Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztisztviselőknek 2022. évben adható egyes juttatásokról, támogatásokról és az illetménykiegészítésről

Hatályos: 2021. 12. 21
a köztisztviselőknek 2022. évben adható egyes juttatásokról, támogatásokról és az illetménykiegészítésről
Általános indokolás
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 226. § (7) bekezdése szerint bankszámlahozzájárulás a köztisztviselő részére a helyi önkormányzat képviselő-testületének rendeletében meghatározott módon és mértékben nyújtható.
A 234. § (3)-(4) bekezdése alapján a felsőfokú és a középiskolai végzettségű köztisztviselők részére adható illetménykiegészítést a képviselő-testület tárgyévre állapíthatja meg rendeletben. A Kttv. 237. §-a szerint az önkormányzati képviselő-testület a juttatásokkal és támogatásokkal összefüggésben e törvény keretei között rendeletben szabályozza a szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokat, szociális és kegyeleti támogatásokat.
Tekintettel arra, hogy a 13/2020. (XII.16.) önkormányzati rendelet a 2021. évre állapította meg az illetménykiegészítést, illetve az egyes juttatásokat, támogatásokat, így a jogszabályoknak való megfelelés érdekében szükséges a képviselő-testületnek a 2022. évre vonatkozóan is rendeletben megállapítania az illetménykiegészítés, valamint az egyéb juttatások mértékét.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályáról rendelkezik.
A 2. §-hoz
A felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselők illetménykiegészítésének mértékéről rendelkezik a jogszabályi keretek között.
A 3. §-hoz
Az érettségi végzettségű köztisztviselők illetménykiegészítésének mértékéről rendelkezik a jogszabályi keretek között.
A 4. §-hoz
A Kttv. 237. §-ban kapott felhatalmazás alapján az egyéb juttatások fajtáit sorolja fel, illetve ezen juttatásokkal kapcsolatos részletszabályok megalkotására felruházott szervek megnevezését.
Az 5. §-hoz
A Kttv. 226. § (7) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a bankszámlahozzájárulás módját és mértékét szabályozza figyelemmel a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározottakra.
A 6. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.
A 7. §-hoz
A rendeletben foglaltak alkalmazhatóságáról, illetve a köztisztviselőknek 2021. évben adható egyes juttatásokról, támogatásokról és az illetménykiegészítésről szóló helyi rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.