Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2002. (XII.3.) önkormányzati rendelete

A parkolóhelyek kialakításáról

Hatályos: 2021. 02. 19

Balmazújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bek., valamint az Országos Településrendezési és Építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) 42. § (10)-(11) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

1. §[1]


A R. alkalmazhatósága a „TV” (Településközpont Vegyes), a „KV” (Központi Vegyes) és a „KÜ” (Különleges Terület) építési övezetekre terjed ki, melyet a városközpontban a rendelet mellékletét képező, a parkolóhelyek kialakításának lehetőségeit ábrázoló vizsgálatot alapul véve a belterület egyéb részein az általános és közlekedési szabályokat alapul véve kell alkalmazni.

2. §[2]


A telken belül az OTÉK 42. § (1) bekezdésében előírt gépjármű illetve parkoló mennyiségből a lakások számára – a 3. § (5) bekezdés kivételével – előírt valamennyi, a más rendeltetési egységekre számítottnak pedig „TV” és „KV” övezetben a felét (50%-át), míg „KÜ” övezetben pedig a 25%-át kell elhelyezni vagy épületben, vagy gépjárművel megközelíthető szabad területen.

3. §


(1) Ha új építmények építése vagy meglévő átalakulása, bővítése, rendeltetésmódosulás esetén a rendeltetésszerű használathoz szükséges és a 2. §-ban meghatározott számú parkolóhelyek kialakítása a telken belül nem biztosítható, az építtető a hiányként mutatkozó gépjármű várakozóhelyek legfeljebb 50%-át 500 m távolságon belül saját telkén kívül is megépítheti.


(2) Az (1) bekezdésben leírt (telken kívüli) parkolóhelyeket a szabályozási tervben parkolóhely kialakítására biztosított területen, a közterületek közlekedésre szánt felületének egy részén illetőleg a közforgalom céljára átadott magánút egy részének, vagy egyéb területek felhasználásával az önkormányzat fejlesztési elképzeléseivel összhangban az ingatlan tulajdonosának és kezelőjének hozzájárulásával lehet megépíteni.


(3) A városközpont területén megvalósuló közterületi parkolókat csak a jelen rendelet mellékletében szereplő közlekedés-vizsgálatban kijelölt helyeken, az abban meghatározottak szerint merőleges felállással vagy leállósávban, a belterület egyéb részein az általános és közlekedési szabályokat betartva lehet megépíteni, amennyiben az e célra kiválasztott terület minden egyéb szempontból alkalmas.


(4) A már meglévő építmények esetén az előírt parkolóhelyek meglétét vélelmezni kell és az (1) bekezdésben foglaltakat csak akkor kell alkalmazni, ha a meglévő építmény átalakítása, bővítése, rendeltetésének módosítása - az előírások szerint - többlet parkolóhely igénnyel jár. Ebben az esetben a többlet parkolóhely igénynek megfelelő számú új parkolóhelyet kell megépíteni. (A már meglévő megépített parkolóhelyek száma nem vehető figyelembe.)


(5) Tömbtelken, úszótelken a parkolás biztosítottnak tekinthető.

[3]3/A. §


  1. Amennyiben az építtető nem tudja biztosítani a jogszabályokban előírt parkolóhelyek számát, kérelmére a polgármester átruházott hatáskörben dönthet úgy, hogy Balmazújváros Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) megállapodást köt arra, hogy az építtető helyett a meghatározott számú parkolóhelyet - megváltási hozzájárulás (továbbiakban: hozzájárulás) egyösszegű megfizetése ellenében - biztosítja.
  2. Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően az Étv. 60/H § d. pontjában foglalt esetben a polgármesternek a megállapodás megkötése tekintetében nincs mérlegelési jogköre.
  3. Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott esetben a parkolóhelyet az Önkormányzat a saját területén biztosítja.
  4. Ha a parkolóhely megváltási hozzájárulás megállapodás útján került biztosításra, az építtető személyében történt változás esetén nem kell ismételten hozzájárulást fizetni.
  5. Ha az építtető a megállapodás megkötését követően bekövetkezett változás miatt több parkolóhelyet köteles biztosítani, mint amennyi vonatkozásában a hozzájárulást megfizette, a többlet parkolóhelyek vonatkozásában is köteles hozzájárulást fizetni.

(6) Az építtetők által befizetett hozzájárulások összegét az Önkormányzat éves költségvetésében elkülönítetten kell kezelni és kizárólag utak, parkolóhelyek létesítésére, felújítására, karbantartására, fenntartására lehet fordítani.

(7) A hozzájárulási összegek befizetéséről és ezzel együtt az ilyen módon biztosított parkolóhelyekről a Balmazújváros Város Közös Önkormányzati Hivatala külön nyilvántartást köteles vezetni.

4. §


A parkolóhelyeket a hatályos szabályoknak megfelelő mérettel és kialakítással kell megépíteni. Burkolatát, mely beton, aszfalt, térburkolat, gyephézagos betonelemes burkolat lehet, az építészeti környezetre is figyelemmel kell meghatározni. A parkolóhelyek kialakításához az utca, tér fásításhoz igazodó, parkoló melletti faállomány szükség szerinti telepítése is hozzátartozik.

5. §


Az e rendelet alapján közterületen megépített parkolók közterületi parkolónak minősülnek, melyet építtetője nem zárhat el a közforgalom elől és annak használhatóságát sem korlátozhatja.

6. §


A parkolóhelyek kialakítása részét képezi az engedélyezési dokumentációnak és megépítése feltétele a használatbavételi engedély megszerzésének.

Záró rendelkezés

7. §


Ez a rendelet 2009. június 1-jén lép hatályba.

[1]

Módosította Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2015. (XI. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2015. november 26. napjától.

[2]

Módosította Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2015. (XI. 25.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2015. november 26. napjától.

[3]

Kiegészítette Balmazújváros Város Önkormányzat Polgármesterének 3/2021. (II.18.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2021. február 19. napjától.

Mellékletek