Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2018. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a helyi iparűzési adóról

Hatályos: 2019. 01. 01- 2020. 12. 31

Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi XLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. §


Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselő-testülete határozatlan időre Hajdúhadház város közigazgatási területén bevezeti a helyi iparűzési adót.


2. Adókedvezmény


2. §


(1) Az önkormányzat az új beruházásra jutó adóból a beruházás üzembe helyezésének évében 50 %-os mértékű adókedvezményt állapít meg a Hajdúhadházon székhellyel vagy telephellyel rendelkező, vagy Hajdúhadházra újonnan betelepülő vállalkozó legalább 30 millió Ft értékű munkahelyteremtő termék előállítást szolgáló vagy legalább 30 millió Ft értékű munkahelyteremtő szolgáltató beruházása azon értéke után, melyet a vállalkozó az adóévben Hajdúhadház közigazgatási területén helyezett üzembe.

Amennyiben az adókedvezményként igénybe vehető beruházás értéke meghaladja az adóévben Hajdúhadházra megállapított adó összegét,  a vállalkozó a beruházásra jutó adóból értéke adókedvezményként igénybe nem vett része után az adóévet követő három adóévben igénybe veheti az adókedvezményt.

Az új beruházásra eső (számított) adót, az e bekezdésben meghatározott új beruházás év végi nettó értékének az összes tárgyi eszköz nettó értékéhez viszonyított év végi aránya alapján kell megosztani.


3. Az adó mértéke


3. §


(1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap 2 %-a.


(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke:


a./ építőipari tevékenység, természeti erőforrás feltárása, kutatása esetén, feltéve, hogy a folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot, - 5.000.-Ft/naptári nap.


b./ bármely az a./ pontokba nem sorolható – tevékenység esetén, ha annak folytatásából közvetlenül bevételre tesz szert, feltéve hogy egyetlen önkormányzat illetékességi területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel, - 5000.-Ft/naptári nap.


4. Az adó fizetésére vonatkozó rendelkezések


4. §


(1) Az önkormányzat feljogosítja az adóhatóságot arra, hogy a Htv. 42. § (5) bekezdésében meghatározott pénzkezelési szabályok betartásával 5.000.-Ft-ot meg nem haladó összegű helyi adóra (adótartozásra) készpénzbefizetést elfogadjon.


(2) Az iparűzési adót az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény által meghatározott módon és határidőben Hajdúhadház Város Önkormányzata Iparűzési adó számlájára (60600149-14000175) kell teljesíteni.


(3) A befizetett adó Hajdúhadház Város Önkormányzata költségvetésének bevételét képezi.


5. Záró rendelkezések


5. §


(1) Ez a rendelet 2019. január 1. napján lép hatályba.


(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi iparűzési adóról szóló 20/2012. (XI.30.) önkormányzati rendelete.




                        dr. Kiss Katalin                                                                                Csáfordi Dénes

                             jegyző                                                                                          polgármester




Záradék:

Ez a rendelet a Hajdúhadházi Polgármesteri Hivatal hirdetőtáblájára történő kifüggesztéssel kihirdetve.


Hajdúhadház, 2018. november 29.



dr. Kiss Katalin

    jegyző