Konyár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2018. (XI.29.) önkormányzati rendelete

Konyár Község településképének védelméről szóló 30/2018. (XI. 30.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 11. 30- 2018. 11. 30

Konyár Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró az állami főépítészi hatáskörében eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal; a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság; a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság; a Miniszterelnökség, mint a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, valamint Konyár Község Önkormányzata a településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 11/2017. (III.30.) önkormányzati rendeletben partnerségi egyeztetésre megjelölt partnerek véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:


1.§

Konyár Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Konyár Község településképének védelméről szóló 30/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet)


2. § 5. pontja hatályát veszíti.


2.§

A Rendelet 2.§-az alábbi bekezdéssel egészül ki:


10.       Információs és más célú berendezés: egyedi tájékoztató tábla, egyedi mobil tájékoztató tábla, önkormányzati információs tábla, totemoszlop, oszlop tartószerkezetű („lábonálló”) információs tábla, reklámpilon és reklámzászló, napvédő ponyva, transzparens vagy molinó amennyiben ezek részben reklámnak nem minősülő információs célt és közérdeket szolgálnak.

3.§

A Rendelet 6. §-a az alábbi bekezdésekkel egészül ki: 


  1. A (3) bekezdés szerinti, eltérő karakterű területek közül, településképi szempontból meghatározó területnek, a „Településközpont” karakterű településrész, az országos mellékúthoz, valamint a településközpont karakterű településrészt körül határoló utakhoz csatlakozó ingatlanok, továbbá e rendelet 6.§ (5) és (6) bekezdései szerint meghatározható beépítésre nem szánt területek tartoznak.
  2. Településkép szempontból meghatározó terület. a (4) pont szerint meghatározott, belterületen található településrészeken kívül:
    1. régészeti érdekű terület és a régészeti lelőhely területe,
    2. NATURA 2000 terület, különleges természet megőrzési terület, országos jelentőségű és a fokozottan védett természetvédelmi terület, „ex lege” védett–természeti emlék területek, az országos ökológiai hálózat magterülete és az ökológiai folyosó területe,
    3. tájképvédelmi terület, egyedi tájérték területe,
    4. helyi jelentőségű természetvédelmi terület és a védett természeti érték,
  3. a) A településkép szempontjából meghatározó, természeti és régészeti védelemmel érintett 9. §(2) a) – (d) pontok szerinti területek településképi, településkarakteri szempontból a beépítésre nem szánt településrész részét képezik.          b.)Területi lehatárolásukat a (3), (4) bekezdések előírásai figyelembe vételével, továbbá az országos jogszabályok alapján kell megállapítani.


4.§

A Rendelet 14/B §-a az alábbi bekezdéssel egészül ki:


(3)       A település szempontjából jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében egy évben összesen 12 naptári hét időtartamára köztulajdonban álló ingatlanon lakó- és vegyes területen nem csak utcabútor igénybevételével lehetséges, míg a különleges- és egyéb területen utcabútor igénybe vételével lehetséges.

5.§

A 19.§ (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


(3)       A polgármester a kötelezési eljárásban az érintett ingatlan tulajdonosát - a helyi építészeti értékek, a településkép védelme érdekében építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására, az ingatlan növényzettel való beültetésére, hatósági határozatban kötelezheti.


6.§

A Rendelet 19.§ -a az alábbi bekezdéssel egészül ki:


  1. A településképi bírság kiszabásánál a közigazgatási szabálysértések szankciójának átmeneti szabályairól, valamint a közigazgatási eljárásjog reformjával összefüggésben egyes törvények módosításáról és egy jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló 2017. évi LCXXIX. törvény 3. § (1) bekezdésében foglalt szempontokat kell figyelembe venni.


7.§


A Rendelet 2. számú melléklete helyére jelen Rendelt 1. számú melléklete lép.

8.§

A Rendelet 3. számú melléklete hatályát veszíti.



9.§

Záró rendelkezések


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, a kihirdetését követő 2. napon hatályát veszti.


(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ-ben foglaltak szerint, helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


Konyár, 2018. november 29.



                        Víg Szilárd                                                             Bényeiné Boskó Dóra

polgármester                                                                       jegyző


Záradék:

A kihirdetés időpontja: 2018. november 29.



Bényeiné Boskó Dóra

            jegyző