Konyár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2019. (III.29.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatának rendjéről

Hatályos: 2019. 03. 29

Konyár Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54.§. (5) bekezdésben szabályozott feladatkörében eljárva, és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37.§ (4) bekezdésében, továbbá a 2011. évi CLXXXIX. törvény 142/B. §, 142/C. § (1) bekezdésében foglalt valamint, a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályáról és a közigazgatási eljárásjog reformjával összefüggésben lévő egyes törvények módosításáról és egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló 2017. évi CLXXIX. törvény 3. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazások alapján, Konyár Község Önkormányzata Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 13/2016. (V.27.) önkormányzati rendelet 2. sz. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Konyár Község Önkormányzata Képviselő-testülete Ügy- és Közrendi  Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. fejezet


Általános rendelkezések


1.§

A rendelet célja, hogy


a.) meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a községrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra,


b.) megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének a módját,


d.) megállapítsa a közterületen való filmforgatásra vonatkozó szabályokat.


2.§


(1) A rendelet hatálya kiterjed Konyár Község közigazgatási területén minden olyan közhasználatra szolgáló önkormányzati tulajdonban álló földterületre, amelyet az ingatlan-nyilvántartás közterületként tart nyilván (a továbbiakban: közterület).


(2) Közhasználat céljára átadott, nem önkormányzati tulajdonú ingatlanra jelen rendelet hatálya csak akkor terjed ki, ha azt az átadásról szóló szerződés lehetővé teszi. 


(3) A rendelet személyi hatálya a Konyár Község közigazgatási területén közterületet használó természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.


(4) A közterületet az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (4) bekezdésében meghatározott rendeltetésének megfelelő célra – a zöldterületekben, valamint a közterületen álló építményekben, berendezésekben, műtárgyakban állagsérelmet nem okozva, az általánosan elvárható magatartási szabályok betartásával – bárki használhatja.

II. fejezet


Közterület-használat engedélyezése, a közterület igénybevétele


3.§


(1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges.


(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a.) a közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdető-berendezés, cég- és címtábla elhelyezésére,

b.) mobil elárusító fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

c.) szobor, emlékmű és köztárgyak elhelyezésére,

d.) önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,

e.) építési munkával kapcsolatos létesítmények (például: építési állványzat, munkaterület körülhatárolása, irodakonténer, konténer és tartozékai stb.), építéshez szükséges anyagok, gépek, berendezések, szerelvények közterületen történő elhelyezésére, tárolására, depónia kialakítására,

f.) alkalmi és mozgóárusításra,

g.) kiállítás, alkalmi vásár céljára,

h.) vendéglátó-ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére árukirakodásra,

i.) filmforgatás céljára vonatkozóan.


 (3) Építési tevékenység esetén a legszükségesebb mértékű közterület-használat engedélyezhető a gyalogos, kerékpáros és gépjármű forgalom zavarása nélkül, a közlekedésbiztonsági és munkavédelmi szabályok betartásával. Építési törmelék közterületen csak a bontási munkák időtartama alatt, ideiglenes jelleggel tárolható.

4.§


Nem kell közterület-használati engedély:

a.) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,

b.) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c.) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekébe végzett munkához, illetve lerakásához, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza.

d.) a Konyár Község Önkormányzata, annak szervei, és intézményei által kezdeményezett közterület-használatra.

5.§


Nem adható közterület-használati engedély:

a.) tűz- és robbanás veszélyes tevékenységek gyakorlására,

b.) eseti rendezvények kivételével szeszes ital árusítására, szexuális áruk forgalmazására,

c.) a lakosság nyugalmát erősen zavaró vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére

d.) olyan járdaszakaszra vagy egyéb területre, ahol a tervezett helyfoglalás a gyalogosközlekedést, az úttestre lépő gyalogos észlelését vagy a közlekedést akadályozza,

e.) hatósági jelzéssel (forgalmi rendszám) nem rendelkező, közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel részt vehető jármű mellékútvonalon és más, közútnak nem minősülő közterületen való tárolására,

f) hatósági jelzéssel rendelkező, de baleset folytán megsérült és elhagyott jármű, vagy műszaki állapotánál fogva a közúti közlekedésben részvételre szemmel láthatóan alkalmatlan (hiányos, roncs, sérült stb.) jármű tárolására.

6.§


(1) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.


(2) Az engedélyes köteles az igénybevett területet és környezetét tisztán tartani, gondozni.


A közterület-használati engedély iránti kérelem és a közterület-használat időtartama


7.§


(1) Közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet a rendeltetéstől eltérő módon kívánja használni.


(2) Építési engedélyhez kötött építmény esetében és az építési munkálatokkal összefüggő közterület-használat esetében az építtetőnek vagy az általa meghatalmazott személynek kell a közterület-használati engedélyt kérelmeznie.


(3) A közterület-használati engedély iránti kérelmet az 1. számú melléklet szerinti tartalommal kell benyújtani.


(4) A közterület-használati engedély iránti kérelem tárgyában, valamint a jelen rendelet alapján lefolytatásra kerülő egyéb eljárásban átruházott hatáskörben eljárva, önkormányzati hatósági ügy keretében a polgármester dönt. A kérelem elbírálása során figyelembe kell venni a helyi építési szabályzatot, a szabályozási tervet, valamint a településképi követelményeket, műemlékvédelmi, köztisztasági előírásokat.


(5) Az engedély

- ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,

- a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg

- a visszavonásig adható meg.


(6) Az engedélynek tartalmaznia kell


a) a közterület-használó nevét, lakóhelyének, illetve székhelyének és telephelyének  címét,

b) a közterület használat célját, időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes,

c) a közterület használat helyének, módjának, mértékének feltételeinek pontos meghatározását,

d) az engedély megszüntetése, vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

e) közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és fizetési módját.


(7) Élelmiszer utcai árusítására közterület-használati engedélyt csak idény jelleggel, meghatározott idő elteltéig lehet kiadni.


(8) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, kérelemre többször meghosszabbítható.


(9) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot-minden kártalanítási igény nélkül- helyre állítani.

A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja


8.§


(1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni. A díj mértékét a 2. számú melléklet tartalmazza.


(2) Az engedélyes közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.


(3) A közterület-használati díjat napi, vagy havidíjként kell megfizetni. Napidíj esetén a közterület-használó a közterület-használati engedély kézhezvételét követően, a közterület használatának megkezdése előtt egy összegben köteles megfizetni a közterület-használati díjat. Havidíj esetén a közterület-használati díjat a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig köteles a közterület-használó megfizetni. A közterület-használati díjat Konyár Község Önkormányzata költségvetési elszámolási számlájára kell megfizetni.

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól


9.§


A polgármester a következő esetekben a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól-kérelemre- részben vagy egészben felmentést adhat, jótékony és közcélú rendezvény esetében.

 10.§


Konyár Község Önkormányzata ingyenes közterület-használatot biztosít, ha a nevelési-oktatási intézményben gyűjtött papírhulladék, valamint a legalább 300 m2 alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazó által átvett csomagolási üveghulladék átvétele saját terület hiányában közterület-használattal valósítható meg.


A közterület-használati megszűnése


11.§


(1) A közterület-használati engedély visszavonásra kerül


a) ha a közterület-használó a közterületet írásbeli felszólítás ellenére sem az engedélyezett célra és módon használja,

b) ha a közterület-használó a közterület-használati díj fizetési kötelezettségének az esedékességet követő írásbeli felszólításra nem tesz eleget,

c) ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik, vagy a közterület-használó a tevékenység folytatására való jogosultságát egyébként elveszti,

d) ha a közterület-használó bejelenti az önkormányzatnak, hogy a közterület használatával felhagy.


(2) Ha a közterület-használati jogosultság bármilyen okból megszűnik, a közterület-használó saját költségén köteles az általa használt közterület eredeti állapotát – minden kártalanítási igény nélkül –legkésőbb a megszűnés napjától számított 15 napon belül helyreállítani.

Ellenőrzés, az engedély, hozzájárulás nélküli használat következményei


12.§


(1)  A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik a Konyári Polgármesteri Hivatal útján.


  1. A közterület engedély nélküli vagy attól eltérő használata esetén a használót felhívja a használat megszüntetésére és a közterület- saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő- eredeti állapotának helyreállítására.


(3) Amennyiben a jelen rendeletben foglaltakkal kapcsolatban lefolytatandó hatósági eljárás során megállapításra kerül a rendeletben meghatározott kötelezettségek elmulasztása, a jogsértést elkövetőre közigazgatási bírság szabható ki. A közigazgatási bírság kiszabásáról és összegének meghatározásáról az eset összes körülményeire tekintettel kell dönteni.


(4) A közigazgatási bírság felső határa természetes személyek esetén ötvenezer forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétszázezer forint.



III. fejezet


Közterület filmforgatási célú használata


13.§


(1) A közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztatót megjelentetését a helyi médiában, továbbá

f) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.


(2) A filmforgatással érintett közterület elhelyezkedésétől függően külön megállapodás kötendő a hatósági szerződéshez, különösen a felmerült költségek tekintetében a helyi menetrend szerinti autóbusz közlekedéssel érintett útvonal esetén a közlekedési szolgáltatóval.

                                            14. §                                                                   


(1) A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő 10 munkanapon belül biztosítja újra a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.


(2) A filmforgatási célú közterület-használat legfeljebb 500 m2 területre és egy hét időtartamra adható, ami egy alkalommal legfeljebb egy héttel meghosszabbítható.


(3) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó filmforgatási célú közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.


(4) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


(5) A filmforgatási célú közterület-használat használati díja megegyezik a mozgóképről szóló törvény 3. mellékletében foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértékével. A filmforgatás céljából történő közterület-használat csak a díjnak egy összegben az önkormányzat számlájára történő megfizetését követően kezdhető meg.


IV. fejezet


Záró rendelkezés


15. §


(1) Ez az önkormányzati rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.


(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ-ben foglaltak szerint, helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterület használatának rendjéről szóló 13/2018. (X. 18.) számú önkormányzati rendelet.


Konyár, 2019. március 28.


P.H.


   Vig Szilárd                                                   Bényeiné Boskó Dóra

                          polgármester                                                             jegyző


Záradék:

A kihirdetés időpontja: 2019. március 28.




Bényeiné Boskó Dóra

                     jegyző











1. számú melléklet a 4/2019. (III. 28.) Konyár Község Önkormányzati rendelethez



A közterület – használati engedély iránti kérelem



1. A kérelmező (cég, magánszemély) neve, személyi ig. száma, cégjegyzék száma:


2. A kérelmező (cég, magánszemély) címe (állandó lakóhely, székhely):


3. Közterület-használat célja:……………..

időtartama:…………………


4. A közterület-használat

a) helye (telepítési helyszínrajz):

b) módja, mértéke (m2 –ben):

c) az engedélyhez használt utca berendezési tárgy műszaki leírása (anyaga, rögzítés módja, forgalmi rendszáma, típusa, megengedett legnagyobb összsúly stb.):


5. A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat száma:







Dátum,


kérelmező aláírása











2. számú melléklet a 4/2019. (III. 28.) Konyár Község Önkormányzati rendelethez



A közterület-használati díj mértéke


1. A közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető,) ernyőszerkezet, hirdető-berendezés (fényreklám), cég és címtábla m2-enkénti díj tényleges felületre vonatkozik:

250  Ft/m2/év


2. Árusítófülke, pavilon

400 Ft/m2/hó


3. Transzparensek (felület m2-ben)

50 Ft/m2/nap


4. Építési munkával kapcsolatos építőanyag- és törmelék tárolás, állvány elhelyezés

10 nap után 250,- Ft/m2/nap

5. Mozgóárusítás

1000 Ft/nap

6. Vendéglátó-ipari előkert

400 Ft/m2/hó


7. Üzleti szállítás vagy rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezése, árukirakodás        

200 Ft/m2/év

8. Kiállítás

200 Ft/m2/nap

9. Alkalmi vásár       (7. hrsz-ú területen)

300 Ft/m2/nap

10. Alkalmi vásár       (271/1. hrsz-ú területen)

600 Ft/m2/nap


11. Filmforgatás

Megegyezik a mozgóképről szóló törvény 3. mellékletében foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértékével



A táblázatban szereplő közterület-használati díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák!