Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról szóló 3/2001. (II.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 27- 2023. 04. 28

Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról szóló 3/2001. (II.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.04.27.

Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetésekről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról szóló 3/2001. (II. 1.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A "Díszpolgári cím," adományozására javaslatot tehet:)

„a) a helyi társadalmi szervezetek, érdekközösségek, egyesületek, gazdasági társaságok és intézmények vezetője,
b) a képviselő-testület tagja,”

(2) Az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról szóló 3/2001. (II. 1.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A "Díszpolgári cím" adományozására beterjesztett javaslatot:)

„a) a képviselő-testület bizottságának elnöke,”

(3) Az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról szóló 3/2001. (II. 1.) önkormányzati rendelet 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A "Díszpolgári cím" adományozásáról szóló képviselő-testületi határozat egy példányát, valamint a díszpolgár életrajzát és fényképét az illetékes levéltárnak át kell adni, amennyiben a kitüntettet ahhoz írásban hozzájárul.”

2. § (1) Az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról szóló 3/2001. (II. 1.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A visszavonásra javaslatot tehet:)

„a) a helyi társadalmi szervezetek, érdekközösségek, egyesületek, gazdasági társaságok, intézmények vezetője,
b) a képviselő-testület tagja,”

(2) Az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról szóló 3/2001. (II. 1.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A "Díszpolgári cím" visszavonására beterjesztett javaslatot a képviselő-testület bizottságának - vizsgálva a visszavonásra vonatkozó okok valódiságát - javaslatával, magállapításaival együtt terjeszti a Képviselő-testület elé.”

3. § Az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról szóló 3/2001. (II. 1.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A díj azon természetes és jogi személyeknek, kollektíváknak és szervezeteknek adományozható:

a) akik a település közéletében köztisztviselői, vagy közalkalmazotti szolgálatban hosszú időn át kiemelkedő munkát végeztek vagy valamely jelentős szellemi alkotással járultak hozzá a közszolgálat színvonalának emeléséhez s ezzel általános elismerést vívtak ki az ügyfelek és a szolgáltatást igénybe vevők körében;

b) akik kiemelkedő eredményt értek el az óvodai, iskolai, és intézeti oktató-nevelő munkában, a tehetség gondozás területén magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültségük alapján élen járnak az újszerű és hatékony pedagógiai módszerek kidolgozásában és alkalmazásában;

c) akik kiemelkedő eredményt értek el a közművelődési munka irányításában, az ifjúság művelődéséért végzett munkában, a közművelődés korszerű formáinak és módszereinek kidolgozásában és meghonosításában, mindezek mellett kitűnnek a közéletben való részvételükkel, társadalmi aktivitásukkal;

d) akik a település érdekében kifejtett kiemelkedő olyan hosszabb idejű tevékenységért, amely jelentős mértékben hozzájárult a település idegenforgalmi fejlődéséhez.”

4. § (1) Az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról szóló 3/2001. (II. 1.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A díj adományozására javaslatot tehet:)

„a) a helyi társadalmi szervezetek, érdekközösségek, egyesületek, gazdasági társaságok és intézmények vezetője;”

(2) Az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról szóló 3/2001. (II. 1.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A díj adományozására javaslatot tehet:)

„c) a képviselő-testület tagja,”

(3) Az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról szóló 3/2001. (II. 1.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A díj adományozására beterjesztett javaslatot a képviselő-testület bizottsága tárgyalja meg – vizsgálva a tevékenység kiemelkedő jellegét – és javaslatával együtt terjeszti a Képviselő-testület elé. A Képviselő-testületnek a határozatát minősített többséggel kell meghozni.”

(4) Az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról szóló 3/2001. (II. 1.) önkormányzati rendelet 7. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A díj adományozására alkalomhoz kötötten a Képviselő-testület határozata szerint kerül sor.

(5) A díjat – a település lakossága nevében – az önkormányzat adományozza. A díjjal a polgármester nettó 100.000.- Ft értékű pénzjutalmat ad át. A díjjal kitüntetett személynek, vagy kollektívának a polgármester díszes tartóban elhelyezett oklevelet ad át, melynek leírását a 2. számú melléklet tartalmazza.”

5. § (1) Az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról szóló 3/2001. (II. 1.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az arany és ezüst Emlékérem adományozására javaslatot tehet:)

„a) a helyi társadalmi szervezetek, érdekközösségek, egyesületek, gazdasági társaságok és intézmények vezetője,”

(2) Az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról szóló 3/2001. (II. 1.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az arany és ezüst Emlékérem adományozására javaslatot tehet:)

„c) a képviselő-testület tagja,”

(3) Az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról szóló 3/2001. (II. 1.) önkormányzati rendelet 9. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Az arany és ezüst Emlékérem adományozására alkalomhoz kötötten a Képviselő-testület határozata szerint kerül sor.

(4) Az arany Emlékéremmel nettó 75.000 Ft, az ezüst Emlékéremmel nettó 50.000 Ft tiszteletdíj jár.”

6. § Az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról szóló 3/2001. (II. 1.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A „Díszpolgári Cím”, a „Közszolgálati Díj” és a „Tiszacsege Városért Emlékérem” – kivéve annak bronz fokozatát – odaítélésére tett javaslatokat írásban a júniusi képviselő-testületi ülést megelőzően 15 nappal a képviselő-testület bizottságának elnökéhez kell eljuttatni. Az így beérkezett javaslatokat a képviselő-testület bizottsága terjeszti a Képviselő-testület elé.”

7. § Hatályát veszti az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról szóló 3/2001. (II. 1.) önkormányzati rendelet

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Tiszacsege, 2023. április 25.

Szeli Zoltán s.k.
polgármester

Dr. Lajter Zoltán s.k.
jegyző