Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 07. 01

Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
a szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatás helyi szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Görbeháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 30/2023.(III.29.) számú képviselő-testületi határozatával pályázatot nyújtott be a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. melléklet 2.2.1 pont szerinti „A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására” jogcím alapján és vállalta a 264 m3 szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó támogatás saját forrása összegének bruttó 670.560 Ft-nak a megfizetését a 2023. évi költségvetés terhére.
A támogatás igénylésének feltétele volt, hogy az önkormányzat a szociális rászorultság és a 2023. évi igénylés részletes feltételeit – legkésőbb a tüzelőanyag megvásárlását követő 10. napon a jogosultak részére támogatást megállapító önkormányzati döntés és a kiosztás előtt hatályba lépő – rendeletben szabályozza akként:
a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult előnyt élvezzen,
b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család élvezzen előnyt, és
c) háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítására kerüljön sor,
d) vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.
A rendelet tervezetébe a 2. § (1) bekezdés c) pontjába az elmúlt évhez hasonlóan egy új támogatási feltétel került be,
c)a 65. életévét betöltötte, özvegy családi állapotú és életvitelszerűen egyedül él.
azzal a kikötéssel, hogy a (1) bekezdés a) és b) pontjában lévő jogosultak előnyben részesülnek a tűzifa osztás során, mert ez pályázati feltétel volt.
Görbeháza Község Önkormányzata 135 erdei m3 keménylombos tűzifa vásárlására 3.600.450 Ft összegű támogatást nyert el. Ennek megfelelően az önerő összege is csökkenni fog.