Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 21/2019.(XI.28) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 05

Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.05.
a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 21/2019.(XI.28) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Görbeháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 21/2019.(XI.28.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: SZMSZ) rendelkezik a képviselő-testület működésének szabályozásáról.
Az SZMSZ 1. melléklete tartalmazza a Képviselő-testület által átruházott hatásköröket.
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 525/2022.(XII.16.) Korm.rendelet 1. §-a az alábbiakról rendelkezik:
1. § Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm.rendelet) szerinti veszélyhelyzet (a továbbiakban: veszélyhelyzet) ideje alatt az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényt (a továbbiakban: Étv.) az e rendeletben meghatározott eltérésekkel és kiegészítésekkel kell alkalmazni.
A 424/2022.(X.28.) Korm.rendelet által kihirdetett veszélyhelyzet 2024. május 24. napjáig tart, de számítani lehet ennek a meghosszabbítására.
A Korm.rendelet 3. §-a szerint:
3. § (1) A veszélyhelyzet ideje alatt az Étv. 18. § (2)–(5) bekezdésétől eltérően, ha egy adott területre vonatkozóan nincs hatályban helyi építési szabályzat – vagy az a kötelező tartalmi elemeket nem tartalmazza teljeskörűen – a tervezett építmény építészeti-műszaki tervdokumentációjában igazolni kell a tervezett építménynek a fekvése szerinti telektömb kialakult állapotához történő illeszkedését (a továbbiakban: illeszkedés). Az illeszkedésnél az ingatlan- nyilvántartásban már feltüntetett építményeket és átvezetett telekalakításokat kell figyelembe venni, és a kialakult állapotról a települési önkormányzatnak a kérelmezővel szakmai konzultációt kell tartania.
A Görbeháza, Böszörményi utca 135. szám 672/2 hrsz. alatti lakóépület építés miatt megkeresett bennünket Hegyesi Csilla építész.
A Korm.rendelet alapján a települési önkormányzatnak szakmai konzultációt kellene tartani. Javaslom, hogy ezen ügy és még soron következő ügyek miatt ezt a hatáskört a képviselő-testület ruházza a polgármester részére.