Konyár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

közterületek elnevezéséről, valamint azok jelöléséről szóló 17/2008. (X. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 10

Konyár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.10.
közterületek elnevezéséről, valamint azok jelöléséről szóló 17/2008. (X. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Jat. 18. §-ában foglaltak alapján a jogszabály indokolása:
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
A Rendelet bevezető részének módosítása szükséges, felhatalmazó jogszabályként az Mötv. 143. § (3) bekezdését, valamint feladatkört megállapító rendelkezésként az Mötv. 13. § (1) bekezdés 3. pontját szükséges megjelölni.
A Rendelet 3. § (2) bekezdések szabályainak felülvizsgálata szükséges, tekintettel arra, hogy az Mötv. 14/A. § (1) bekezdés szerint minden belterületi és olyan külterületi közterületet el kell nevezni, amely olyan ingatlanhoz vezet, amelyen az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti épület található.
A Rendelet 20. § (2) bekezdés, 23. § (3) bekezdés módosítása javasolt, figyelemmel arra, hogy a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: KCR rendelet) 7. § (1) bekezdése alapján a címek átvezetésére a központi címregiszterben kerül sor.
A Rendelet 23. § (4) bekezdés módosítása javasolt a KCR rendelet 15. § (2) bekezdésében rögzített szabályozásra tekintettel, mely szerint „az azonos telken található valamennyi épületet, pincét és önálló rendeltetési egységet egy, a házszámtól szóközzel elválasztott, nem ékezetes, egytagú nagybetűs azonosítóval kell ellátni A-Z-ig ábécé-sorrendben, és ahhoz az „ép.” toldalékot kell kapcsolni, ha a telken - az épületek, a pincék és az önálló rendeltetési egységek számát összeadva - azokból egynél több van.”
Az Mötv. 14. § (2) bekezdése szerint közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal. Erre tekintettel a Rendelet 1. számú melléklete módosítása vált szükségessé.
3A Rendelet 15. § (4) bekezdésének hatályon kívül helyezése indokolt, tekintettel arra, hogy a reklámhordozó és a reklám elhelyezésére vonatkozó rendelkezéseket a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés g) pont felhatalmazása alapján megalkotott önkormányzati rendelet tartalmazza.
A Rendelet 22. §-ának, 23. § (2) bekezdésének hatályon kívül helyezése szükséges, tekintettel arra, hogy a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 254. § (2) bekezdése értelmében önkormányzati rendelet szabálysértési rendelkezéseket nem tartalmazhat.