Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 27- 2023. 04. 28

Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.04.27.

Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testülete az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lakástv.) 3. § (1)-(2) bekezdéseiben, a 4. § (3) bekezdésében, az 5. § (3) bekezdésében, a 12. § (5) bekezdésében, a 19. §-ban, a 20. § (3) bekezdésében, a 21. § (6) bekezdésében, a 22. § (3) bekezdésében, a 23. § (3) bekezdésében, a 27. § (2) bekezdésében, a 31. § (2) bekezdésében, a 33. § (3) bekezdésében, a 34. § (1) bekezdésében, a 36. § (2) bekezdésében, a 42. § (2) bekezdésében, az 54. § (1)-(3) bekezdéseiben, az 58. § (2) bekezdésében és a 84. § (1)-(2) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bérbeadói feladatokat a képviselő-testület látja el. Az Önkormányzat tulajdonában álló helyiségek vonatkozásában a bérbeadói feladatok megoszlanak a képviselő-testület, a polgármester és az intézményvezető között.”

2. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások iránti kérelemről, - amennyiben van megüresedett lakás és megtörtént a pályázati kiírás a lakás bérbevételére vonatkozóan - a pályázati határidő lejártát követő legközelebbi ülésén dönt a Képviselő-testület.”

3. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdésében foglalt táblázat 1 fős háztartás–4 és több fős háztartás. sor helyébe a következő rendelkezések lépnek:

1 fős háztartás

500 %

2 fős háztartás

450 %

3 fős háztartás

400 %

4 és több fős háztartás

300 %

(2) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Amennyiben a kérelmező életét, testi épségét, egészségét közvetlen veszély fenyegeti, úgy a polgármester az e Rendelet 1. mellékletében foglalt szociális elhelyezést biztosító lakást szükséglakásként bérbe adhatja az e §-ban foglalt jogosultsági feltételek figyelembevétele nélkül is. Ez esetben a Képviselő-testület a kérelem benyújtását követő testületi ülésen határoz a bérleti szerződés tartalmáról.”

4. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A Képviselő-testület egyedi döntése alapján az e Rendelet 1. számú mellékletében foglalt, költségalapon meghatározott lakbérű ingatlan is kiadható nem szociális elhelyezést biztosító lakásként. Ez esetben az e §-ban foglalt jogosultsági feltételeket kell figyelembe venni.”

5. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdés c) és d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Költségalapon működő bérlakás bérlőjévé az jelölhető ki, aki:)

„c) a bérleti szerződés aláírásával egyidejűleg vállalja, hogy az önkormányzat által megállapított havi bérleti díj 3 havi összegének megfelelő óvadékot egyösszegben az önkormányzat részére megfizet,
d) a lakásba költözők egy főre jutó nettó jövedelme legalább a szociális vetítési alap összegének 300 %-a, és”

(2) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A Képviselő-testület egyedi döntése alapján az e Rendelet 1. számú mellékletében foglalt, nem szociális elhelyezést biztosító lakás is kiadható költségalapon meghatározott lakbérű lakásként. Ez esetben az e §-ban foglalt jogosultsági feltételeket kell figyelembe venni és a 9. § (2) bekezdésében foglalt bérleti díjat kell alkalmazni.”

6. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A lakás bérlőjéül kijelölt személy/személyek a döntésről szóló értesítés kézbesítésétől számított 10 napon belül köteles a bérbeadót felkeresni és a lakásbérleti szerződést megkötni.”

(2) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 7. § (4) bekezdés j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bérleti szerződésnek az alábbiakat kell tartalmaznia:)

„j) a 7. § (5) bekezdésben foglalt figyelmeztetéseket.”

7. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 14. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Amennyiben az (1) bekezdésben említett munkák elvégzése következtében a lakás alapterülete, vagy komfort fokozata megváltozik, az eredeti szerződést, valamint a lakbér összegét a megváltozott állapotnak megfelelően módosítani kell.”

8. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 16. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Ha a bérbeadó megtagadta a tartási szerződéshez való hozzájárulást, és a szerződő felek ennek ellenére is kötnek tartási szerződést, abban az esetben a bérleti jogot – a bérlő halála után – folytatni nem lehet. A bérlő az eltartót csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulással fogadhatja be.”

9. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 17. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A volt bérlő mindaddig, amíg az (2) bekezdésben meghatározott módon a bérbeadónak át nem adja a lakást, köteles e rendelet szerinti lakáshasználati díjat, továbbá a lakással kapcsolatos külön szolgáltatási díjat megfizetni.”

(2) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 17. § (8) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja, ha)

„d) a bérlő vagy vele együtt lakó személyek a lakást, a közös használatra szolgáló helyiségeket, illetőleg a területet rongálják, vagy a rendeltetésüktől eltérően használják.”

10. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 19. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő helyiségek bérletének létrejöttére, a felek jogaira és kötelezettségeire, valamint a bérlet megszűnésére a lakásbérlet szabályait az alábbiakban szabályozott eltérésekkel kell alkalmazni.”

(2) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 19. §-a a következő (1a)–(1f) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Az Önkormányzat üres helyiséget csak versenytárgyalás lefolytatása után adhat bérbe. A versenytárgyalásra irányuló felhívást hirdetmény útján kell közzétenni a település honlapján és a Tiszacsegei Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) hirdetőtábláján. A hirdetmény tartalmáról a Képviselő-testület dönt.

(1b) A hirdetménynek tartalmaznia kell:

a) a helyiség címét, műszaki adatait, közművesítettségére vonatkozó adatokat,

b) a bérlet időtartamát,

c) a helyiség milyen tevékenység céljára vehető bérbe,

d) a bérleti díj induló versenyárát,

e) a versenytárgyalás helyét, idejét.

(1c) A bérbeadásra kiírt helyiségek bérleti jogát nyilvános versenytárgyaláson lehet elnyerni. A versenytárgyalásról jegyzőkönyv készül, melyben rögzíteni kell a jelenlévők nevét, címét, a versenytárgyalás során elhangzó ajánlatokat. A bérleti jogot a helyiségért legmagasabb összegű bérleti díjat ajánló pályázó nyeri el. A nyertes pályázóval történő szerződéskötésről a Képviselő-testület dönt.

(1d) Önkormányzati helyiség legfeljebb öt évre adható bérbe. A bérleti szerződés lejárta előtt legalább 30 nappal, bérlő kérelmére a bérleti jog legfeljebb öt évvel újra meghosszabbítható, ha a bérlő a bérlet teljes időtartama alatt – amennyiben a bérleti jogviszony időtartama már korábban meghosszabbításra került, úgy az utolsó hosszabbítás óta – a jogszabályokban és a bérleti szerződésben előírt valamennyi kötelezettségének maradéktalanul eleget tett. A bérleti jog meghosszabbításáról a polgármester átruházott hatáskörben dönt.

(1e) Az önkormányzati feladatot ellátó intézmény használatában (kezelésében) lévő helyiségekre vonatkozóan az e bekezdésben foglaltakat azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a hirdetmény tartalmának megállapítása és a versenytárgyalás lefolytatása az intézményvezető feladata. Az intézményvezető a versenytárgyalásra köteles meghívni a polgármestert. A bérleti jog meghosszabbításáról - az (1d) bekezdésben foglalt feltételek fennállása esetén - az intézményvezető dönt.

(1f) Az (1e) pontban foglaltak szerinti bérleti szerződés megkötéséhez, illetve a bérleti jog meghosszabbításához a polgármester egyetértése szükséges.”

(3) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 19. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Az egy hónapnál rövidebb időtartamra szóló bérleti jogviszony létesítése esetén versenytárgyalás lefolytatása nélkül adható bérbe a helyiség

a) nonprofit szervezetek részére, feladataik ellátása érdekében;

b) a kiemelt társadalmi cél (különösen munkanélküliek, fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása) érdekében tevékenységet folytató gazdasági társaság vagy szervezet részére; vagy

c) magánszemélyek, illetve az a) és b) pontnak nem megfeleltethető jogi személyek részére.

(4) A (3) bekezdésben foglalt esetekben

a) az önkormányzati feladatot ellátó intézmény használatában (kezelésében) lévő helyiség vonatkozásában az intézményvezető a polgármester egyetértésével,

b) egyéb esetben a polgármester átruházott hatáskörben jogosult szerződést kötni a bérlővel.”

(4) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 19. §-a a következő (4a) és (4b) bekezdéssel egészül ki:

„(4a) A versenytárgyalás nélkül bérbe adható helyiségek vonatkozásában a mindenkor alkalmazandó bérleti díjakról a képviselő-testület dönt, amelyet az intézményvezető, illetve a polgármester köteles alkalmazni.

(4b) A (3) bekezdés a) vagy b) pontjában foglalt szervezetek vagy gazdasági társaságok részére az önkormányzati feladatot ellátó intézmény használatában (kezelésében) lévő helyiség vonatkozásában az intézményvezető a polgármester egyetértésével, egyéb esetben a polgármester átruházott hatáskörben a helyiséget térítésmentesen is használatba adhatja, melyről írásba foglalt megállapodást kell kötni.”

11. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 24. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A bérlakások és helyiségek tekintetében a tulajdonos önkormányzat (Hivatal), valamint a bérbeadó az (1) és (2) bekezdés alapján tudomására jutott adatokra vonatkozóan köteles betartani az adatvédelmi jogszabályokat, az ebből adódó bárminemű jogsérelemért felelősséggel tartozik.”

12. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 1. melléklet lép.

13. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet

a) 4. § (1) bekezdésében foglalt táblázat „háztartásban élők száma:” sor 2. mezőjében az „az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb” szövegrész helyébe a „szociális vetítési alap” szöveg,

b) 16. § (3) bekezdésében az „az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb” szövegrész helyébe az „a szociális vetítési alap” szöveg

lép.

14. § Hatályát veszti az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII.6.) önkormányzati rendelet

c) „14. A pályázati eljárás” alcím címe,

15. § E rendeletben foglalt rendelkezéseket a hatálybalépését követően beadott kérelmekre, valamint megüresedett lakásokra és helyiségekre kell alkalmazni.

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Tiszacsege, 2023. április 25.

Szeli Zoltán s.k.
polgármester

Dr. Lajter Zoltán s.k.
jegyző

1. melléklet a 12/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet