Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről szóló 3/2019.(II.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről szóló 3/2019.(II.01.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya felhívta a figyelmet a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről szóló 3/2019.(II.01.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) módosítására.
A Rendelet 8. § (2) bekezdés b) pontja közösségi együttélés szabályait sértő magatartásnak minősíti a hó meghatározott helyeken történő elhelyezését.
(2) b) az összegyűjtött havat gyalogos közlekedési útvonalon, kereszteződésben, útburkolaton kapubejáró elé annak teljes szélességében, a tömegközlekedést szolgáló járművek megállóhelyén, közüzemi, - szolgáltatási, - felszerelési tárgyakon helyezi el.
A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 224. § (1) bekezdése rendelkezik a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértéséről, amely értelmében, aki a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975.(II.5.) KPM-BM együttes rendeletben (a továbbiakban: KRESZ) meghatározott közúti közlekedés szabályait megszegi, ha a 217-222. §-a szerinti szabálysértés valósul meg, szabálysértést követ el.
A KRESZ 63. § (1) bekezdésére, illetve a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 74. § 7. és 10. pontjára figyelemmel, aki közútra a közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkező veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni.
A fentiekre tekintettel ez a tényállás szabálysértésnek minősül, így a rendelkezés hatályon kívül helyezése szükséges a magasabb szintű jogszabállyal történő összhang megteremtése érdekében.
A Rendelet 12. § f) pontja alapján közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg, aki
f) sírhelyek gondozása során keletkezett szemetet a sírhelyek között tárolja, azt nem a szeméttárolóban helyezi el,
A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény és a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001.(XII.21.) Korm.rendelet alapján hulladékgazdálkodással, közterület tisztántartásával kapcsolatos jogszabályban foglaltak megsértése esetén a hulladékgazdálkodási hatóság, valamint a jegyző jogosult bírságot kiszabni, ezért a Rendelet 12. § f) pontja szerinti magatartások megsértése, elmulasztása nem minősíthető a közösségi együttélés szabályai megsértésének és bírság kiszabása sem írható elő, mivel a hivatkozott magasabb szintű jogszabályok már szabályozzák a tárgykört.