Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2007 (VII.19.) önkormányzati rendelete

A helyi vásárok piaci rendjéről

Hatályos: 2007. 08. 01- 2021. 02. 14

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. Törvény 44/A. §. (1) és (2) bekezdésében, illetve a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi körülményekből adódó sajátos feladatok végrehajtására az alábbi rendeletet alkotja:


I. A rendelet célja, hatálya, értelmező rendelkezések


1.§.


1. A rendelet célja, hogy egyértelműen, átláthatóan szabályozza a Báránd Község területén megrendezésre kerülő vásárok és piaci árusítások lebonyolításának rendjét.

2. A rendelet területi hatálya: Báránd Község közigazgatási területén a vásározó illetve piaci árusító tevékenységek folytatására kijelölt helyekre terjed ki.

3. A rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) a piac fenntartójára, üzemeltetőjére;

b) a vásárt rendező természetes, illetve jogi személyekre;

c) a vásáron, piacon értékesítő tevékenységet folytató természetes illetve jogi személyekre;

d) a piac területén tartózkodó - az a, b, c pontok személyi körébe nem tartozó - személyekre

2.§.


E rendelet alkalmazásában:

a) vásár: országos vagy helyi jellegű, nem rendszeres adásvételi lehetőség, ahol az árukat az erre kijelölt helyen - általában nyílt területen - rendszerint kirakodással mutatják be;

b) piac: általában napi, esetenként heti rendszerességű adásvételi lehetőség - fedett csarnokban, illetve szabad téren -, ahol elsősorban élelmiszereket, napi fogyasztási cikkeket árusítanak.

c) piac- és vásárcsarnok: az oldalfalakkal körülhatárolt fedett építményben működő piac.


II. A piac és a vásár helye, azok típusai, ideje


3.§.


1. A vásár és piac helye: Báránd, Kossuth tér 11. sz. alatti piaccsarnok; Báránd, Kossuth tér /Művelődési Ház melletti parkoló/

2. Vásár és piac típusai és ideje:

a) Élelmiszerpiac /fedett csarnok/: a hét minden napján 06.00-18.00-ig

b) Heti kirakodóvásár Kossuth tér 11. sz. alatti parkoló és a Béke u. 42-es főút felé eső része: csütörtök, szombat 06.00-14.00-ig

c) Egyéb vásárok és piacok: Báránd Község jegyzője által kijelölt helyen.

3. A piaccsarnok területén állandó üzlethelyiséggel rendelkező személyek esetén az árusítási idő legfeljebb a csarnok nyitvatartási idejével egyező lehet.

4. A fenntartó /üzemeltető/ által kijelölt helyen csütörtökön és szombaton mozgó árusítás is folytatható.

III. A piac fenntartása, vásár rendezése


4.§.


1. A fedett piaccsarnok fenntartója és üzemeltetője Báránd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete.

2. Vásár rendezésére csak az a természetes, illetve jogi személy lehet jogosult, aki az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában rendelkezik lakóhellyel vagy székhellyel, és Báránd Község jegyzője - kérelemre -nyilvántartásba vette. IV. Helyfoglalás

5.§.


1. A vásáron és piacon a fenntartó helyhasználati engedélye alapján és az általa kijelölt helyen szabad árusítani, szolgáltatást igénybe venni.

2. Állandó helyfoglalásra egy év időtartamra a piac fenntartója a szolgáltatást nyújtóval helyfoglalási szerződést köthet. Állandó helyfoglalásra a szolgáltatást nyújtó licitálás útján szerezhet jogot.

2. Állandó helyfoglalásra egy év időtartamra a piac fenntartója a szolgáltatást nyújtóval helyfoglalási szerződést köthet. Állandó helyfoglalásra a szolgáltatást nyújtó licitálás útján szerezhet jogot.

3. A szerződéssel rendelkezők az árusítást megelőzően 15 perccel a nyitvatartási idő előtt foglalhatják el a szerződésben meghatározott helyüket.

4. Amennyiben a nyitvatartási időt követő egy órán belül a szerződéssel rendelkező kereskedők nem foglalják el a helyüket, az üzemeltető azt napi használati díj megfizetése ellenében bérbe adhatja.

5. A szerződéssel nem rendelkező kereskedők a napidíjas árusító helyeket a nyitvatartást megelőzően 15 perccel korábban érkezési sorrendben a piacfelügyelő irányításával foglalhatják el.

6. A piac területére csak az eladásra szánt termékeket szállító jármű, járműszerelvény hajthat be, az áru le - és felrakodás idejére. Ennek megtörténte után a járművel a piac területét haladéktalanul el kell hagyni, azokat a kijelölt parkolóhelyre kell vinni. Ez alól csak az képez kivételt, ha -az üzemeltető engedélyével - a piac területén az árusítás járművel történik. Egyéb célból járművek - a megállapított napi nyitvatartási időn belül - nem tartózkodhatnak a piac területén.

V. Helypénz


6.§.


1. A helypénz mértékét a Képviselő-testület határozza meg minden évben. A helypénz mértékét a rendelet melléklete tartalmazza.

2. A helypénzt mindenkor a díjszabásnak megfelelően kell fizetni. A helypénz összegét a szerződéses helyfoglalás esetén minden hónap 10. napjáig előre kell befizetni készpénzben a Polgármesteri Hivatal pénztárába, vagy átutalással a folyószámlájára.

3. A helypénzt mindenkor a díjszabásnak megfelelően kell fizetni. A helypénz összegét a szerződéses helyfoglalás esetén minden hónap 10. napjáig előre kell befizetni készpénzben a Polgármesteri Hivatal pénztárába, vagy átutalással a folyószámlájára. A bérleti jogra vonatkozó licitálást minden év novemberének második felében kell megtartani.

1. A vásár, piac területén létesített üzletek, elárusítóhelyek működésére, az üzletkörbe tartozó áruk forgalmazására - ideértve a jövedéki termékek árusítását is - a vonatkozó jogszabályok az irányadóak azzal, hogy égetett szeszes italt nem lehet forgalmazni.

2. A vásár, piac árusítás során meg kell tartani az elárusító helyre, az árusítást végző személyre és az árusított termékekre, állatokra vonatkozó kereskedelmi, közegészségügyi, állategészségügyi és növény-egészségügyi, köztisztasági előírásokat.

3. A vásáron és piacon csak az árusíthat, aki az Európai Gazdasági Térségben vásáron és piacon gazdálkodó szervezetnek, alapítványnak, társadalmi szervezetnek, mezőgazdasági termelőnek, népművésznek, népi iparművésznek, iparművésznek, képzőművésznek és fotóművésznek, valamint - a (7) bekezdésben foglaltak szerinti - magánszemélynek minősül.

4. A mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkező személy kizárólag:

a) a saját gazdaságban előállított zöldséget, gyümölcsöt, virágot,

b) a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó nem hőkezelt, savanyított terméket,

c) mézet (lépes mézet), saját tenyésztésű nevelésű állattól származó tejet, tejterméket, tojást, valamint darabolás nélkül vágott és belezett baromfit, továbbá sertéshúsból előállított füstölt húst, étkezési szalonnát, olvasztott étkezési zsírt. Árusíthat az élelmiszerek előállítására és forgalmazására külön jogszabályok szerint.

5. Gomba kizárólag szakértői véleménnyel tanúsított bizonyítvány birtokában árusítható.

6. A népművész, népi iparművész, az iparművész, képzőművész és fotóművész a saját előállítású alkotásait árusíthatja.

7. Az egyéni vállalkozónak, illetve mezőgazdasági kistermelőnek nem minősült - az Európai Gazdaági Térség valamely tagállamában lakóhellyel, vagy székhellyel rendelkező – egyéb magánszemély a tulajdonát képező vagyontárgyakat a kirakodó vásáron és használtcikk-piacon alkalomszerűen értékesítheti. A vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, tovább eladás céljára beszerzett árut nem értékesíthet.

8. A vásárokon és piacokon elhelyezett áru megőrzése, kezelése, tárolása a helyhasználó feladata. Az áru megromlásáért, értéke csökkenéséért vagy elvesztéséért a fenntartót nem terheli felelősség.

VII. Vásárokra és piacokra vonatkozó közös rendelkezések


8.§.


1. Vásáron és piacon az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések és hatósági előírások megtartásával áru- és termékértékesítés, továbbá vendéglátó ipari, kölcsönző, megőrző, mutatványos, valamint helyben végezhető szolgáltató és ó javítóipari tevékenység folytatható.

2. Vásáron és piacon még működési engedéllyel rendelkező üzletben sem hozható forgalomba:

a) nemesfém és az abból készült ékszer, drágakő,

b) gyógyszer, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag és készítmény, valamint állatgyógyászati készítmény,

c) kábítószernek és pszichotrop anyagnak minősülő termék,

d) mérgező és veszélyes anyag,

e) látást javító szemüveg, kontaktlencse,

f) polgári használatra szolgáló kézi lőfegyver, lőszer, gáz és riasztófegyver, légfegyver, robbanó- és robbantószer (ideértve a petárdát is), gázspray,

g) „A” és „B” tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag,

h) kulturális javak,

i) védett vagy fokozottan védett, valamint nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó növény-, illetve állatfaj egyede, egyedének része, illetve származéka, preparátuma,

j) olyan termékek vagy hulladékok, amelyek forgalomba hozatala jogszabályba ütközik.

3. Vásáron és piacon csak működési engedéllyel rendelkező üzletben hozható forgalomba:

a) fűszerpaprika-őrlemény,

b) a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásáról szóló jogszabályok szerint meghatározott jövedéki termék,

c) növényvédő szer,

d) barlangi képződmény, illetve szakmai tudományos szempontból kiemelkedő jelentőségő ásványi társulás, ősmaradvány,

e) gázüzemi készülék és alkatrészei, valamint elektromos hálózatról üzemeltethető, illetve hálózati csatlakozási lehetőséggel rendelkező termék /berendezés, gép, készülék, eszköz/ és ezek elektromos árammal kapcsolatba hozható alkatrészei /villamos csatlakozások és áramvezető részek/.

f) külön jogszabály alapján I. osztályba tartozó pirotechnikai termék.

4. A rendező, fenntartó, üzemeltető köteles a vásár illetve a piac rendjét az árusításra vonatkozó jogszabályi rendelkezések megtartását folyamatosan ellenőrizni.

5. A rendező (fenntartó) a vásár, illetve piac területéről kitilthatja és közzétett hirdetményben meghatározott mértékű pótdíj megfizetésére kötelezheti. Amennyiben az üzemeltető nem azonos a fenntartóval (rendezővel) az üzemeltető a kitiltást kezdeményezheti a fenntartó felé.

VIII. Az élelmiszerek forgalmazására vonatkozó rendelkezések


9.§.


1. Élelmiszert csak jellegének megfelelő tárolási formában szabad árusítani.

2. A piacon nem azonosítható eredetű élelmiszer (húskészítmény, tőkehús, tejtermék, stb.) nem árusítható. Csak erre a célra kijelölt helyen, a hatósági állatorvos előzetes hozzájárulásával árusítható tisztított baromfi, a tej, tejtermék, hús- és húskészítmények. Kannás tej, tejtermék csak a szakhatóságok előzetes hozzájárulásával árusítható. Száraztészta, tejtermék (túró, sajt), előre csomagoltan forgalmazható. Hideg- és melegkonyhai ételek csak a szakhatóságok engedélyével árusíthatóak. A száraztészta, a higiénés szabályzatban előírtak szerint készíthető és értékesíthető. Fenti termékek forgalmazóinak érvényes egészségügyi könyvvel kell rendelkezniük.

3. Az áru tárolására, értékesítésére szolgáló göngyöleg (edény, láda, kosár, tartály, stb.) burkoló és csomagoló anyag tisztaságának, minőségének olyannak kell lenni, hogy az áru ízét, illatát károsan ne befolyásolja.

4. Vásáron és piacon csak fogyasztásra alkalmas, jellegének megfelelő és hamisítatlan élelmiszer hozható forgalomba.

5. A gomba árusítását a rendelet 6.§. (4) bekezdése szabályozza. A forgalomból kivont vagy meg nem vizsgált gombát el kell kobozni és meg kell semmisíteni. Magánszemély szárított gombát nem árusíthat.

6. Mezőgazdasági termelőknek, zöldség, - gyümölcsforgalmazóknak a termékre vonatkozó permetezési naplót maguknál kell tartani. A permetezési naplóval nem dokumentált, valamint a termék származását igazoló bizonylattal nem rendelkező termék forgalmazását azonnal be kell tiltani.

7. Az árusok az általuk használt helyet az árusítás ideje alatt kötelesek tisztán tartani.

8. Az élelmiszerek forgalmazására az élelmiszer törvény, annak végrehajtási rendeletei, az élelmiszerek előállításának higiénés szabályzatának az előírásai az irányadóak.

IX. Állatforgalmi és egészségügyi rendelkezések


10.§.


1. Kisállatvásárt, kiállítást csak a kijelölt helyen és időben, az állategészségügyi hatóságok engedélyével és felügyeletével szabad tartani.

2. Vásáron és piacon csak vészmentes helyről hozott, állategészségügyi szempontból kifogástalan állat forgalmazható. Állategészségügyi szempontból kifogásolt állatot a vásár és piac területére bevinni tilos!

3. Heti piacokon árusított, üzletszerűen folytatott tevékenység gyakorlásához (1 db-ot meghaladó számú napos, előnevelt csirke, tyúk, kacsa, liba, házinyúl stb.) 3 napnál nem régebbi állatorvosi származási igazolványt kell beszerezni és azt ellenőrzéskor az árusítók felmutatni kötelesek.

1. A vásár illetve a piac területén az építményeket - ide értve az árusító asztalokat is - más létesítményeket, a fákat, a növényzetet valamint az útburkolatot megrongálni tilos.

2. Tilos az árusító helyet, közlekedési utakat használaton kívüli göngyöleggel, vásári és piaci tevékenységet nem szolgáló eszközökkel, egyéb közlekedést akadályozó tárgyakkal /ruhaakasztó, kosár, tárolóedény/ elfoglalni.

3. Nem eladásra szánt állatot /különösen kutyát/ a vásár területére bevinni nem szabad.

4. A vásár, illetve a piac területén a forgalmat akadályozni tilos. A piac és vásár területére csak a terméket szállító jármű mehet be a le- és felrakodás idejére. Ez alól csak a fenntartó eseti engedélyének birtokában lehet eltérni.

5. A piac, illetve a kirakodóvásár egész területén gépjárművel pakolni tilos.

6. Az árucikkek mérésénél csak hitelesített mérőeszközök használhatók. A termék jellegének /csomag, darab, kilogramm, liter/ megfelelően hozható forgalomba.

7. A tilalom alá eső szerencsejátékok a vásáron és piacon nem űzhetők.

8. A vásár, illetve a piac területén tüzet rakni, nyílt lángot használni szigorúan tilos, a meleg ételek készítésénél azok forgalomba hozatalával foglalkozó árusítók megfelelő tűzbiztonságot nyújtó tűzhelyet kötelesek használni.

9. A tűzrendészeti rendelkezések betartása mindenkire nézve kötelező.

10. A vásár - és piacterek területén egy napnál hosszabb időtartamra sátrat, bódét, pavilont létesíteni csak a vásárrendező engedélyével szabad, betartva a rendező által a létesítésre vonatkozóan előírt méret, illetve szabványossági előírásokat.

11. Hálózati elektromos áramot igénylő eszközhöz csak az erre a célra a fenntartó által kiépített áramvételi helyről szabad áramot vételezni, a fenntartóval kötött külön megállapodás alapján.

12. Tilos a vásár, piac területén hangoskodni és botrányos magatartást tanúsítani.

13. A vendéglátó tevékenységet folytatók kötelesek az általuk elfoglalt elárusító helyen megfelelő számú hulladékgyűjtőt elhelyezni, és erre vonatkozó közszolgáltatást igénybe venni.

14. Az árusítás befejezése után, az elárusító helyen keletkezett szemetet, hulladékot a kereskedők kötelesek az e célra szolgáló szemétgyűjtő konténerbe elhelyezni.

1. A vásár és piac rendjét, a forgalomba hozott termékeket, valamint a jogszabályokban foglaltak megtartását a jegyző, a piacfelügyelő, az ellenőrzésre jogosult más hatóságok, valamint a területi gazdasági kamarák végzik. A hatósági ellenőrzésre - eltérő szabályozás hiányában - a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény szabályait kell alkalmazni.

2. A vásárok és piacok rendészeti, egészségvédelmi és fenntartási hatósági ügyeit Báránd Község Jegyzője a piacfelügyelő útján intézi.

12.§.


1. A vásár és piac rendjét, a forgalomba hozott termékeket, valamint a jogszabályokban foglaltak megtartását a jegyző, a piacfelügyelő, az ellenőrzésre jogosult más hatóságok, valamint a területi gazdasági kamarák végzik. A hatósági ellenőrzésre - eltérő szabályozás hiányában - a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény szabályait kell alkalmazni.

2. A vásárok és piacok rendészeti, egészségvédelmi és fenntartási hatósági ügyeit Báránd Község Jegyzője a piacfelügyelő útján intézi.

3. Az eladók kötelesek a piacfelügyelő utasításait, a feliratok és eligazító táblák rendelkezéseit betartani.

X. Szabályok megsértése esetén alkalmazható szankciók


13.§.


1. Aki jelen rendelet 4.§.,5.§.(2),(3) bek., 6.§.,7.§.,8.§.10.§.-aiban foglalt rendelkezéseket megszegi, - feltéve ha cselekménye az egyes szabálysértésről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet által meghatározott szabálysértési tényállást, különös tekintettel a vásári és piaci szabálysértést nem valósít meg – a piac rendjének megsértése szabálysértést követ el és 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

2. A piacfelügyelő az (1) bekezdésben foglalt piac rendjének megsértése szabálysértés esetén - ideértve a vásár parkoló rendjének megsértését is - 500 Ft-tól 10.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

3. A hatósági piacfelügyelő az alábbi esetekben 5.000,- Ft mértékű pótdíjat köteles kiszabni arra, aki:

a) a helypénz fizetését megtagadja,

b) a helypénz megfizetésekor kapott helyjegyet másnak átadja,

c) a mástól kapott, vagy régi helyjegyet használja,

d) áruit eldugja, vagy azok fajtáját nem vallja be,

e) a megfizetett díjnak megfelelő területnél nagyobb területet foglal el és a felemelt díj megfizetését megtagadja,

f) a jelen önkormányzati rendelet 10. §-ában foglaltakat megszegi.

4. A vásáron és piacon három hónapig nem árusíthat, illetve az állandó helyfoglalásra jogot szerzettel a szerződés azonnali hatállyal felmondandó, ha az alábbi cselekmények elkövetése megvalósul:

a) a vásáron és piacon forgalomba nem hozható terméket árusít, vagy az élelmiszer és állatforgalmazásra vonatkozó előírásokat nem tartja be.

b) jogosultság nélküli tevékenységet folytat.

c) a jövedéki jogszabály hatálya alá eső terméket szabálytalanul forgalomba hozza.

d) a jelen rendelet 12. §. (1) bekezdés a.,- i., pontjaiban felsorolt cselekményeket elköveti és a kiszabott pótdíj megfizetését megtagadja


XI.

Záró rendelkezések


14.§.


Ezen rendelet 2007. augusztus 01. napján lép hatályba.


         Kiss Sándor                                                         Dr. Györgyi Zoltán

         polgármester                                                                  jegyző


Mellékletek