Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 09. 01- 2021. 10. 31

Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás helyi szabályairól

Görbeháza Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában, meghatározott feladatkörében eljárva; Görbeháza Község Önkormányzatának a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2011.(IV.29.) önkormányzati rendelete 7. számú függeléke alapján a Görbeháza Községi Önkormányzat Szociális, Kulturális, Oktatási és Ügyrendi Bizottsága, valamint Pénzügyi és Területfejlesztési Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy meghatározza az önkormányzat által szociális rászorultság alapján pénzben, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és kifizetésének, folyósításának módját, valamint a felhasználás ellenőrzésének szabályait.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.

(3) E rendelet alkalmazásában az Szt. 4. § (1) – (2) bekezdései az irányadóak.

Értelmező rendelkezések

2. § A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Szt. 4. §‑ában foglaltakat kell alkalmazni, a jövedelem számítása tekintetében az Szt. 10. § (2) – (5) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni.

Hatásköri és eljárási rendelkezések

3. § (1) Az e rendeletben szabályozott települési támogatás és rendkívüli települési támogatás iránti kérelem ügyében átruházott hatáskörben első fokon a polgármester dönt.

(2) A szociális ellátások iránti igényeket a Görbeházi Polgármesteri Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) - az erre rendszeresített formanyomtatványon - lehet benyújtani. Az eljárás - indokolt esetben hivatalból is indítható.

(3) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles - az igényelt támogatástól függően - a családjában, vagy háztartásában élő személyek adataira, vagyoni és jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat, igazolásokat becsatolni. Köteles továbbá a kérelem nyomtatványon felsorolt igazolásokat mellékelni.

(4) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, amelyek az önkormányzat nyilvántartásaiban fellelhetőek.

(5) A megállapított pénzbeli támogatásokat a kérelmező által megjelölt pénzintézetnél vezetett folyószámlára utalással vagy a házipénztárból történő kifizetéssel kell teljesíteni.

II. FEJEZET TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁSOK

Ellátási formák

4. § (1) A jogosult részére jövedelme kiegészítéseként, pótlásaként pénzbeli, illetve természetbeni szociális ellátás nyújtható.

(2) Az önkormányzat Képviselő-testülete szociális rászorultság alapján a jogosult számára

  • a) települési támogatást
    • aa) lakhatási támogatást
    • ab) gyógyszertámogatást
  • b) rendkívüli települési támogatást
    • ba) eseti támogatás
    • bb) temetési támogatás
  • c) köztemetést

állapít meg az Szt. 45. §-ában, valamint a 48. §-ában foglaltak figyelembevételével, valamint az e rendeletben szabályozott feltételek szerint.

Települési támogatás általános szabályai

5. § (1) Az igénylők szociális, vagyoni körülményeinek feltárása érdekében – amennyiben ez szükséges – a szociális ellátásra való jogosultság elbírálása során környezettanulmányt kell készíteni.

(2) A tényállás tisztázása érdekében háziorvosi, szakorvosi, védőnői, pedagógiai vélemény, javaslat kérhető. A vagyoni körülmények további tisztázása érdekében a kérelmezőre és vele azonos lakcímen együtt lakó közeli hozzátartozókra, illetve a háztartás többi tagjára vonatkozóan további információk beszerezhetőek.

(3) A támogatás megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadók.

(4) A házastársak akkor tekinthetők külön élőknek, ha lakcímük különböző.

(5) Ha a jogosultság az ellátás folyósításának időtartama alatt szűnik meg, a megszűnés hónapjában a támogatást teljes összegben kell folyósítani.

(6) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtérítésére, e körben méltányosság gyakorlására az Szt. 17. §-ának rendelkezései az irányadók.

6. § (1) A lakhatási támogatás tekintetében a kérelmező vagy a jogosult köteles gondoskodni

  • a) az általa életvitelszerűen lakott épület udvarának és kertjének tisztán tartásáról, gyommentesítéséről, a települési szilárd és folyékony hulladék jogszabályoknak megfelelő kezeléséről,
  • b)[1]
  • c) az ingatlana előtti járdaszakasz, járda hiányában három méter széles területsáv, vagy ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület tisztán tartásáról, ingatlan előtti járdaszakasz hó- és jégmentesítéséről,
  • d) az ingatlana előtt lévő járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztán tartásáról.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak ellenőrzésére a jegyző által megbízott személy jogosult.

(3) Amennyiben az ellenőrzés során megállapításra kerül, hogy a kérelmező, illetve a támogatásra jogosult személy környezetének rendezettsége nem megfelelő, a jegyző 8 napos határidő kitűzésével, az elvégzendő tevékenységek konkrét megjelölésével felszólítja a lakókörnyezet rendbetételére. Amennyiben a jogosult a felszólításnak határidőben nem tesz eleget, a támogatás iránti kérelmet el kell utasítani vagy a megállapított támogatást meg kell szüntetni a teljesítésre nyitva álló határidő leteltét követő naptól.

Lakhatási támogatás

7. § (1) A képviselő-testület lakhatási támogatás formájában települési támogatást állapít meg a szociálisan rászorult személyeknek az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez.

(2) [1] Lakhatási támogatásra az a személy jogosult, akinek a háztartásában

  • a) az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250 %-át.
  • b) a háztartás tagjai egyikének sincs az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyona
  • c) nyilatkozik, hogy az érintett ingatlanban életvitelszerűen lakik.”

(3) [2] A lakhatási támogatás mértéke havi 5.000 Ft.

(4) Lakhatási támogatás ugyanazon lakás esetén csak egy jogosult részére állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(5) Lakhatási támogatás nem állapítható meg annak, akinek e rendelet hatályba lépését megelőzően normatív lakásfenntartási támogatás került megállapításra, a jogosultsága fennállásáig.

(6) Lakhatási támogatásra való jogosultság a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy év időtartamra kerül megállapításra.

(7) A lakhatási támogatást, és annak folyósítását meg kell szüntetni:

  • a) ha a kérelmező lakcíme a támogatás folyósítása alatt megváltozik, vagy a kérelmező elhalálozott,
  • b) ha a kérelmező, valamint a háztartásában élő személyek jövedelmi, vagy vagyoni viszonyaiban – e támogatásra irányadó, jövedelemhatárt érintő - változás következik be és emiatt a továbbiakban nem jogosult a támogatásra

a változás hónapjának utolsó napjával.

(8) [3]

Gyógyszertámogatás

8. § (1) A képviselő-testület gyógyszertámogatás formájában települési támogatást nyújt a szociálisan rászorult azon személyek részére, akik közgyógyellátásra nem jogosultak, de egészségi állapotuk, diagnosztizált krónikus betegségük miatt rendszeres gyógyszerszedésre szorulnak.

(2) [4] Gyógyszertámogatásra az a személy jogosult, akinek a családjában

  • a) az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg
    • aa) családban élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 200 %-át
    • ab) egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250 %-át
  • b) és a jogosult részére a feltétlen szükséges havi rendszeres gyógyító ellátás költségének összege meghaladja a nyugdíjminimum 20 %-át

(3) A gyógyszertámogatásra való jogosultság megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

  • a) a családban élő személyek jövedelemigazolását
  • b) [5] a diagnosztizált krónikus betegséghez közvetlenül kapcsolódó gyógyszereket és azok árait tartalmazó háziorvosi igazolást

(4) [6] Ha a jogosult részére a feltétlen szükséges havi rendszeres gyógyító ellátás költségének összege meghaladja

  • a) a nyugdíjminimum 20 %-át, a gyógyszertámogatás összege 7.000 Ft
  • b) a nyugdíjminimum 35 %-át, a gyógyszertámogatás összege 10.000 Ft

(5) [7] ... A gyógyszertámogatás 6 hónap időtartamra kerül megállapításra, a kérelem benyújtása hónapjának első napjától.

(6) A támogatásban részesülő, amennyiben közgyógyellátásra való jogosultságot szerez, köteles erről az önkormányzatot értesíteni.

(7) A gyógyszertámogatás nem állapítható meg annak, akinek e rendelet hatályba lépését megelőzően méltányossági közgyógyellátás került megállapításra, a jogosultsága fennállásáig.

(8) Meg kell szüntetni a gyógyszertámogatásra való jogosultságot, ha

  • a) a jogosult alanyi vagy normatív közgyógyellátásra szerez jogosultságot,
  • b) a jogosult lakcíme a településen a folyósítás időtartama alatt megszűnik,
  • c) a jogosult elhalálozott
  • d) [8] ha a kérelmező, valamint a családjában élő személyek jövedelmi, vagy vagyoni viszonyaiban - e támogatásra irányadó, jövedelemhatárt érintő - változás következik be és emiatt a továbbiakban nem jogosult a támogatásra."

a változás hónapjának utolsó napjával.

Rendkívüli települési támogatás

Eseti támogatás

9. § (1) A képviselő-testület eseti támogatás formájában rendkívüli települési támogatást nyújt az Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározottak alapján, akinek az egy főre számított havi jövedelme nem haladja meg:

  • a) a családban élők esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,
  • b) egyedül élő személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át.

(2) Rendkívüli méltánylást igénylő esetben, akinek az egy főre számított havi családi jövedelme az (1) bekezdésben meghatározott mértéket meghaladja és elemi kár, tűzeset okozta létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, az egy főre számított családi jövedelmétől függetlenül, kárának enyhítésére rendkívüli települési támogatásban részesíthető.

(3) [9]

(4) Az eseti támogatásként nyújtott rendkívüli települési támogatás alkalmankénti összege nem lehet kevesebb 2.000 Ft-nál és nem haladhatja meg a 15.000 Ft-ot.

(5)[2] A (2) bekezdésben szabályozott esetben a rendkívüli települési támogatás egy alkalomra megállapított összege nem haladhatja meg a 300.000 Ft-ot.

Temetési támogatás

10. § (1) A képviselő-testület temetési támogatás formájában rendkívüli települési támogatás nyújt, aki az elhunyt eltemettetéséről gondoskodott.

(2) A temetési költségek viseléséhez rendkívüli települési támogatás annak az eltemettetésről gondoskodó személynek állapítható meg, akinek az egy főre számított havi családi jövedelme nem haladja meg:

  • a) a családban élők esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,
  • b) egyedül élő személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át.

(3) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről az eltemettető nevére kiállított számla másolatát és a halotti anyakönyvi kivonatot.

(4) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(5) A temetési költség viseléséhez nyújtott települési támogatás összege 20.000 Ft

Köztemetés

11. § (1) A köztemetés elrendeléséről a Polgármester dönt az Szt. 48. §-ában foglaltak figyelembevételével.

(2)[3] A polgármester a köztemetés költségeinek visszafizetésére az eltemettetésre köteles személy anyagi és vagyoni helyzetének figyelembevételével maximum hat havi részletfizetési lehetőséget biztosíthat.

  • a) egyedül élő esetén a havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át nem éri el, vagy
  • b) családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át nem éri el.

(3) Köztemetésként csak a helyben szokásos legalacsonyabb költségű temetés rendelhető el.

Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 14/2011.(XII.01.) önkormányzati rendelet, valamint az azt módosító 11/2012.(III.30.), a 20/2012.(XI.21.), a 4/2013.(II.12.), a 9/2013.(III.29.), a 17/2013.(X.01.), a 21/2013.(XI.29.), a 25/2013.(XII.10.), 8/2014.(III.27.) önkormányzati rendeletek.

1. melléklet

NYILATKOZAT

A lakhatási támogatást igénylő lakókörnyezetéről

Alulírott:

Név: …………………………………………………………………………………………….

Születési idő: ……………………………………………………………………………………

Anyja neve: ……………………………………………………………………………………..

Lakcím: …………………………………………………………………………………………

szám alatti lakos, mint lakhatási támogatást igénylő büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom, hogy az általam lakott ingatlan lakókörnyezetének rendezettsége megfelel a 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendeletben foglaltaknak, azaz köteles vagyok az alábbiakról gondoskodni:

  • a) az általam életvitelszerűen lakott épület udvarának és kertjének tisztán tartásáról, gyommentesítéséről, a települési szilárd és folyékony hulladék jogszabályoknak megfelelő kezeléséről,
  • b) az általam életvitelszerűen használt lakás, lakóház közegészségügyi jogszabályokkal összhangban történő tisztán tartásáról,
  • c) az ingatlanom előtti járdaszakasz, járda hiányában három méter széles területsáv, vagy ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület tisztán tartásáról, ingatlan előtti járdaszakasz hó- és jégmentesítéséről,
  • d) az ingatlanom előtt lévő járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztán tartásáról.

Tudomásul veszem, hogy a nyilatkozatomban foglaltakat a Jegyző által megbízott személy ellenőrizheti.

Tudomásul veszem, hogy amennyiben az ellenőrzés során a lakókörnyezetemet nem a nyilatkozatomban foglaltak szerinti rendben találják, és az általuk kiadott felszólításra 8 napos határidőre lakókörnyezetemet nem teszem rendbe, a lakhatási támogatást megszüntetésre kerül.

Görbeháza, 20………………………hó……..nap

………………………………… igénylő aláírása


[1] A 6. § (1) bekezdés b) pontját a Görbeháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.
[2] A 9. § (5) bekezdése a Görbeháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[3] A 11. § (2) bekezdése a Görbeháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.