Konyár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2020. (XI.20.) önkormányzati rendelete

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény végrehajtásáról szóló 13/2015. (VI.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 11. 21- 2021. 01. 01


Konyár Község Önkormányzat Polgármestere Magyarország Kormánya által a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendlettel elrendelt veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. §. (4) bekezdésében, 132. §. (4) bekezdésének g) pontjában, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében, a 131. § (1) bekezdésében kapott eredeti felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



1. §


A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény végrehajtásáról szóló 13/2015. (VI.16.) számú önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 15/A. § (6) bekezdése a következőképpen módosul:


„(6) Támogatásban az a háztartás részesülhet, ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át.”


2.§


A Rendelet 15/A. § (7) bekezdése a következőképpen módosul:


„(7) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul, melyet 2020. november 25. napjától 2020. december 10. napján 16 óráig lehet benyújtani a Konyári Polgármesteri Hivatalban. 2020. december 10. napján 16 órát követően beadott kérelmek - mint elkésettek - elutasításra kerülnek.


Szociális célú tűzifa a települési támogatáshoz rendszeresített kérelem formanyomtatványon benyújtott kérelemmel igényelhető. A kérelemhez csatolni kell a jövedelem igazolásokat, valamint a (2) bekezdés szerinti jogosultságokat igazoló dokumentumok másolati példányát, amennyiben a jogosultság nem szerepel a Konyári Polgármesteri Hivatal nyilvántartásában.

3.§


A Rendelet 19. § (2) bekezdése a következőképpen módosul:


(2) A személyi térítési díj összegét házi segítségnyújtás esetében, amelynek egy gondozási órára jutó intézményi térítési díja 190 Ft/gondozási óra összegben kell megfizetni. A térítési díj megállapításához jövedelemigazolás szükséges. Az ellátott, illetve törvényes képviselője a végzett tevékenységet minden nap a gondozó által dokumentált gondozási naplóban aláírásával igazolja. A gondozási napló képezi az ellátásért fizetendő térítési díjak számításának alapját. Azon esetekben ahol, és amennyiben az aláírás az ellátott által nem megvalósítható, úgy a megállapodáshoz csatolni kell egy meghatalmazást, amely tartalmazza azon személyek nevét és aláírását, akik a teljesítést igazolhatják.


A térítési díj fizetése készpénzfizetési számla alapján, a szociális gondozók közreműködésével a Konyári Polgármesteri Hivatal pénztárába való készpénzbefizetéssel utólag történik. Folyamatos ellátás esetén a térítési díjat az ellátottal egyeztetve egy összegben kell kifizetni a teljesített naptári hónap lezárását követő hónap 10. napjáig vagy a szolgáltató és az ellátott által közös megegyezéssel megállapított határidőig.

4.§


A Rendelet 19. § (4) bekezdése a következőképpen módosul:



„(4) A szociális étkeztetés egy ellátási napra jutó intézményi térítési díja, kiszállítás nélkül nettó 380 Ft/ellátási nap. Amennyiben az igénylő kiszállítást is igényel, annak díja egy ellátási napra jutó intézményi térítési díja 30 Ft/ellátási nap. A térítési díjat a szociális étkezésben részesülő megfizetheti a szociális gondozók közreműködésével, illetve, ha egészségi állapota lehetővé teszi személyesen a Konyári Polgármesteri Hivatal pénzügyi ügyintézőjénél előre, minden hónap 10. napjáig. A határidő megváltoztatása a polgármester hatáskörébe tartozik.”



 5. §


Záró rendelkezések


  1. A Rendelet a 4. § kivételével a kihirdetést követő napon lép hatályba.


  1. A Rendelet 4. §-a 2021. január 1. napján lép hatályba.


  1. A Rendelet 2021. január 2. napján hatályát veszti.


(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ-ben foglaltak szerint, helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


Konyár, 2020. november 20.


                           Vig Szilárd                                                                      Boskó Dóra

                          polgármester                                                                         jegyző

Záradék:

A kihirdetés időpontja: 2020. november 20.




     Boskó Dóra

          jegyző









Mellékletek