Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2002. (XII.3.) önkormányzati rendelete

A parkolóhelyek kialakításáról

Hatályos: 2015. 11. 26- 2021. 02. 18

Balmazújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bek., valamint az Országos Településrendezési és Építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) 42. § (10)-(11) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

1. §[1]


A R. alkalmazhatósága a „TV” (Településközpont Vegyes), a „KV” (Központi Vegyes) és a „KÜ” (Különleges Terület) építési övezetekre terjed ki, melyet a városközpontban a rendelet mellékletét képező, a parkolóhelyek kialakításának lehetőségeit ábrázoló vizsgálatot alapul véve a belterület egyéb részein az általános és közlekedési szabályokat alapul véve kell alkalmazni.

2. §[2]


A telken belül az OTÉK 42. § (1) bekezdésében előírt gépjármű illetve parkoló mennyiségből a lakások számára – a 3. § (5) bekezdés kivételével – előírt valamennyi, a más rendeltetési egységekre számítottnak pedig „TV” és „KV” övezetben a felét (50%-át), míg „KÜ” övezetben pedig a 25%-át kell elhelyezni vagy épületben, vagy gépjárművel megközelíthető szabad területen.

3. §


(1) Ha új építmények építése vagy meglévő átalakulása, bővítése, rendeltetésmódosulás esetén a rendeltetésszerű használathoz szükséges és a 2. §-ban meghatározott számú parkolóhelyek kialakítása a telken belül nem biztosítható, az építtető a hiányként mutatkozó gépjármű várakozóhelyek legfeljebb 50%-át 500 m távolságon belül saját telkén kívül is megépítheti.


(2) Az (1) bekezdésben leírt (telken kívüli) parkolóhelyeket a szabályozási tervben parkolóhely kialakítására biztosított területen, a közterületek közlekedésre szánt felületének egy részén illetőleg a közforgalom céljára átadott magánút egy részének, vagy egyéb területek felhasználásával az önkormányzat fejlesztési elképzeléseivel összhangban az ingatlan tulajdonosának és kezelőjének hozzájárulásával lehet megépíteni.


(3) A városközpont területén megvalósuló közterületi parkolókat csak a jelen rendelet mellékletében szereplő közlekedés-vizsgálatban kijelölt helyeken, az abban meghatározottak szerint merőleges felállással vagy leállósávban, a belterület egyéb részein az általános és közlekedési szabályokat betartva lehet megépíteni, amennyiben az e célra kiválasztott terület minden egyéb szempontból alkalmas.


(4) A már meglévő építmények esetén az előírt parkolóhelyek meglétét vélelmezni kell és az (1) bekezdésben foglaltakat csak akkor kell alkalmazni, ha a meglévő építmény átalakítása, bővítése, rendeltetésének módosítása - az előírások szerint - többlet parkolóhely igénnyel jár. Ebben az esetben a többlet parkolóhely igénynek megfelelő számú új parkolóhelyet kell megépíteni. (A már meglévő megépített parkolóhelyek száma nem vehető figyelembe.)


(5) Tömbtelken, úszótelken a parkolás biztosítottnak tekinthető.

4. §


A parkolóhelyeket a hatályos szabályoknak megfelelő mérettel és kialakítással kell megépíteni. Burkolatát, mely beton, aszfalt, térburkolat, gyephézagos betonelemes burkolat lehet, az építészeti környezetre is figyelemmel kell meghatározni. A parkolóhelyek kialakításához az utca, tér fásításhoz igazodó, parkoló melletti faállomány szükség szerinti telepítése is hozzátartozik.

5. §


Az e rendelet alapján közterületen megépített parkolók közterületi parkolónak minősülnek, melyet építtetője nem zárhat el a közforgalom elől és annak használhatóságát sem korlátozhatja.

6. §


A parkolóhelyek kialakítása részét képezi az engedélyezési dokumentációnak és megépítése feltétele a használatbavételi engedély megszerzésének.

Záró rendelkezés

7. §


Ez a rendelet 2009. június 1-jén lép hatályba.

[1]

Módosította Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2015. (XI. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2015. november 26. napjától.

[2]

Módosította Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2015. (XI. 25.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2015. november 26. napjától.