Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019 (II.1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 02. 02

Görbeháza Község Önkormányzata

Képviselő-testületének


4/2019.(II.01.) önkormányzati rendelete


a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Görbeháza Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (2) bekezdésben, a 76. § (1), (2) bekezdésben és a 77. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Görbeháza Község Önkormányzatának a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2015.(VIII.14.) önkormányzati rendelete 6. melléklete alapján a Görbeháza Községi Önkormányzat Szociális, Kulturális, Oktatási és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


A rendelet célja

1. §


E rendelet célja, hogy Görbeháza Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: közművelődési törvény) és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.  


A rendelet hatálya

2. §


E rendelet hatálya kiterjed:

a) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő természetes és jogi személyekre,

b) az önkormányzat közösségi színtereire, azok alkalmazottjaira és működtetőire

c) a rendelet által szabályozott, közművelődési megállapodás útján támogatott szervezetekre,

d) a képviselő-testületre és szerveire



Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

3. §

(1)   Az Önkormányzat a település minden lakosának  biztosítja a kultúrához való  hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2)   Az Önkormányzat adottságainak figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése,  működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése


(3) Az Önkormányzat a könyvtári szolgáltatás nyújtását, mint megyei hatókörű városi könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesíti.


(4) Az Önkormányzat a közművelődési törvén 64. § (3) bekezdése alapján megállapodást kötött a Méliusz Juhász Péter Könyvtárral (4026 Debrecen, Bem tér 19/D) és könyvtári, információs és közösségi hele elnevezéű könyvtári szolgáltató helyet működtet.


4. §


(1)   Az Önkormányzat a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közművelődési alapszolgáltatás megszervezésének keretében biztosítja:

a)    önszerveződő közösségek, civil szervezetek, egyéb művelődő közösségek közismertségének elősegítését, igény szerint működésük, fejlődésük segítését, művelődési szándékaik támogatását, találkozók, fórumok szervezését, működésükhöz helyszín biztosítását,

b)    különböző rétegek, korosztályok közművelődési együttműködési tevékenységeinek támogatását, helyszínt a bemutatkozáshoz.


(2)   Az Önkormányzat a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése közművelődési alapszolgáltatás megszervezésének keretében feladatának tekinti:

a)    testvérvárosaink kultúrájának megismertetése településünk lakosaival, a helyi kultúra bemutatása a testvérvárosokban, kapcsolattartás a testvérvárosok kulturális intézményeivel

b)    a lakosság számára kiállítások, irodalmi estek, könyv és folyóirat olvasási lehetőségek folyamatos biztosítása,

c)    idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonása a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése a helyi társadalom egyéb rétegével,

d)    helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése a közművelődés eszközrendszerével,

e)    a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási igényekhez a feltételek biztosítása (bálok, rendezvények, műsorok szervezése),

f)     a lakosság számára Internet hozzáférési lehetőségének biztosítása a Könyvtárban


A közművelődési feladatellátás formája, módja és finanszírozása

5. §


(1)   Az Önkormányzat közművelődési feladatai ellátása érdekében közösségi színteret tart fenn.

(2)   Az Önkormányzat közösségi színtérként kijelöli a Görbeháza, Iskola utca 14. szám alatt található Fazekas Mihály Művelődési Ház elnevezésű önkormányzati ingatlant.

(3)   Az önkormányzati fenntartású közösségi színtér közművelődési alapfeladatú intézmény, kulturális-közművelődési cél esetén együttműködési megállapodás keretében térítésmentesen, vagy viszonossági alapon használható.

(4)   Nem közművelődési alapú igénybevétel esetén a közösségi színtér piaci alapon biztosítható.

(5)   Az Önkormányzat közművelődési feladatait éves költségvetéséből finanszírozza. Ezek forrása a saját bevételeiből és a központi költségvetésből származó normatív támogatásból származó összeg.


A közművelődésben együttműködő partnerek

6. §


Az Önkormányzat közművelődési tevékenységének ellátásában együttműködik minden természetes személlyel és társadalmi szervezettel, akik e rendeletben meghatározott célok és feladatok ellátásában segítik, különösen:

a)    a helyi közművelődési tevékenységet folytató, művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,

b)    a településen működő köznevelési intézményekkel;

c)    közművelődési tevékenységet folytató társadalmi és egyházi szervezetekkel;

d)    testvérvárosokkal

e)    a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtárral.


Záró rendelkezések

7. §


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi közművelődési tevékenységről szóló 12/2002.(VIII.27.) önkormányzati rendelet.


Giricz Béla Lászlóné                                                                              Dr. Juhász Péter

   polgármester                                                                                                 jegyző



Záradék:

A rendeletet kihirdettem:

Görbeháza, 2019. február 01.


Dr. Juhász Péter

jegyző