Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2015. (V.28.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2015. 12. 31

Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.§ (1) bekezdésében, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a.) és h.) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Az adókötelezettség


1. §    Adóköteles a település közigazgatási területéhez tartozó termőföld, ami az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület, halastó művelési ágban nyilvántartott földrészlet.



Az adó alanya


2. §  Az adó alanya az a természetes személy, aki a naptári év (a továbbiakban: év) első napján a földrészlet tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.



Az adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése


3. § (1) Az adókötelezettség a tulajdonjog megszerzését követő év első napján keletkezik.


(2) Az adókötelezettséget érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.


(3) Az adókötelezettség a termőföld elidegenítése évének utolsó napján szűnik meg.


(4) Az adóalany adókötelezettségét érintő változásokat, minden esetben bejelentési kötelezettség terheli, a változást követő 15 napon belül, köteles bejelenteni a Polgármesteri Hivatal által erre a célra rendszeresített formanyomtatványán. (1.sz. melléklet)

     

(5) Amennyiben az adóalany az adófizetési kötelezettségének keletkezését önként nem vallja be, az adó fizetési kötelezettségének a megállapítására az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján kerül sor.  



Az adó alapja


4. §    Az adó alapja a termőföldnek az ingatlan-nyilvántartásban aranykoronában meghatározott értéke.



Az adó mértéke


5. §   Az adó mértéke:                                                                                  400.- Ft/AK/év


           

Az adó megfizetése


6. §    Az adó megfizetése félévenként, két egyenlő részletben az adóév március 15-éig, illetve szeptember 15-éig esedékes.


Adómentesség


7. §    Mentes az adó megfizetése alól

a)     az az adóalany, akinek az adott évre e rendelet alapján fizetendő települési adója nem éri el a 400 Ft/év összeget,

b)  a belterületen fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban művelés alól kivett területként    nyilvántartott, 1 hektárt meg nem haladó nagyságú földterület, feltéve, ha az adóévben annak teljes területe tényleges mezőgazdasági művelés alatt áll és e tényt a telek fekvése szerint illetékes mezőgazdasági igazgatási szerv az adóévben igazolja, azzal, hogy nem minősül mezőgazdasági művelésnek, ha a földterületen kizárólag a gyomnövények megtelepedésének és terjedésének megakadályozására alkalmas munkát (pl. gyommentesítés, kaszálás) végeznek.



Záró rendelkezések


8. §    (1) E rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba, azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselő-testületének a települési adóról szóló 29/2014.(XII.08.) rendelete.






                     Dr. Kiss Katalin                                                              Csáfordi Dénes

                           jegyző                                                                       polgármester


Záradék:

Ez a rendelet a Hajdúhadházi Polgármesteri Hivatal hirdetőtáblájára történő kifüggesztéssel kihirdetve.

Hajdúhadház, 2015. május 28.




Dr Kiss Katalin

jegyző