Tiszacsege Város Önkormányzata Polgármesterének 14/2021. (VI. 11.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2023. 03. 02

Tiszacsege Város Önkormányzat Képviselő-testülete 14/2021. (VI. 11.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

2023.03.02.

Tiszacsege Város Polgármestereként Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testülete egyetértésével a Magyarország Kormánya által a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatályba lépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendeletalapján elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 8a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeletet alkotom:

I. Fejezet

A rendelet célja, hatálya

1. § Az önkormányzat tanyagondnoki szolgáltatást biztosít a 2. § (1) bekezdésében meghatározott külterületi hely intézményhiányából és a közösségi közlekedés nehézségéből eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükséglet kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségetek teljesítésének segítése érdekében.

2. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatást az önkormányzat egy tanyagondnok közreműködésével biztosítja. A tanyagondnok által ellátandó körzethez tartozó településrész: Nagymajor.

(2) A rendelet hatálya az (1) bekezdésben meghatározott településrészen életvitelszerűen tartózkodó személyekre terjed ki.

II. Fejezet

A tanyagondnok által ellátandó közvetlen, személyes alapfeladatok

1. Közreműködés az étkeztetés biztosításában

3. § A tanyagondnok feladata az igénybevevő részére a napi egyszeri meleg étel ételhordóban történő térítésmentes házhoz szállítása.

2. Közreműködés a házi segítségnyújtás biztosításában

4. § A tanyagondnok feladata

a) a szociális gondozó, szakápoló szállítása,

b) segítségnyújtás a ház körüli munkák elvégzésében (bevásárlás, gyógyszerkiváltás, egyszerűbb javítási, karbantartási munkák, télen hóeltakarítás, tüzelő bekészítése),

c) segítségnyújtás az ellátást igénybe vevőnek a környezetével való kapcsolattartásban (családtagokkal, szomszédokkal, ismerősökkel való kapcsolatfelvétel - és fenntartás segítése),

d) segítségnyújtás az ellátást igénybe vevőt érintő veszélyhelyzet kialakulásnak megelőzésében, a kialakult veszélyhelyzet elhárításában (orvos, mentő rendőrség értesítése) és

e) a bentlakásos szociális intézménybe történő beköltözés segítése.

3. Közreműködés a közösségi és szociális információk biztosításában

5. § A tanyagondnok feladata

a) a szociális biztonság megteremtéséhez és a helyi közösségi életbe való bekapcsolódáshoz szükséges információk eljuttatása a településrész lakói számára. Ennek keretében felkutatja a helyben vagy a legközelebbi településen elérhető szociális és közösségi szolgáltatások igénybevételének lehetőségeire vonatkozó információkat (hivatalok, intézmények, egyéb szervezetek, szolgáltatók címe, elérhetősége, nyitvatartása) és erről a lakosságot tájékoztatja,

b) segítségnyújtás a család - és gyermekjóléti szolgálat igénybevételével, mind az igénybevevő, mind a családgondozó szállításával.

4. Háziorvosi rendelésre történő szállítás

6. § (1) A tanyagondnok feladata a betegek háziorvoshoz, fogorvoshoz, gyermekorvoshoz, szükség esetén orvosi ügyeletre történő szállítása, hazaszállítása.

(2) A település közigazgatási határán kívüli szállításhoz a polgármester jóváhagyása szükséges.

5. Egyéb egészségügyi intézménybe szállítás

7. § (1)1 A tanyagondnok a járóbetegeket a Hajdú-Bihar vármegye területén működő (Balmazújváros, Polgár stb.) járóbeteg szakrendelésekre, valamint Debrecenbe kórházi szakrendelésre szállíthatja a polgármester előzetes tájékoztatása mellett. A tanyagondnok felelőssége megvizsgálni az egészségügyi intézménybe való szállítás indokoltságát. A tanyagondnok a betegszállítás tekintetében kompetenciáját nem lépheti túl, a sürgősségi betegszállítást nem helyettesítheti, kizárólag járóbeteg szállítást végezhet.

(2) A tanyagondnok a várandós kismamákat és kisgyermekeket védőnői tanácsadásra szállíthatja, továbbá a védőnőt családlátogatás céljából a családokhoz szállítja.

6. Gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása

8. § A tanyagondnok feladata orvosi rendelvényre felírt gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök kiváltása és beszerzése a lakóhelyhez legközelebb eső gyógyszertárban, illetve gyógyászati segédeszköz boltban. Ettől eltérő helyen csak akkor szerezhető be a gyógyszer, illetve a gyógyászati segédeszköz, ha az a legközelebbi gyógyszertárban illetve gyógyászati segédeszköz boltban nem kapható.

7. Óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása

9. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatás keretében a gyermekek alábbi intézményekbe történő szállítását és hazaszállítását biztosítja a tanyagondnok:

a) Tiszacsegei Fekete István Általános Iskola, 4066 Tiszacsege, Fő utca 95.,

b) Tiszacsegei Városi Óvoda és Bölcsőde, 4066 Tiszacsege, Óvoda utca 3/A.

(2) Más településen működő köznevelési intézménybe történő szállítás a polgármester engedélyével biztosítható.

8. Egyéb gyermekszállítás

10. § (1) Az egyéb gyermekszállítás kiterjed a gyermekek rendezvényekre, ismeretterjesztő, készségfejlesztő egészségmegőrző stb. eseményekre, ünnepségekre, versenyekre, táborokba történő szállításra, és hazaszállításra annak érdekében, hogy a gyermekek minél több közösségi programban tudjanak részt venni.

(2) Az egyéb településre történő szállításhoz a polgármester jóváhagyása szükséges.

III. Fejezet

A tanyagondnok által ellátandó közvetlen, személyes kiegészítő feladatok

9. Közösségi, művelődési, sport és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése

11. § (1) A közösségi, művelődési, sport-és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése keretében a tanyagondnok

a) segíti az önkormányzat és intézményei, a civil szervezetek programjainak szervezését, biztosítja a rendezvényekre való gépjárművel történő szállítást,

b) közreműködik kulturális intézmények, programok, sportrendezvények látogatásának, rekreációt szolgáló kirándulások szervezésében és a program helyszínére történő személyszállítást biztosítja,

c) részt vesz a helyi rendezvények (városnap, gyermeknap, szüreti bál stb.) szervezésében és biztosítja az alkalmakra történő személyszállítást.

(2) a településen kívüli személyszállításhoz a polgármester jóváhagyása szükséges.

10. Egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása

12. § (1) A tanyagondnok feladata az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, a lakossági igények továbbítása.

(2) A tanyagondnok feladata továbbá, hogy segítséget nyújtson a hivatalos ügyintézéshez. Ennek érdekében tájékoztatást nyújt ad adott ügyben illetékes hivatalok, intézmények címéről, elérhetőségéről, nyitvatartási idejéről. Segíti az ügyintézéshez szükséges nyomtatványok beszerzését a hivatalokból, azok kitöltésében segítséget nyújt, segíti a beadványok továbbítását a hivatalokba, valamint közvetít a lakosság és az önkormányzat között.

11. Egyéb lakossági szolgáltatások, illetve egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés

13. § (1) Csoportos bevásárló utak szervezésével a tanyagondnoki szolgálat segítséget nyújt a nagyobb bevásárlások lebonyolításában, tartós fogyasztási cikkek, háztartási gépek, vásárlásában és hazaszállításában, valamint szervizbe szállításában, a gázpalack kicserélésében.

(2) Saját szükségletre háziállatot tartók részére táp- takarmány szállítása végezhető.

(3) A 3-5. §-okban foglaltakon túl a tanyagondnoki szolgálat közreműködik az egyéb szociális alapszolgáltatások biztosításában.

(4) A tanyagondnoki szolgálat kapcsolatot tart a szociális és egyéb, a szolgáltatás kapcsán érintett szervezettel, részt vesz a családi és egyéni krízishelyzeteket figyelő jelzőrendszer működtetésében.

IV. Fejezet

Az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások

14. § A tanyagondnok feladata az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások körében

a) az ételszállítás az önkormányzat intézményeibe helyettesítőként,

b) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére, szórólapok, plakátok, hirdetmények kihelyezésével,

c) a tanyagondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása, úgy mint, a gépjármű tisztántartása, karbantartása, szervizelése, tankolása; a gépjárművel kapcsolatos ügyek intézése; szakmai tájékoztatókon, továbbképzéseken való részvétel; tevékenységnapló, menetlevél vezetése; beszámolási kötelezettség teljesítése; ellenőrzések során együttműködés.

V. Fejezet

A tanyagondnoki szolgálattal kapcsolatos egyéb szabályok

12. A szolgáltatás igénybevételének módja

15. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatás igénybevételére jogosult az 2. § (1) bekezdésében meghatározott településrészen életvitelszerűen tartózkodó személy, aki szociális körülménye, kora, egészségi állapota és egyéb aktuális élethelyzete alapján alkalmilag vagy tartósan nem tud hozzájutni az alapvető szükségletei kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, valamint az alapszolgáltatásokhoz, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségleteinek teljesítésében segítségre szorul.

(2) A szolgáltatás iránti igényt írásban vagy személyesen vagy telefonon a tanyagondnoknál, vagy a Tiszacsegei Közös Önkormányzati Hivatal Szociális Irodájában kell bejelenteni.

(3) A településen belüli szolgáltatási igényt legalább 2 munkanappal, a településen kívüli szolgáltatási igényt legalább 5 munkanappal korábban kell bejelenteni.

(4) A szolgáltatás biztosításáról a tanyagondnok dönt. Azon szolgáltatási igények esetében, melyekhez a polgármester engedélye szükséges, illetve vitás esetekben a polgármester dönt.

(5) A tanyagondnoknak elsősorban a szociális alapellátás körébe tartozó feladatait kell ellátni, az egyéb feladatok ellátása ezen feladatainak az ellátását nem veszélyeztetheti.

(6) A feladatok rangsorolását a tanyagondnok végzi a polgármester iránymutatása szerint.

(7) A tanyagondnoki szolgálat által biztosított ellátások igénybevétele térítésmentes.

13. A szolgáltatás biztosításának módja

16. § (1) Az önkormányzat a tanyagondnoki feladatok ellátására egy főállású tanyagondnokot foglalkoztat, közalkalmazotti jogviszony keretében.

(2) A tanyagondnok felett a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(3) A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a tanyagondnok a rendelkezésére álló gépjárművel, a munkaköri leírásában foglaltaknak, valamint a polgármester utasításainak megfelelően látja el.

(4) A tanyagondnok a tevékenységét köteles külön jogszabályban meghatározott tevékenységnaplóban dokumentálni.

(5)2 A tanyagondnoki szolgáltatás folyamatos biztosítása nem szüneteltethető, a tanyagondnok szabadsága, betegsége, egyéb távolmaradása esetén helyettesítését vagy egy másik tanyagondnoki szolgálat tanyagondnokával kötött megállapodás alapján vagy helyben, megbízási szerződés útján kell ellátni.

(6) A tanyagondnok feladatai ellátásához szükséges 8+1 fő személyszállításra alkalmas, érvényes műszaki vizsgával, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással és CASCO biztosítással rendelkező üzemképes gépjárművet az önkormányzat biztosítja. A gépjármű üzemképes állapotért a tanyagondnok a felelős, aki a gépjármű rendellenes használatából, valamint a tanyagondnok hibájából a gépjárműben keletkezett károkért anyagi felelősséggel tartozik.

(7) A tanyagondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatok napi, heti, havi megszervezése – az előre bejelentett és idő közben felmerült igények ismeretében – a tanyagondnok feladata és felelőssége.

(8) A tanyagondnoki szolgálat tevékenységéről a tanyagondnok évente beszámol a képviselő-testületnek.

14. A szolgáltatással kapcsolatos panasz kezelése

17. § A tanyagondnoki szolgálatot igénybe vevő az ellátással kapcsolatban személyesen vagy írásban a polgármesternél panasszal élhet. A panaszt a polgármester 15 napon belül kivizsgálja, és annak eredményéről értesíti az ellátást igénybe vevőt. Amennyiben a polgármester határidőben nem intézkedik, vagy a panasztevő nem ért egyet az intézkedéssel, az intézkedés kézhezvételétől számított nyolc napon belül Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületéhez fordulhat jogorvoslattal.

VI. Fejezet

Záró rendelkezés

18. § Ez a rendelet az engedélyes nyilvántartásba történő bejegyzéséról szóló döntés véglegessé válásának napján lép hatályba.

Tiszacsege, 2021. június 11.
Kihirdetési záradék:
Az önkormányzati rendelet kihirdetése 2021. június hónap 11. napján Tiszacsege Város Önkormányzata hirdető tábláján történő kifüggesztéssel és a www.tiszacsege.hu oldalon történő közzététellel megtörtént.
Dr. Lajter Zoltán
mb. jegyző
hatósági irodavezető
1

A 7. § (1) bekezdése a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 16. § (5) bekezdése a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.