Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezések rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 01

Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezések rendjéről

2023.02.01.

Görbeháza Község Önkormányzati Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 40. §-ában, 41. § (1)-(3) bekezdéseiben, 41. § (3) bekezdésében, 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva; a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében meghatározott fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szerve véleményének kikérése mellett, Görbeháza Község Önkormányzatának a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 21/2019.(XI.28.) önkormányzati rendelete 6. melléklete alapján a Görbeháza Községi Önkormányzat Szociális, Kulturális, Oktatási és Ügyrendi Bizottsága, valamint Pénzügyi és Területfejlesztési Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Görbeháza Község Önkormányzatának tulajdonában lévő, köztemetőkre, a köztemetők fenntartásával, üzemeltetésével, valamint a temetkezési szolgáltatással kapcsolatos összes tevékenységre és tevékenységet végzőkre terjed ki.

(2) A község köztemetői a település belterületén a 0421 és 045/15 hrsz-ú ingatlanokon helyezkednek el.

(3) Görbeháza Község Önkormányzata kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján – a Korpusz 93’ Temetkezési Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (a továbbiakban: Üzemeltető) útján – gondoskodik a köztemető, valamint létesítményeinek üzemeltetéséről, fenntartásáról, a temetkezési szolgáltatási, valamint egyéb tevékenységek végzéséről.

(4) A köztemetők rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket az 1. melléklet tartalmazza.

2. A kegyeleti közszolgáltatások feltételei

2. § (1) A köztemetőkben a temetkezési szolgáltatásokról az Üzemeltető köteles gondoskodni.

(2) A köztemetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az Üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező.

(3) Temetési hely, sírbolt felnyitása a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatal engedélyében foglaltak szerinti időpontban és módon történhet. A hozzátartozókat az időpontról előzetesen értesíteni kell. Az exhumálásnál a munkát végző személyeken és a közvetlen hozzátartozókon kívül csak a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatal képviselője lehet jelen. A munkát csak a temetkezési szolgáltató, illetve alkalmazottja végezheti.

(4) A temetői létesítmények, illetve az Üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjakat az 2. melléklet tartalmazza.

(5) Az Üzemeltető fogadóórát hétköznapokon, 8 órától 16 óráig, a Polgár, Dante utca 7/A. szám alatti irodájában tart.

3. A temetési hely gazdálkodás szabályai

3. § (1) A temető Üzemeltetője pontos nyilvántartást vezet az elhunytak eltemetési módjáról, az eltemetés időpontjáról, az eltemetés helyéről, annak mélységéről, a megfizetett sírhely, megváltási díj mértékéről és annak időpontjáról.

(2) A temetési helyek méretezését a 3. melléklet tartalmazza.

(3) Sírhant kialakítása a temetési helyen nem kötelező, kialakítása esetén magassága legfeljebb 0,5 méter lehet.

(4) Az egyes temetési helyek egymástól való távolsága 0,5 méter.

(5) A sírhelysorok egymástól való távolsága 0,5 méter.

4. Temetési hely megváltása és újraváltása

4. § (1) A temetési helyekért megváltási-, illetve újraváltási díjat kell fizetni, melyek mértékét a 4. melléklet tartalmazza.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) egyes és kettős sírhely esetén a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év

b) sírbolt esetén 60 év

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év

d) urnasírbolt esetén 20 év

(3) A temetési hely újraváltása esetén a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamára a (2) bekezdésben foglaltak irányadók.

(4) A hamvakat tartalmazó urna urnafülkébe, urnasírhelybe, urnasírboltba temethető, sírhelybe és sírboltba rátemethető. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető. Rátemetés estén az urna a koporsós temetés használati idejét nem hosszabbítja meg.

(5) Egy urnafülkében: iker urna esetén kettő, hagyományos urnafülkében egy; urnasírban: iker urna esetén négy, hagyományos urna esetén kettő; urnasírhelyben (sírboltba) négy db urna, vagy négy db urnakoporsó helyezhető.

(6) Ha a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamának lejártát követően, a temetési helyet 3 éven belül – az Üzemeltető jelzése ellenére - ismételten nem váltják meg, az Üzemeltető jogosult azt felhasználni vagy értékesíteni, kivéve sírbolt és át nem helyezhető síremlék esetében, melynél kártalanítási kötelezettség áll fenn.

5. A ravatalozó használatának szabályai

5. § (1) A halottat a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legalább egy órával korábban kell felravatalozni. A ravatalozásig a halottat hűtőben kell tárolni.

(2) A ravatalozó helységet a temetés előtt legalább egy órával, de minden esetben ravatalozás megtörténte után azonnal ki kell nyitni.

6. Díszsírhely biztosítása

6. § (1) Az Önkormányzat díjmentes díszsírhelyet biztosíthat azon elhunytak részére, akik a haza, a település javára, a közélet valamely területén, valamint a település életében, vagy annak érdekében kiemelkedő társadalmi, településpolitikai, tudományos, kulturális, művészeti, oktatási, egészségügyi és sporttevékenységet fejtettek ki, tevékenységükkel hozzájárultak Görbeháza község fejlődéséhez, megismeréséhez, elismertségéhez.

(2) A díszsírhelyek biztosításáról a képviselő-testület bármely bizottsága tagjának javaslata alapján a képviselő-testület dönt.

(3) A képviselő-testület a díszsírhely helyéül az új temető bal oldalának első és második sorát határozza meg.

(4) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart.

(5) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, valamint hozzátartozó hiányában az önkormányzat gondoskodik.

7. Temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

7. § (1) Az Üzemeltető nyilvántartásban rögzíti a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzőket, a bejelentett tevékenységet, a tevékenység megkezdésének idejét, a munkavégzés helyét, valamint a várható befejezés idejét.

(2) Síremlék és tartozékai felállításához, felújításához, átépítéséhez, lebontásához a készült tervet, vagy vázrajzot az elhelyezés előtt a temető Üzemeltetőjének be kell mutatni.

(3) A sírjel alapozási méreteit az Üzemeltető jelöli ki azzal, hogy a sírjel köré szilárd burkolatú, legfeljebb 15 cm magasságú járda építhető úgy, hogy el kell kerülni a balesetveszélyes kialakítást.

(4) Sírjel a kijelölt temetési helynél nagyobb területet nem foglalhat el.

(5) A köztemető területéről sírjelet kivinni csak az Üzemeltető részére történt előzetes bejelentést követően szabad.

(6) Előzetes bejelentés vagy hozzájárulás hiányában a tevékenységet megkezdeni nem lehet.

(7) Előzetes bejelentés vagy hozzájárulás hiányában az Üzemeltető jogosult a köztemetőre való belépést megtiltani.

(8) A köztemető területén sírjel állítása, felújítása, átalakítása, lebontása során keletkezett építési törmeléket, fel nem használt építőanyagot, sírjelet a vállalkozó köteles elszállítani és ártalmatlanításáról gondoskodni.

8. § (1) A köztemetőben a vállalkozásszerűen munkát végzőknek síremlékenként a 4. mellékletben meghatározott temetőfenntartási hozzájárulást kell fizetni.

(2) A temetőben munkáját végző vállalkozók működésük során kötelesek betartani az alábbi szabályokat:

a) tevékenységükkel a szertartásokat nem zavarhatják

b) munkájuk során a látogatók nyugalmát, kegyeleti érzéseit nem sérthetik

c) tevékenységükkel érintett sírhely szomszédos sírhelyeit nem rongálhatják meg, a keletkezett hulladékot el kell szállítaniuk

8. A kegyeletgyakorlás rendje

9. § (1) A köztemető április 1-től szeptember 30-ig 07.00 órától 20.00 óráig, október 1-től március 31-ig 07.00 órától 18.00 óráig, október 31-től november 2-ig, valamint ezen napokat megelőző és követő hétvégéken 07.00 órától 20.00 óráig tart nyitva.

(2) A köztemető területén nyitvatartási időn kívül tartózkodni nem szabad, a nyitvatartási idő leteltéig a köztemetőből mindenkinek távozni kell.

10. § (1) A köztemetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(2) A köztemető területére kutyát bevinni a vakvezető kutya kivételével tilos.

9. Sírgondozás szabályai

11. § (1) A temetési hellyel rendelkezni jogosult köteles a temetési helyet gondozni, gyomtalanítani, a sírjel állapotát ellenőrizni, állagmegóvásáról gondoskodni.

(2) A köztemetőben a sírok gondozása során keletkezett hulladékot elhelyezni csak az erre kijelölt hulladékgyűjtő edényekben szabad. A hulladék elszállításáról és kezeléséről heti rendszerességgel, közszolgáltatási szerződés alapján a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. gondoskodik.

(3) A köztemető vízvételi helyét csak locsolási célból lehet igénybe venni.

(4) A köztemetőben gyertyát égetni úgy szabad, hogy az tűzveszélyt ne okozzon.

(5) A köztemetőbe gépjárművel, segédmotor kerékpárral, kerékpárral behajtani, ott közlekedni tilos.

(6) A (7) bekezdés szerinti tiltás nem vonatkozik a mozgáskorlátozottakra, az előzetes bejelentett vállalkozásszerűen munkát végzőkre, valamint azokra, akik koruknál, egészségi, fizikai állapotuknál fogva nem képesek gyalogosan megközelíteni a köztemetőt.

(7) A (8) bekezdésben meghatározott esetben a köztemető területére gépjárművel történő behajtás díjtalan.

10. A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezésére vonatkozó szabályok

12. § (1) A köztemetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák) helyezhetők el.

(2) Hulladékot, sírokról lekerülő koszorút, virágot kizárólag az arra kijelölt helyen lehet elhelyezni.

(3) Tilos olyan tárgyak temető területén történő elhelyezése, mely nem a sír, sírbolt díszítésére szolgál, olyan díszítő tárgyak elhelyezése, melyek meghaladják, vagy – fák, bokrok esetében – várhatóan meg fogják haladni a sírhely méreteit.

(4) Tilos a padok, ülőhelyek engedély nélküli elhelyezése.

(5) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra vagy attól maximum 30 cm távolságra ültetett az az örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 méternél és átmérője nem több 0,6 méternél. Ezen magasságot meghaladó nem gondozott ültetvényeket a köztemető üzemeltetője – eredménytelen felszólítást követően – eltávolíthatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel megtéríttetheti.

11. Záró rendelkezések

13. § Ez a rendelet 2023. február 1. napján lép hatályba.

14. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 9/2008.(IV.18.) önkormányzati rendelet.