Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII. 6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 21
az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII. 6.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 31/2017 (XII. 6.) önkormányzati rendeletében (a továbbiakban: Rendelet) meghatározott bérbeadói és bérlői kötelezettségek megoszlása rendkívül nagy költség- és munkaterhet okozott az Önkormányzatnak, mint bérbeadónak. A Rendelet 1. számú mellékletét képező bérlakások jogosultsági feltételeinek pontrendszere elavult szempontokat tartalmazott, annak módosításával lehetőség nyílik a benyújtott pályázatokban szereplő élethelyzetek könnyebb megítélésére. A fentiekre tekintettel szükséges a Rendelet módosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Korábban határozati szinten volt rögzítve az önkormányzati tulajdonú lakások besorolása. Ez most rendeleti szinten kerül leszabályozásra ugyanúgy, mint a lakások béradásával kapcsolatos szabályok.
A 2. §-hoz
Módosul a költségalapon meghatározott bérlakások jogosultsági feltételeinek pontrendszere annak érdekében, hogy a benyújtott pályázatokban szereplő élethelyzetek könnyebben megítélésére kerülhessenek.
A 3. §-hoz
Az önkormányzati bérlakásoknak a rendeltetésszerű használatra alkalmasságának feltételei kerülnek meghatározásra.
A 4. §-hoz
A módosított szakasz (1) bekezdésében újraszabályozásra kerülnek a bérlő kötelezettségei és egyúttal beépítésre kerül egy 50.000,- Ft-os összeghatár, amely alatt a bérlő köteles viselni a karbantartással, pótlással és cserével kapcsolatos munkálatok költségeit.
A (2) bekezdésben a bérbeadó kötelezettségei kerülnek újraszabályozásra.
A (4) bekezdésben foglalt kárfelelősségi szabály módosításra kerül az ugyanezen szakasz (1) bekezdésébe bekerült összeghatár miatt.
Az 5. §-hoz
Az eredeti rendelet 1. melléklete kicserélődik az önkormányzati tulajdonú bérlakások típusairól, felsorolásáról szóló melléklettel.
Beépül egy 2. melléklet a rendeletbe, amely tartalmazza a költségalapon meghatározott bérlakások jogosultsági feltételeinek pontrendszerét.
A 6. §-hoz
A hatálybalépésről rendelkezik.