Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VII. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásáról szóló 27/2013. (XII.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 04
a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásáról szóló 27/2013. (XII.21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás 2013. január 1-jétől már nem a hulladékgazdálkodás, hanem a vízgazdálkodás szabályozási körébe tartozik, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) IX/A. fejezetében foglaltak szerint. A Vgtv. 45. § (6) bekezdése adja meg a felhatalmazást a települési önkormányzat Képviselő-testülete számára, hogy a törvény 44/C. § (2) bekezdésében meghatározottakat rendeletben szabályozza.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 5. § (4) bekezdése szerint, a felhatalmazás jogosultja a jogszabályt köteles megalkotni, feltéve, hogy a felhatalmazást adó jogszabályból kifejezetten más nem következik.
A jelenleg hatályos rendeletben foglalt közszolgáltatási díjak több éve nem kerültek felülvizsgálatra, ezért szükségessé vált azok aktualizálása, és ezzel a rendelet módosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A módosítandó bekezdés a határozott idejű közszolgáltatási szerződés vonatkozásában lejárt dátumot tartalmazott. Ez kerül módosításra - figyelemmel a felek között kötött szerződésre - határozatlan időtartamra.
A 2. §-hoz
A közszolgáltató által alkalmazható díjak legmagasabb mértéke kerül emelésre.
A 3. §-hoz
A hatálybaléptetésről rendelkezik.