Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az első lakáshoz jutók pénzügyi támogatásáról szóló 22/2021. (X.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 01
az első lakáshoz jutók pénzügyi támogatásáról szóló 22/2021. (X.1.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A rendelet módosítására több okból is szükség van. Egyfelől nem volt szabályozva a rendeletben a támogatás odaítélésért cserében szükséges életvitelszerű tartózkodás ténye, valamint a kérelemben foglalt ingatlanba történő bejelentkezés kötelezettsége sem.
Másfelől az eltelt néhány hónapban több olyan kérelem is érkezett, amiben olyan tényállás, élethelyzet került leírásra, amelyet a rendelet nem szabályzott teljeskörűen. Ezeket indokolt leszabályozni a normavilágosság elvével összhangban.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A támogatás felhasználása kerül konkretizálásra azzal, hogy explicit módon kerül megállapításra az, hogy ajándékozás útján szerzett ingatlan esetében nem nyújtható támogatás. A rendelet ezt eddig implicit tartalmazta.
A 2. §-hoz
Ezen szakasz több módosítást is tartalmaz. A módosítások része a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanokkal kapcsolatos került megfogalmazásra. A módosítások másik része pedig beemeli a rendeletbe az egyszerű bejelentéshez kötött építkezéssel kapcsolatos rendelkezéseket.
A 3. §-hoz
Szabályozásra kerül a továbbiakban a rendeletben a támogatás odaítélésért cserében szükséges életvitelszerű tartózkodás ténye, valamint a kérelemben foglalt ingatlanba történő bejelentkezés kötelezettsége is megfelelő határnap, illetve határidő tűzésével.
A továbbiakban jogkövetkezmény fog fűződni a rendelet 4. § (6a) bekezdésében foglaltak megsértéséhez. Valamint a 4. § (6a) bekezdésében foglaltak ellenőrzésére is feljogosításra kerül a Hivatal.
A 4. §-hoz
A rendelet melléklete tartalmazza a kérelmet, mely kiegészítésre kerül a bankszámlaszám és a számlavezető bank sorokkal, illetve a továbbiakban kötelezően csatolandó mellékletként szerepel ennek igazolására a bankszámlaszerződés vagy a banki kivonat.
Az 5. §-hoz
Az indokolatlan, párhuzamos szabályozás miatt hatályon kívül helyezésre kerül a 2. § (3) bekezdés c) pontja.
A 6. §-hoz
A hatálybelépésről rendelkezik.
A 7. §-hoz
A rendeletben foglaltak alkalmazhatóságáról rendelkezik a benyújtott kérelmek vonatkozásában.