épületdíszítő tagozatot nem takarhat el.

(6) Közvilágítási berendezésen, hírközlési oszlopon reklám célú felület nem helyezhető el.

15. Egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó településképi követelmények

15. §


1) A település igazgatási területén hírközlést szolgáló antennatornyok, ha egyéb előírás va-lamely területen egyénként ezt nem tiltja, elhelyezhető, de belterületen csak akkor, ha egyéb közösségi funkciót is ellátó építményen kerül elhelyezésre, vagy ilyen funkciót is el-látó módon létesül. (pl: kilátó, vadász les, templomtorony, tűzjelző torony, víztorony, stb)

2) Hírközlést szolgáló antennatornyot nem szabad elhelyezni:

a) védett természeti területen,

b) az ökológiai hálózat magterület övezetébe tartozó területen.

3) Helyi védett utcakép és helyi védett épület esetén az épület közterület felől látható homlokzati- és tetőfelületein, elő- és oldalkertjében, kerítésén parapet-konvektor, vagy klímaberendezés kültéri egysége, továbbá közművezetékek nem helyezhetők el.

4) A településen törekedni kell a légvezetékes kábelhálózatok egy tartószerkezeten tör-ténő elhelyezésére.

5) Közművezetékek, járulékos közműlétesítmények elhelyezésénél a településképi megje-lenésre, esztétikai követelmények betartására is figyelemmel kell lenni.

6) Középnyomású földgázellátású területeken telkenként egyedi nyomásszabályozókat kell elhelyezni. A tervezett gáznyomás-szabályozók az épületek utcai homlokzatára nem helyezhetőek el. A berendezés a telkek előkertjében, udvarán, vagy az épület alárendeltebb homlokzatára szerelhetőek.

7) Közszolgálati hírközlési antennák a településkép, a tájkép fő rálátási, kilátási irányai-ban nem létesíthetők.

V. Fejezet

ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁSI ÉS ÖSZTÖNZŐ RENDSZER


16. Helyi védelemmel érintett ingatlanok támogatási rendszere

16. §


(1) Az ingatlantulajdonosnak a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, a jó kar-bantartást meghaladó munkálatok – ezen belül a műemléki szakértés, előkészítő kuta-tás, rekonstrukciós tervezés, értékvizsgálati munkarészek

elkészítése, építési munkák – finanszírozásához az Önkormányzat évente meghatározott keretösszeg erejéig - támogatást adhat.

(2) A támogatás forrását az Önkormányzat tárgyévi költségvetési rendelete tartalmazza, melynek felhasználására pályázatot kell kiírni.

(3) A támogatás mértéke nem lehet több, mint a bekerülési összeg legfeljebb 50 %- a, amely  tartalmazza az áfát, az egyéb adókat és a közterheket is.

(4) Támogatásban csak az a pályázó részesülhet, aki a tervezett felújításhoz a támogatá-son felül szükséges önrésszel rendelkezik, és a saját forrás rendelkezésre állását pénz-intézet által kiállított dokumentummal igazolja.

(5) A pályázat benyújtásának időpontja előtt megkezdett előkészítési és építési munkához támogatás nem nyújtható.

(6) A pályázatokról a Képviselő-testület a benyújtási határidőt követő 30 napon belül dönt.

(7) A nyertes pályázóval az önkormányzat támogatási szerződést köt.

(8) Az önkormányzat a támogatás összegéből legfeljebb 10% előleget biztosíthat, melyet a támogatási szerződés aláírását követően 8 napon belül kell folyósítani.

(9) A támogatási szerződésben foglaltak teljesítéséről a támogatott írásban nyilatkozik, melyhez a támogatás felhasználását bizonyító számlákat eredeti példányban becsatolja. A teljesítést a jegyző ellenőrzi.

VI. Fejezet

 TELEPÜLÉSKÉP-ÉRVÉNYESÍTÉSI ESZKÖZÖK


17. A településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció

17. §


(1) A településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció kötelező 

a) minden olyan építési tevékenység esetén, mely a lakóépület építésének egyszerű be-jelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet hatálya alá esik és helyi védett utcaképpel érintett, vagy településképi szempontból meghatározó területen találha-tó,

b) minden olyan építési engedély nélkül végezhető építési tevékenység esetén, melyet a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklete tartalmaz.

c) településképi szempontból meghatározó területen az építmények homlokzatán cégé-rek, cégtáblák és cégfeliratok elhelyezése esetén,


(2) A településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció a települési főépítész, annak hiányában a polgármester feladata.


(3) A településkép-védelmi tájékoztatást és szakmai konzultációt – az (1) bekezdésben fog-laltakon kívül - bármely természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendel-kező szervezet írásban kezdeményezheti a főépítésznél, annak hiányában a polgármes-ternél. Ebben az esetben a kérelemnek tartalmaznia kell, a településképet érintően terve-zett tevékenység rövid leírását.


(4) A településkép-védelmi tájékoztatást és szakmai konzultációt legalább 8 nappal az építé-si tevékenység megkezdése előtt, illetve a kérelem benyújtását követő 8 napon belül le kell folytatni.


(5) A településkép-védelmi tájékoztatásról és szakmai konzultációról a főépítész, illetve an-nak hiányában a polgármester emlékeztetőt készít, amelyben rögzített javaslatok és nyi-latkozatok mindkét félre nézve kötelezőek.


(6) A településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció díjmentes.

18. A településképi bejelentési eljárás

18. §


(1) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni 

a) a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklete szerinti építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységeket megelőzően,

b) meglévő építmények rendeltetésének részleges vagy teljes megváltoztatása, rendel-tetési egység számának megváltoztatása esetén,

c) közterületen vagy közhasználatú magánterületen információs vagy más célú be-rendezés elhelyezése, átalakítása, megváltoztatása esetén.


(2) Amennyiben az (1) bekezdés c) pontja szerinti információs vagy más célú berendezések elhelyezésére közterületen kerül sor, a közterület használatára szerződés csak a település-képi bejelentési eljárás lefolytatását követően, a bejelentés tudomásulvételét tartalmazó igazolás alapján, és az abban meghatározott kikötések figyelembevételével köthető.


(3) A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez benyújtott – a

4. melléklet szerinti bejelentő lap papíralapú benyújtásával – bejelentésre indul. A be-jelentéshez papíralapú dokumentációt vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adat-hordozót kell mellékelni.


(4) A dokumentációnak – a bejelentés tárgyának megfelelően – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési esz-közökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló kormány-rendeletben előírt munkarészeket kell tartalmaznia.


(5) A tevékenység a bejelentés alapján – a polgármester által kiadott igazolás birtoká-ban, az abban foglalt esetleges kikötések figyelembevételével – megkezdhető, ha ah-hoz egyéb hatósági engedély nem szükséges.


(6) A polgármester által kiadott igazolás érvényessége az igazolás kiállításának dátumá-tól számítva:

a) állandó építmény esetén végleges,

b) legfeljebb 180 napig fennálló építmény esetén legfeljebb180 nap,

c) Reklámcélú hirdetmény és hirdető-berendezése – kivéve cégér – esetén legfeljebb 2 év,

d) cégér, valamint cégjelző- és címjelző hirdetmények és hirdető-berendezései ese-tén a működés befejezésének időpontja, de legfeljebb 5 év,

e) Útbaigazító hirdetmény esetén a működés befejezésének időpontja, de legfeljebb 2 év.

19. A településképi kötelezés

19. §


(1) A polgármester a településképi követelmények teljesítése érdekében - hivatalból, vagy kérelemre – településképi kötelezést rendelhet el.

(2) A településképi kötelezés településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció, beépítési, helyrehozatali, illetve beültetési kötelezettség lehet.

(3) A polgármester a kötelezési eljárásban az érintett ingatlan tulajdonosát - a helyi építészeti értékek, a településkép védelme érdekében - az ingatlan beépítésére, építmény, épít-ményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására, az ingatlan növényzettel való beül-tetésére, hatósági határozatban kötelezheti.

(4) A polgármester a határozatban foglaltak be nem tartása esetén figyelmeztetést tar-talmazó felszólító levelet küld az érintettnek.

(5) Amennyiben a felszólításra az elkövető 8 napon belül nem reagál, a Képviselő- tes-tület településképi bírságot szabhat ki.

(6) A településképi bírság összege:

a) helyi  védett  utcaképet,  vagy  helyi  védett  egyedi  építészeti  értéket  érintő mu-lasztás esetén 200 000 forint, 

b) településképi  szempontból  meghatározó  területet  érintő  mulasztás  esetén 

150 000 forint,

c) reklámhordozókra és egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó mulasztás esetén 100 000 forint.

(7) A kötelezettség érvényesítésére a közigazgatási végrehajtás szabályait kell alkalmazni, ha annak önkéntes teljesítése elmaradt.


VII. Fejezet 

ZÁRÓ ÉS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK


20. Hatálybalépés

20. §


(1) E rendelet 2018. január 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg az építészeti értékek helyi védelméről szóló 16/2001. (XI.29.) számú önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(3) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ-ben foglaltak szerint, helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

21. Átmeneti rendelkezések

21. §


E rendelet előírásait csak a 2018. január 1. napja után indult eljárásokban kell alkalmazni.




Konyár 2017. november 30.






Vig Szilárd

polgármester



Záradék:


A kihirdetés időpontja:

2017. november 30.




Dr. Gáti Zsuzsa

         jegyző



1. melléklet a 30/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez


A helyi területi védelem alatt álló területek:


1. 1948-as emlékfák és környéke a Gáborjáni utcán,


2. Csordakút


3. Artézi kút környéke a Csillagváros utcán


4. A temető régi részén megmaradt síremlékek és azok környéke.




A helyi egyedi védelem alatt álló épületek:


1. Templom és parókia (Konyár, Templom u. 26.)      


2. Községháza (Konyár Rákóczi u. 24.)                   


3. „Piros Iskola” (Konyár Rákóczi u. 9.)


4. Konyár Vágóhíd u. 8. szám alatti lakóház esetében, belső építészeti stílusa, elosz-tása, vastag falazata, tűzfal kiépítettsége miatt,    


5. Konyár Galamb u. 19. szám alatti lakóház kerítése esetében, amely a Konyárra jellemzőépítési módnak megfelelően készült


6. Konyár, Temető u. 1. szám alatti lakóház kerítése esetében, amely a Konyárra jel-lemzőépítési módnak megfelelően készült


7. Konyár Sorompó u. 2. szám alatti lakóház esetében, fa tűzfala és tetőszerkezete miatt


8. Konyár Csillagváros u. 5. szám alatti lakóház esetében, fa tűzfala és tetőszerkeze-te miatt


9. Konyár Templom u. 2. szám alatti lakóház esetében, fa tűzfala és tetőszerkezete miatt


10. Konyár Csillagváros u. 11. szám alatti melléképület esetében, tűzfala miatt


11. Konyár Sorompó u. 14. szám alatti lakóház esetében oszlopos tornáca miatt


12. Konyár, Sóstói út 61. szám alatti lakóház esetében, tornáca és ámbitusa miatt.



2. melléklet a 30/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez




Lásd: csatolmányok

3. melléklet a 30/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez



Településképi bejelentési eljárással érintett reklámok


Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni építésügyi hatósági engedélyezési eljáráshoz nem kötött reklám-elhelyezések közül

a) településképet meghatározó területen, helyi védett utcakép, illetve helyi védett épület esetén az építmények homlokzatára, tetőfelületére, az építési telek keríté-sére, kerítéskapujára, támfalára   rögzített

aa) cég- és címtábla, cégfelirat, cégér, konzolos cégér,

ab) egyedi tájékoztató tábla,

ac) kirakat,

ad) reklám-felületet is tartalmazó előtető, napvédő ponyva

ae) eligazító fali karok és táblák,

af) hirdetőtábla, hirdetővitrin, reklámvitrin,

ah) reklámtábla (hirdetőtábla),

ai) integrált információ-hordozó berendezés vagy szerkezet,

aj) totemoszlop és reklámzászló,

ak) reklám-célú építési védőháló, molinó,

b) közterületen vagy közhasználatú magánterületen elhelyezett közművelődési cé-lú hirdetőoszlopon, vagy utcabútoron elhelyezett reklám esetén.

4. melléklet a 30/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez


BEJELENTÉS

Településképi bejelentési eljáráshoz


A Bejelentő neve: .....................................................................................................


lakcíme: .....................................................................................................


telefonszáma*:   ..................................................................................................... 


e-mail címe*: ...................................................................................................


Szervezet székhelye: ...................................................................................................



A folytatni  kívánt  építési  tevékenység,  rendeltetés-módosítás,  vagy  reklámelhelyezés megnevezése**:


..............................................................................................................................................................


..............................................................................................................................................................


..............................................................................................................................................................


..............................................................................................................................................................


..............................................................................................................................................................


..............................................................................................................................................................


A folytatni kívánt építési tevékenység, rendeltetés-módosítás, vagy reklámelhelyezés 

helye:..................................................................................................................Hrsz.:..................


A folytatni kívánt építési tevékenység, rendeltetés-módosítás, vagy reklámelhelyezés tervezett időtartama:    ....................................................................................................................


Dátum:.....................................................







* nem kötelező

** a megfelelő aláhúzandó


Mellékletek