Balmazújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó szabályairól szóló 5/2023. (IV.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 20- 2023. 10. 20

Balmazújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó szabályairól szóló 5/2023. (IV.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.10.20.

Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában biztosított jogkörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. sz. mellékletében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § A lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó szabályairól szóló 5/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában biztosított jogkörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. sz. mellékletében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:”

2. § A Rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Amennyiben megállapítást nyer, hogy a bérlő a szerződésben vállalt vagy a jogszabályban előírt lényeges kötelezettségét nem teljesíti, nem lakik életvitelszerűen a lakásban, abban az esetben a bérbeadó jogosult a bérleti szerződést felmondani. Felek a bérleti szerződésben határozzák meg, az életvitelszerű tartózkodás feltételeit.”

„(4) A TOP- 4.3.1-16-HB1-2017-00004 azonosítószámon nyilvántartott „Infrastruktúrafejlesztés az újtelepi szegregátum rehabilitációja érdekében” című pályázat keretein belül felújított önkormányzati tulajdonú lakások szociális alapon adhatók bérbe a pályázat megvalósítási és fenntartási időszakában.”

4. § A Rendelet 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Szociális rászorultság fennállása esetén – a piaci alapú díj megfizetése mellett – a bérleti szerződés további egy évvel meghosszabbítható. Ez a rendelkezés nem alkalmazható a TOP-4.3.1-16-HB1-2017-00004 azonosítószámon nyilvántartott „Infrastruktúrafejlesztés az újtelepi szegregátum rehabilitációja érdekében” című pályázat keretein belül felújított önkormányzati tulajdonú lakások esetében, ezen lakások bérlői az egy évvel történő meghosszabbítás esetén is a szociális alapú bérleti díjat fizetik.”

„(4) A korábban városi érdekből megkötött bérleti szerződés a bérlő kérelmére további, legfeljebb 1 év időtartamra meghosszabbítható, amennyiben vállalja a költségalapú lakbér megfizetését és bérleti-, valamint közüzemi díj tartozása nem áll fenn. A szakember alkalmazásának szükségességét a munkáltató igazolásával kell igazolni.”

6. § A Rendelet 21. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A költség- és piaci alapú bérbeadás esetén a bérlő a havi bérleti díj kétszeresének megfelelő óvadékot köteles megfizetni a bérleti szerződés megkötésekor. Az óvadék a bérleti szerződés megszűnésekor visszajár, ha a bérlő a lakást tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmasan adja vissza, továbbá a lakás bérletével kapcsolatban hátraléka nem áll fenn.”

7. § A Rendelet 26. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bérbeadó a lakásbérleti jogviszony keretében – a szolgáltatók által biztosított közüzemi szolgáltatásokon kívül – külön szolgáltatásokat nem nyújt.”

8. § A Rendelet 29. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Ha a bérlő a bérbeadóval külön jogszabály – a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény - alapján kötött megállapodásában a bérbeadót terhelő kötelezettségeket a lakbér mérséklése ellenében egészben vagy részben magára vállalta, a bérfizetési kötelezettsége a megállapodásnak megfelelően alakul. Ilyen esetben a fizetendő lakbér maximum 50 %-kal mérsékelhető. A megállapodásnak rendelkeznie kell a bérleti jogviszony megszűnésének esetére a még vissza nem térített beruházások értéke megtérítésének módjáról is.”

9. § A Rendelet 30. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bérbeadó lakbér elengedését, illetőleg 50 %-os mértékű mérséklését állapíthatja meg 30-90. napra, amíg a bérbeadó karbantartási, felújítási, pótlási, cserekötelezettségét a bérlő által írásban a bérbeadóhoz eljuttatott felszólítása ellenére sem teljesíti és a bérlő a lakást vagy annak legalább egy helyiségét 30-90. napig rendeltetésszerűen nem használhatja. A lakbér mérséklésének időtartama megegyezik a bérbeadó karbantartási, felújítási, pótlási, cserekötelezettségének nem teljesítési időtartamával.”

10. § A Rendelet 32. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A bérlő köteles a lakásból való kiköltözését követően a lakás bérleti díjával és költségeivel azonos összegű használati díjat fizetni, amíg azt tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak jegyzőkönyvben át nem adja.”

11. § A Rendelet 58. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Ha a lakást a bérlő vagy bérlőtárs készpénzért vásárolja meg, a vételárat csökkenteni kell a szerződés tárgyát képező lakásra, a bérlő által az önkormányzat vagy jogelődje részére, ténylegesen befizetett lakáshasználatba vételi díj összegével. A lakáshasználati díj összege a bérlő által az önkormányzattal vagy jogelődjével kötött megállapodásban megállapított és ténylegesen befizetett használati díj. Ez a kedvezmény a bérlőt csak akkor illeti meg, ha a saját részére szerez tulajdonjogot és csak arra az összegre, melyet a bérbeadón keresztül az önkormányzat vagy jogelődje javára fizetett meg.”

12. § (1) A Rendelet 3. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Rendelet 4. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(3) A Rendelet a 2. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

13. § Hatályát veszti a Rendelet

11. 33. és 34. §-a,

13. 36. §-a,

19. 40. §-a,

22. 46. §-a,

24. 50. §-a,

26. 61. §-a,

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelethez