Konyár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének következményeiről szóló 17/2018. (XI. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 26

Konyár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.26.
a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének következményeiről szóló 17/2018. (XI. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
1. §-hoz
A Rendelet 9. § (2) bekezdése c) pontjában „a munkálatok végzése során keletkezett építési törmeléket, illetve hulladékot folyamatosan” szövegrész hatályon kívül helyezésre vonatkozó rendelkezést tartalmaz.
2. §-hoz
A Rendelet 9. § (3) bekezdés b) pontjának hatályon kívül helyezésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz, mivel a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabs.tv.) 224. § (1) bekezdése rendelkezik a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértéséről, amely értelmében aki a KRESZ meghatározott közúti közlekedés szabályait megszegi, ha a 217-222. §-a szerinti szabálysértés nem valósul meg, szabálysértést követ el. A KRESZ 63. § (1) bekezdésére, illetve a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 74. § 7. és 10. pontjára figyelemmel aki közútra a közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkező veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni. A fentiekre tekintettel a tényállás első és második fordulata szabálysértésnek minősül.
A Rendelet 14. § (1) bekezdés g) pontjában hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.
A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (Ht.) és a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet (Korm. rendelet) alábbi szakaszai alapján hulladékgazdálkodással, közterület tisztántartásával kapcsolatos jogszabályban foglaltak megsértése esetén a hulladékgazdálkodási hatóság, valamint a jegyző jogosult bírságot kiszabni, ezért a rendelet 9. § (2) bekezdés c) pontjának, valamint 14. § (1) bekezdés g) pontja szerinti magatartások megsértése, elmulasztása nem minősíthető a közösségi együttélés szabályai megsértésének és bírság kiszabása sem írható elő, mivel a hivatkozott magasabb szintű jogszabályok már szabályozzák a tárgykört. A Ht. 84-86 §-ai alapján a hulladékgazdálkodási hatóság az e törvényben, a környezetvédelmi törvényben, az e törvények végrehajtására kiadott jogszabályokban, valamint az Európai Unió közvetlenül alkalmazandó jogi aktusában meghatározott rendelkezés, illetve hatósági döntésben foglaltak megsértése esetén intézkedést hozhat, bírságot szabhat ki vagy figyelmeztetésben részesíti az eljárás alá vont jogi személyt, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetet vagy természetes személyt. A Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése értelmében, az ott felsorolt a-f) pont szerinti esetekben, többek közt az önkormányzati rendeletben meghatározott közterületi tisztántartási szabályok megsértése esetén a jegyző jogosult bírságot kiszabni.
A Rendelet 15. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz, mivel a a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki a közterület elnevezését tartalmazó táblát megrongálja. A szándékos rongálást a kár értékétől függően a Szabs.tv. 177. § (1) bekezdés b) pontja szabálysértésként, a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 371. § - a vétségként, illetve bűntettként szabályozza.
3. §-hoz
Hatályba lépő, és a kihirdetésre vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.