Balmazújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2007. (X. 25.) önkormányzati rendelete

Balmazújváros helyi jelentőségű természeti értékeinek védelméről

Hatályos: 2008. 01. 01

Balmazújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2007. (X. 25.) önkormányzati rendelete

Balmazújváros helyi jelentőségű természeti értékeinek védelméről

2008.01.01.

Balmazújváros Város Önkormányzat a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (1) bekezdés b) pontjában és 30. § (1). bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (2). bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi természeti értékek védelméről és megóvásáról, a jelen és jövő nemzedék számára történő megőrzéséről, tervszerű fenntartásáról és bemutatásáról az alábbi rendeletet alkotja.

ELSŐ RÉSZ

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Balmazújváros Város közigazgatási területén található, helyi védelem alatt álló, valamennyi természeti értékre és azok védőövezetére.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) védett érték: Balmazújváros Város Önkormányzat által e rendeletben védetté nyilvánított helyi jelentőségű természeti területek és természeti értékek,

b) védőövezet: a védett értékek közvetlen közelében található azon terület vagy területek, amelyen bekövetkező változások alapvetően és közvetlenül befolyásolhatják a védett érték állapotát,

c) természetvédelmi kezelés: a védett természeti érték felmérését, nyilvántartását, bemutatását, helyreállítását célzó valamennyi tevékenység.

A helyi jelentőségű védett természeti terület és érték kezelése

3. § (1) A védett természeti értékek helyén – amelyek területi kiterjedése nem jelentős – a következő feliratú táblát kell elhelyezni. „Természeti érték – Balmazújváros Város Önkormányzata”

(2) A védett természeti terület határainál a közlekedésre kijelölt utak mentén a védelmet jelölő táblákat kell elhelyezni, amelyek felirata: „Természetvédelmi terület – Balmazújváros Város Önkormányzata”

(3) A megrongálódott, vagy hiányzó táblák javításáról, cseréjéről szükség szerint a Polgármesteri Hivatalnak kell gondoskodnia.

4. § (1) A helyi jelentőségű védett természeti terület fennmaradásának feltétele, megőrzésének módja elsősorban a gondozás és a rendeltetésének megfelelő használat.

(2) A használat során a tulajdonosnak törekednie kell az értékek jó állapotban tartására és az esetleges károsodások megelőzésére.

(3) A Polgármesteri Hivatalnak a védett értékek állapotát és annak változásait folyamatosan figyelemmel kell kísérnie.

(4) A védett értékek természetvédelmi kezeléséről a Balmazújváros Város Önkormányzat minden évben a saját költségvetése terhére gondoskodik.

(5) Törekedni kell a védett értékek bemutatására. A természeti értékek tudatformáló erejének elősegítésére azokat a helyi sajtóban, közművelődésben és közoktatásban ismertetni kell.

(6) A védett terület szabadon látogatható. Védett természeti értékek látogathatóságát a Tvt. 37. § (1), (2) bekezdés alapján a Természetvédelmi Hatóság ideiglenesen korlátozhatja, vagy megtilthatja.

(7) Védett természeti érték állapotát természetvédelmi célokkal ellentétesen megváltoztatni tilos.

(8) Védett természeti területen közlekedésre csak az arra kijelölt utak vehetők igénybe.

(9) A természeti területeket és értékeket érintő útszakaszokon tilos az út hó- és síkosság-mentesítését a növényzetet károsító módon végezni.

(10) A helyi jelentőségű természeti terület védőterületeit a helyi építési szabályzat írja elő.

(11) Védett természeti területen a tulajdonos – önkormányzati tulajdon esetében a polgármester – engedélye szükséges:

a) kiállítások és egyéb kulturális rendezvények megtartásához,

b) filmforgatáshoz

c) táborozáshoz

d) egyéb, a terület nem természetvédelmi célú, igénybevételéhez.

(12) A helyi védelem alatt álló természeti területet veszélyeztető tevékenységet a polgármester megtilthatja, korlátozhatja vagy felfüggesztheti.

(13) A helyi védelem alatt álló területen a rendeletben előírtak teljesítésére történő kötelezés, valamint a közlekedés- és tartózkodáskorlátozás a polgármester hatáskörébe tartozik.

5. § (1) A védőövezetbe tartozó ingatlanok esetében a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (cím: 4025 Debrecen, Hatvan utca 16., postai címe: 4001 Debrecen, Pf.: 27, telefon: (52) 511-000 fax: (52) 511-040, e-mail cím: tiszantuli@zoldhatosag.hu) hozzájárulása szükséges valamennyi építési tevékenységhez.

(2) A védőövezetbe tartozó ingatlanok esetében a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges

a) terület-felhasználási kategóriák és építési övezetbe sorolás megváltoztatásához,

b) az építési engedélyezési eljárásban, különös tekintettel az építés helyének meghatározására, a beépítés mértékének megállapítására, a rálátás és a kilátás védelmére, a minimális zöldfelületi arány meghatározására, köztárgyak elhelyezésére,

c) az eredeti terepviszonyok 2 m-t meghaladó megváltoztatása,

d) vízi létesítmény építése esetén,

e) veszélyes anyagok tárolása lehetőségének megállapítása során,

f) hulladék-elhelyezési előírások kapcsán,

g) rekultivációs kötelezés megállapítása során.

Természetvédelmi területek, értékek védetté nyilvánításának és a védettség megszüntetésének eljárási szabályai

6. § (1) A védetté nyilvánítási eljárás magánszemély, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kezdeményezésére, illetve hivatalból indulhat el.

(2) A védetté nyilvánítási eljárást a bejelentés illetve javaslat, Polgármesteri Hivatal általi kézhezvételt követő 30 napon belül meg kell kezdeni. A védetté nyilvánítási eljárást a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 22-27§. rendelkezései alapján kell lefolytatni.

(3) A helyileg védett természeti területté, értékké nyilvánítás, illetőleg a megszüntetés tényét az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyezni.

(4) A bejegyzés esetleges elmaradása a védettség hatályát nem érinti.

MÁSODIK RÉSZ

Helyi jelentőségű természeti értékek védetté nyilvánítása

7. § (1) Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete a következő természeti értékeket védetté nyilvánítja: Helyi jelentőségű természeti terület:

(2) A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat tulajdonában levő, a balmazújvárosi ingatlan nyilvántartásban 0260/39/a hrsz-on bejegyzett, erdő és gazdasági épület művelési ágú, 2 minőségi osztályú, 4,2081 ha területű, 51,34 AK értékű ingatlant, amely a valóságban Nagyháton, a Szociális Otthon mellett található.

a) Megnevezése: Nagyháti Parkerdő.

b) A védetté nyilvánítás célja a terület fennmaradt természetes ökoszisztémájának védelme mellett a kutatás és környezeti nevelésben fontos szerepet betöltő növénygyűjtemény megőrzése, a védettség fenntartása.

HARMADIK RÉSZ

A helyi jelentőségű természeti értékek nyilvántartása

8. § A védett természeti területekről a Polgármesteri Hivatal törzskönyvet vezet. A törzskönyvnek tartalmaznia kell:

a) védett érték megnevezését, fényképét,

b) pontos helyét,

c) tulajdonosának, kezelőjének, használójának a nevét,

d) a védelemre javaslatot tevő nevét,

e) a védelem indokolását,

f) a védett érték kezelésének módját, a vonatkozó korlátozásokat, tiltásokat,

g) a védelmet megállapító döntés számát, időpontját.

NEGYEDIK RÉSZ

Jogkövetkezmények

9. § Aki:

a) a védett természeti értékek megjelölését eltávolítja, vagy megrongálja

b) e rendelet 4. § (2)., (7)., (8)., (9)., (11). bekezdésében, valamint az 5. § (2). bekezdéseiben meghatározott előírásokat, megszegi vagy elmulasztja, szabálysértést követ el, s amennyiben az nem minősül magasabb jogszabályokban meghatározott szabálysértésnek, vagy bűncselekménynek, 30.000 Ft pénzbírság megfizetésére kötelezhető.

10. § Ez a rendelet 2008. január 1-jén lép hatályba.