Konyár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2018. (IX.27.) önkormányzati rendelete

Konyár Község településképének védelméről szóló 30/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 09. 28- 2018. 09. 28

Konyár Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró az állami főépítészi hatáskörében eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal; a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság; a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság; a Miniszterelnökség, mint a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, valamint Konyár Község Önkormányzata a településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 11/2017. (III.30.) önkormányzati rendeletben partnerségi egyeztetésre megjelölt partnerek véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1.§

Konyár Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Konyár Község településképének védelméről szóló 30/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 1. §-a kiegészül az alábbi 1/A címsorral és 1/A §-al:


1/A.  A helyi védelem célja


1/A.§


  1. A helyi védelem célja a településkép és település történelme szempontjából meghatározó, hagyományt őrző, a közösségek munkáját és kultúráját tükröző, sajátos megjelenésű építészeti örökség kiemelkedő, településképet meghatározó értékű elemeinek védelme, a jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása.
  2. A helyi védelem alatt álló építészeti örökség a nemzeti közös kulturális kincs része, ezért fenntartása, védelmével összhangban lévő használata és bemutatása közérdek.
  3. Tilos a helyi védett építészeti örökség elemeinek veszélyeztetése, megrongálása, megsemmisítése.


2.§

A Rendelet 1. §-a kiegészül az alábbi 1/B címsorral és 1/B §-al.


1/B.  A településképi szempontból meghatározó területek megállapításának célja

1/B.§


A településkép szempontjából meghatározó területek megállapításának célja a településképhez illeszkedő településképi követelmények megállapításával a jellegzetes, értékes, helyi hagyományt őrző építészeti arculat megőrzése, a településkép kedvező alakítása


  1. az építési tevékenységgel érintett építményekre – ide értve a sajátos építményfajtákra is,
  2. a helyi egyedi építészeti örökség védelmére, védetté nyilvánítására, a védettség megszüntetésére, és
  3. a reklámok és reklámhordozók, cégérek és egyéb műszaki berendezések elhelyezésére, alkalmazására, illetve tilalmára vonatkozóan.


3.§

A Rendelet 2.§-a kiegészül az alábbi pontokkal.


  1. Tömör kerítés: olyan kerítés, amelynek a kerítés síkjára merőleges átláthatósága 90%-nál nagyobb mértékben korlátozott
  2. Településkép, tájkép fő rálátási, kilátási irányai:

A településre bevezető országos utakon, külterületi meghatározó mezőgazdasági utakon, turisztikai, kerékpáros és gyalogos utakon település felé közeledve meghatározható irány, melyből a település képe a közlekedő számára feltárul.

  1. Hirdető berendezés: Minden olyan a KRESZ-ben, illetve ágazati szabványban nem szereplő tábla, eszköz, amelynek az a célja, hogy a közterületen közlekedők figyelmét felhívja valamilyen szolgáltatásra, gyártmányra, termékre, eseményre, létesítményre, stb.
  2. Önálló hirdető berendezés: minden olyan hirdető- berendezés, amely nem építményen vagy nem építményhez rögzítetten kialakított.


4.§

A Rendelet 14.§-a kiegészül az alábbi 14/A címsorral és 14/A §-al.


14/A Településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó kiegészítő előírások

14/A.§


  1. Árnyékolásra az épület homlokzatához illeszkedő homogén, pasztellszínű, vászon borítású napernyő használható. Cégfeliratot, dekorációt csak az ernyő lelógó szegélyén lehet megjeleníteni
  2. Üzlethelyiségenként legfeljebb egy egyedi tájékoztató mobil tábla helyezhető el a közterületen a terület építészeti arculatához és a már meglévő hirdető berendezések kialakításához illeszkedő kialakítással, a gyalogosforgalmat nem akadályozó módon.
  3. Üzletenként legfeljebb egy cégtábla és egy darab cégér helyezhető el. Saroktelek esetén mindkét közterület irányába elhelyezhető a cég és címtáblák és 1-1 db cégér. A cégér csak egyedi kovácsoltvas, ill. azt leképező korszerű anyaghasználatú lehet. Tetőfelületre cégér, reklám felírat nem helyezhető el.
  4. Védett épület esetén csak térbeli betűkből készülhet, az üzlet felírat, a vállalkozást népszerűsítő felirat. Ezek az épület homlokzati kialakításához és nyílászáró rendjéhez igazítottan helyezhetők el, de a betűk nem lehetnek nagyobbak 35 cm - nél.


5.§

A Rendelet 14. §-a kiegészül az alábbi 14/B címsorral és 14/B §-al.


14/B Reklámhordozókra vonatkozó követelményektől való eltérés szabályai

14/B.§


  1. Reklámhordozó elhelyezése beépítésre nem szánt területek közül közkertben és közparkban és egyéb területen burkolt vagy fásított köztéren utcabútor igénybe vételével lehetséges.
  2. A reklám közzé tevője az eltérést a településképi bejelentési eljárás lefolytatására irányuló írásbeli kérelmével kezdeményezi.

6.§

A Rendelet 15.§ kiegészül, az alábbi (8). bekezdéssel


8.    Kültéri világító berendezések úgy alakítandók ki, hogy azok a fényt a talaj felé sugározzák. Egyéb ferde megvilágítású berendezés csak élet és vagyonbiztonsági okból alakítható ki.

7.§

A Rendelet 19.§ (6). bekezdése helyére az alábbi lép:


6. A bírság


  1. helyi védett utcaképet, vagy helyi védett egyedi építészeti értéket érintő mulasztás esetén 50 000- 200 000 forint között összegben állapítható meg
  2. településképi szempontból meghatározó területet érintő mulasztás esetén

50 000- 150 000 forint között összegben állapítható meg

  1. egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó mulasztás esetén 50 000 - 100 000 forint között összegben állapítható meg.

8.§

Záró rendelkezések

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, a kihirdetését követő 2. napon hatályát veszti.


(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ-ben foglaltak szerint, helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


Konyár, 2018. szeptember 27.



                        Víg Szilárd                                                             Bényeiné Boskó Dóra

polgármester                                                                       jegyző


Záradék:

A kihirdetés időpontja: 2018. szeptember 27.



Bényeiné Boskó Dóra

            jegyző