Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2008 (X.31.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól

Hatályos: 2016. 10. 29- 2016. 11. 24

Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2008 (X.31.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól

2016.10.29.

Görbeháza Község Önkormányzati Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16. §.(1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat adott évi fordulójára benyújtott pályázatok elbírálásának rendjét az alábbiakban szabályozza:

A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja, hogy meghatározza Görbeháza Községi Önkormányzat Képviselő-testülete által biztosított Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj juttatás pályázati feltételeit, mértékét és elbírálásának rendjét.

2. § (1) A rendelet hatálya azokra az önkormányzat területén állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatókra terjed ki, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali munkarend) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat (továbbiakban: „A” típusú pályázat)

(2) A rendelet hatálya kiterjed azokra az önkormányzat területén állandó lakóhellyel rendelkező hátrányos szociális helyzetű, a tárgyévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolásokra, illetőleg felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe még felvételt nem nyert érettségizettek fiatalokra, akik alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat (továbbiakban: „B” típusú pályázat)

Elbírálás rendje

3. § (1) Görbeháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete évente határozattal dönt a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj rendszerhez (továbbiakban: ösztöndíjrendszer) való csatlakozásról.

(2) Amennyiben az önkormányzat az ösztöndíjrendszer tárgyévet követő fordulójához nem csatlakozik, az ösztöndíjrendszer keretében a korábbi évek során vállalt kötelezettségét a tárgyévet követő évben változatlan formában teljesíti.

4. § A rendelet hatálya alá tartozó személyek az ösztöndíjrendszer keretében pályázat útján részesülhetnek támogatásban. Amennyiben az önkormányzat az ösztöndíjrendszer tárgyévet követő fordulójához nem csatlakozik, pályázat kiírására nem kerül sor.

Ösztöndíj támogatás formái és tartalma

5. § (1) Görbeháza Község Önkormányzata a pályázati kiírásban meghatározottak figyelembevételével az „A” és „B” tipusú pályázat nyerteseinek havi 3.500 Ft tanulmányi ösztöndíjat folyósít.

(2) Az ösztöndíj időtartama: „A” típusú pályázat esetén: 10 hónap, azaz 2 egymást követő tanulmányi félév, „B” típusú pályázat esetén: 3 x 10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév

Pályázati eljárás

6. § (1) A pályázatot a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben kell rögzíteni, és a kinyomtatott, aláírt pályázati űrlapon kell benyújtani a Görbeházai Polgármesteri Hivatalba.

(2) A pályázat benyújtásának határideje a pályázati kiírásban foglaltak szerint.

(3) A pályázat mellékletét képezi a pályázó és a vele egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelméről szóló igazolás, valamint „A” típusú pályázat esetén a felsőoktatási intézmény által kitöltött eredeti jogviszony igazolás.

7. § (1) Támogatásban részesülhet az a pályázó, akinek a havi jövedelme, vagy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át.

(2) Az elbírálás során a pályázó szociális helyzetét az alábbi szempontok szerint vizsgálják:

a) nehéz anyagi körülmények között él

b) árva vagy félárva

c) családjában lévő eltartottak száma három vagy annál több

d) gyermeket nevel

e) egyedül neveli gyermekét

f) valamilyen betegségben szenved, rokkant vagy a családjában folyamatos ellátást igénylő beteg vagy rokkant van

g) eltartója/szülője munkanélküli vagy öregségi nyugdíjban részesül

h) állandó lakóhelyén kívüli intézményben tanul

i) nem részesül kollégiumi ellátásban

8. § A pályázatról, a támogatás odaítéléséről Görbeháza Község Önkormányzatának Szociális, Kulturális, Oktatási és Ügyrendi Bizottsága dönt.

9. § A megítélt ösztöndíjak összegét az önkormányzat tanulmányi félévenként előre egy összegben átutalja az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő számlaszámára.

Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet a kihirdetést követő 8. napon lép hatályba, de rendelkezéseit a folyamatban lévő eljárásokra is alkalmazni kell.

(2) A kihirdetésről a jegyző gondoskodik a helyben szokásos módon.