Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2021. (X. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tűzifa támogatásáról

Hatályos: 2021. 10. 19

a szociális célú tűzifa támogatásáról

Általános indokolás

Tiszacsege Város Önkormányzata a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó pályázati kiírás alapján pályázatot nyújtott be 2021. évben is. A támogatást az a települési önkormányzat igényelheti, amelyik a szociális rászorultság és a 2021. évi igénylés részletes feltételeit – legkésőbb a tüzelőanyag megvásárlását követő 10. napon belül, a jogosultak részére támogatást megállapító önkormányzati döntés és a kiosztás előtt hatályba lépő – rendeletben szabályozza. Ezért szükséges a 2021. évben is megalkotni a szociális célú tűzifa támogatásáról szóló helyi rendeletünket.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Az (1) bekezdés rendeletalkotási tárgykörhöz kapcsolódó jogszabályokat sorolja fel, melyeket a rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

A (2) bekezdés fogalommeghatározásokat tartalmaz.

A 2. §-hoz

A rendelet célját tartalmazza.

A 3. §-hoz

Az (1) bekezdés a rendelet hatályáról rendelkezik.

A (2) és (3) bekezdés a támogatás megállapításával kapcsolatosan tartalmaz rendelkezéseket az egy lakóingatlanban lakó kérelmezőkre, valamint a lakóhelyre és tartózkodási helyre vonatkozólag.

A 4. §-hoz

A polgármesterre történő hatáskör átruházást állapítja meg. Így polgármesteri döntések születnek az egyes kérelmek elbírálásakor, tehát nem szükséges képviselő-testületi ülést tartani ez ügyben.

Az 5. §-hoz

A természetbeni juttatás jogosultsági feltételeiről, valamint az előnyt élvezők köréről rendelkezik. Utóbbi esetben a pályázati felhívás határozza meg az előnyt élvezők körét.

A 6. §-hoz

Meghatározza azok körét, akik nem jogosultak a támogatásra.

A 7. §-hoz

Az (1) bekezdés a kérelem benyújtásának időintervallumát határozza meg, valamint azt, hogy a késedelmesen beérkezett kérelmeket nem áll módunkban figyelembe venni.

A (2) bekezdés hivatkozik a rendelet mellékletére, mely formanyomtatvány segítségével az igénylő egyszerűen benyújthatja a támogatás iránti kérelmét a Hivatalhoz.

A (3) bekezdés a természetbeni juttatás ingyenességét emeli ki.

A (4) bekezdés azért került beépítésre a rendeletbe, mert az Önkormányzatnak nincs kapacitása arra, hogy az összes támogatásra jogosultnak házhoz szállítsa a tűzifát.

A 8. §-hoz

A környezettanulmány elkészítésének lehetőségéről rendelkezik tekintettel arra, hogy ellenőrizhető legyen a jogosultsági feltételek fennállása, úgy, mint a fatüzelésre alkalmas fűtőberendezés megléte, valamint az életvitelszerű tartózkodás ténye.

A 9. §-hoz

A jogosulatlanul igénybe vett támogatással kapcsolatos intézkedéseket tartalmazza.

A 10. §-hoz

A hatálybalépés időpontjáról rendelkezik.

A 11. §-hoz

A 2020. évi szociális célú tűzifa rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.