Balmazújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Önkormányzati járóbeteg-szakellátás nyújtására költségvetési szervként működő egészségügyi intézmény létesítéséről

Hatályos: 2024. 02. 16

Balmazújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Önkormányzati járóbeteg-szakellátás nyújtására költségvetési szervként működő egészségügyi intézmény létesítéséről

2024.02.16.

Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában biztosított jogkörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 11/A. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Balmazújvárosi VESZ Városi Egészségügyi Szolgálat Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság járóbeteg-ellátási és Egészségfejlesztési Irodai feladatait az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 11/A. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján megszünteti.

(2) A Kft. rövidített cégneve: Balmazújvárosi VESZ Nonprofit Kft., székhelye:4060 Balmazújváros, Dózsa György u. 5-7., telephelyei: 4060 Balmazújváros, Veres P. u. 12., 4060 Balmazújváros, Vörösmarty u. 36.,4060 Balmazújváros, Móricz Zs. u. 1-3., 4060 Balmazújváros, Vörösmarty u. 1/A., cégjegyzékszáma: 0909013957. Főtevékenység: Általános járóbeteg-ellátás, egyéb tevékenységi körök: Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése, Ingatlankezelés, Fekvőbeteg-ellátás, Fogorvosi járóbeteg-ellátás, Egyéb humán-egészségügyi ellátás. A Társaság közhasznú tevékenységei: Általános járóbeteg-ellátás, Fekvőbeteg-ellátás, Fogorvosi járóbeteg-ellátás és Egyéb humán-egészségügyi ellátás, mely tevékenységet a társaság az alap- és szakegészségügyi ellátó tevékenységek ellátásához kapcsolódó közfeladatai keretében végzi. Adószáma: 21928327-2-09.

2. § (1) Balmazújváros Város Önkormányzati Képviselő-testülete a Balmazújvárosi VESZ Városi Egészségügyi Szolgálat Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: Kft.), mint 100%-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társasági formában működő járóbeteg-szakellátó egészségügyi intézmény e rendelet 1. §-ában felsorolt és egyéb feladatainak ellátására létrehozza, megalapítja a Balmazújvárosi Városi Egészségügyi Intézmény költségvetési szervet.

(2) Balmazújváros Város Önkormányzati Képviselő-testülete a Balmazújvárosi Városi Egészségügyi Intézményt felhatalmazza a feladatok átvételére, mint átvevő költségvetési szervet.

3. § A feladat átvételének időpontjában -e rendelet 4. §-ban foglaltak kivételével- a Kft. valamennyi jogának és kötelezettségének jogutódja a Balmazújvárosi Városi Egészségügyi Intézmény, (továbbiakban: Intézmény), mint átvevő költségvetési szerv, az Áht. 11/C. § (1)-(9) bekezdéseiben foglaltaknak megfelelően.

4. § (1) Balmazújváros Város Önkormányzati Képviselő-testülete felhatalmazza a Város Polgármesterét az Áht. 11/C. § (2) bekezdése szerinti esetben az Önkormányzat képviseletére.

(2) A Kft.-nek az Áht. 41. §(1) bekezdése szerinti tagsági, részesedési jogviszonyaiból, az Áht. 41. § (4) bekezdés szerinti ügyleteiből származó valamennyi joga és kötelezettsége a feladat átvételének időpontjában az Áht. alapján, e törvény erejénél fogva az államra száll.

(3) Az Áht. 41. § (1) bekezdése szerinti tagsági, részesedési jogviszonyokat e rendeletben meghatározottak szerint a feladat átvételének időpontját követő kilencven napon belül felül kell vizsgálni.

5. § Balmazújváros Város Önkormányzati Képviselő-testülete megbízza a Kft. Ügyvezetőjét az e rendeletben foglalt feladatokkal kapcsolatos szervezeti átalakítással, az átadás-átvétellel összefüggő feladatok végrehajtásával (továbbiakban: átvételi felelős).

6. § (1) E rendeletben foglalt, az önkormányzati Kft. önkormányzati feladatellátásának költségvetési szerv által történő átvételének időpontja 2024. április 01.

(2) Az átvételi felelős és a Kft. ügyvezetése a feladat átvételének időpontját megelőzően köteles elvégezni az Áht.11/A. § (4)-(7) bekezdéseiben meghatározott feladatokat.

(3) Az átvételi felelős és a Kft. ügyvezetése legkésőbb a feladat átvételének időpontját megelőzően az Áht. 11/B. §-ában foglaltaknak megfelelően átutalja valamennyi pénzforgalmi számláján lévő az átvett feladatokhoz tartozó pénzeszközét az átvevő költségvetési szerv, az Intézmény fizetési számlájára, valamint a készpénzállományát átadja az Intézmény részére.

7. § A feladat átvételének időpontjában a Kft. tulajdonában álló a járóbeteg-ellátásra szolgáló vagyonrészt az Áht. törvényi erejénél fogva ingyenesen Balmazújváros Város Önkormányzatára száll az Áht. 11/B. § (2)-(5) bekezdéseiben foglaltaknak megfelelően.

8. § Az Intézmény, mint átvevő költségvetési szerv a feladat átvételének időpontjától számított harminc napon belül gondoskodik a Kft. -a feladat átvételét megelőző napra, mint mérlegfordulónapra vonatkozó, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerinti – tevékenységet lezáró számviteli beszámolójának elkészítéséről, könyvvizsgálatáról, letétbe helyezéséről és közzétételéről, valamint a záró adóbevallások elkészítéséről és azok illetékes adóhatóságnak történő benyújtásáról az Áht. 11/B. § (6)-(7) bekezdéseiben foglaltak szerint.

9. § Az Intézmény, mint új költségvetési szerv nyilvántartásba vétel iránti kérelem benyújtásának annyival kell megelőznie a feladat átvételének időpontját, hogy a feladat folyamatos ellátása biztosított legyen, és az átvevő Intézmény legkésőbb a feladat átvételének időpontjától megkezdhesse a működését, továbbá hogy a foglalkoztatottak jogviszonyával kapcsolatos intézkedések kellő időben megtörténjenek az Áht. 11/E. § (1)-(3) bekezdéseiben foglaltak szerint.

10. § (1) A feladat átvétele miatt bekövetkező jogállásváltozás esetén az átvételi felelős köteles elvégezni az Áht. 11/F. § (1)-(13) bekezdéseiben foglalt feladatokat.

(2) Az Intézmény az Áht.11/F. § (1) bekezdése, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény, a honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló törvény, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény, a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény, a honvédek jogállásáról szóló törvény, a kormányzati igazgatásról szóló törvény, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyi állományának jogállásáról szóló törvény, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény (továbbiakban: jogállási törvény) hatálya alá tartozó költségvetési szerv.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.