Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 3/2019. (III.27.) önkormányzat rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 3/2019. (III.27.) önkormányzat rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Dr. Papp József Művelődési Ház és Könyvtár költségvetési szerv létrehozása okán szükséges a rendelet módosítása. Az alapszolgáltatások csökkentésén túl, több kisebb módosításra is szükség van, melyeket a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztálya javasolt számunkra. Ezen módosítások többsége technikai jellegű. A szükségtelen rendelkezések hatályon kívül helyezésre kerülnek.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A bevezető részben a felhatalmazó jogszabály megnevezése, továbbá a feladatkör is pontosítása kerül.
A 2. §-hoz
Technikai jellegű módosításra van szükség, mely alapján változna az alcím címe.
A 3. §-hoz
Technikai jellegű módosításra van szükség, mely alapján változik a III. Rész címe.
A 4. §-hoz
A közművelődési intézmény létesítésével már nincs szükség arra, hogy külön nevesítésre kerüljön az (1) bekezdés b) pontjában a közművelődési megállapodás, mint a feladatok biztosításának egyik szervezeti kerete.
A (2) bekezdésben javításra kerül az intézmény megnevezése, amellyel eleget teszünk a a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 78. § (3) bekezdésében foglalt követelménynek, hogy az intézmény elnevezésében szerepelnie kell a „művelődési ház”, a „közösségi ház” vagy a „faluház” kifejezés valamelyikének
Az 5. §-hoz
Korábban tárgyévet megelőző év november 30. napjáig kellett volna döntenie az Önkormányzatnak a város kiemelt közművelődési nagyrendezvényeinek támogatásáról. Ezt célszerű nem konkrét dátumhoz kötni.
A 6. §-hoz
A hatályon kívül helyezendő rendelkezéseket tartalmazza. Többek között a felesleges rendelkezések kerülnek hatályon kívül helyezésre, valamint az alapszolgáltatások közül csak az 5. § (1) bekezdés a)-d) pontjában meghatározott szolgáltatások maradnának meg, melyet ténylegesen el tud látni az Intézmény.
A 7. §-hoz
A rendelet hatálybalépését szabályozza.