Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2023. 06. 29

Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.29.
egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről
Általános indokolás
Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és (2) bekezdése alapján a helyi önkormányzat feladatkörében eljárva törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján a helyi közügyek intézése körében önkormányzati rendeletet alkot.
Időről-időre szükségessé válik a hatályos önkormányzati rendeletek felülvizsgálata és annak megállapítása, hogy adott rendelet hatályának fenntartása továbbra is indokolt-e a társadalmi, szociális, valamint gazdasági érdekek figyelembevételével. A felülvizsgálat további indokaként jelölhető meg a magasabb szintű jogszabályi környezet változása és a jogbiztonság követelményének való megfelelés biztosítása.
A felsorolt hatályon kívül helyezendő rendeletek nagy része már végrehajtott költségvetésre, zárszámadásra vonatkozik, illetve az egyik hatályon kívül helyezendő rendelet a köztisztviselőknek 2022. évben adható egyes juttatásokról, támogatásokról és az illetménykiegészítéséről szól, mely nyilvánvalóan már a 2023. évre nem vonatkozik.
Vannak továbbá olyan rendeletek is, melyekkel hatályon kívül helyezésre kerültek korábbi rendeletek. Ezek hatályban tartása nem indokolt. Ehhez fontos megjegyezni, hogy egy jogszabály hatályon kívül helyezése nem eredményezi a korábban általa hatályon kívül helyezett jogszabály újbóli hatálybalépését.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A hatályon kívül helyezendő rendeleteket tartalmazza.
A 2. §-hoz
A hatályba léptetésről rendelkezik.