Báránd Községi Önkormányzat Képviselő- testületének 12/2013.(VII.30.) KT rendelete

a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2013.(III.7.) számú KT rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 08. 01- 2013. 08. 01

Báránd Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi. CLXXXIX. törvény 42.§ 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény /továbbiakban: Szt./ 26. §; 32.§. (3) bekezdés, 37.§ (1) bekezdésében, 37/A.§ (3) bekezdésében,  a 45. § (1) bekezdés, 46.§ (1) bekezdésében, a 47. § (2) bekezdés, 48. § (4) bekezdés és az 50. §. (3) bekezdés, valamint a 132.§. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1.§ Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2013. (III.7) számú KT rendeletének 6.§ (1) bekezdése az alábbiaknak megfelelően módosul:


„6. § (1) A Képviselő-testület hatáskörébe az alábbi ellátások tartoznak:

- egyszeri, valamint időszakos átmeneti segély,

- temetési segély,

- mezőgazdasági termékellátás.”

2.§ Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2013. (III.7) számú KT rendeletének 6.§-a az alábbi (1a) bekezdéssel egészül ki:


„(1a) A Képviselő-testület ezen rendelet 30/A. §. szerinti mezőgazdasági termékellátás megállapítása tekintetében hatáskörét a polgármesterre ruházza át.”

3.§ Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2013. (III.7) számú KT rendeletének 15.§-a az alábbiaknak megfelelően módosul:

 

„15. § Az alábbi szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások egészben vagy részben természetbeni szociális ellátásként is nyújthatók:

- rendszeres szociális segély, valamint foglalkoztatást helyettesítő támogatás,

- átmeneti segély /egyszeri, illetve időszakos/,

- mezőgazdasági termékellátás;”

4.§ Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2013. (III.7) számú KT rendeletének az alábbi 30/A.§-szal egészül ki:

 

„Mezőgazdasági termékellátás

30/A.§ (1) A Képviselő-testület az önkormányzat rendelkezésére álló, a „Start program”, növénytermesztési és állattenyésztési programelemei keretében történő munkavégzés eredményéből illetve egyéb forrásból származó mezőgazdasági termékekből, mezőgazdasági termékellátásban részesítheti azt a kérelmezőt, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén annak 200 %-át.

(2) A mezőgazdasági termékellátással összefüggő képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) A mezőgazdasági termékek, mezőgazdasági termékellátásként történő kiosztása tekintetében figyelemmel kell lenni a termékek idényjellegére, valamint a segélyezett egyéb körülményeire.

a) a mezőgazdasági termékekből álló egységcsomag összetétele időszakonként eltérő, viszont az egyszerre kiosztott egységcsomag csomagonkénti értékének megközelítőleg azonosnak kell lennie;

b) nem részesíthető takarmánynövényből álló egységcsomagban az akinek a háztartásában nem foglalkoznak állattartással;

(4) A mezőgazdasági termékellátás iránti kérelmet a Bárándi Közös Önkormányzati Hivatalban kell benyújtani, az átmeneti segély benyújtására rendszeresített formanyomtatványon. A nyomtatvány „kérelem indoklása” részben pontosan meg kell jelölni, hogy milyen formában (élelmiszer, takarmány, egyéb termék) igényli a kérelmező az önkormányzattól a mezőgazdasági termékellátást.”

(5) Minden kérelmező egy évben egy alkalommal jogosult kérelmének benyújtására.

(6) A mezőgazdasági termékellátás jogcímén kapott egységcsomag tartalmát, továbbértékesíteni nem lehet.

5.§ Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2013. (III.7) számú KT rendeletének 32.§ (1) bekezdése az alábbiaknak megfelelően módosul:

 

      „32.§ (1) Természetben nyújtható szociális ellátások:

a. rendszeres szociális segély, valamint foglalkoztatást helyettesítő

támogatás a (2) bekezdésben foglaltakat figyelembe véve,

b. átmeneti segély,

c. mezőgazdasági termékellátás;”

6.§ Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2013. (III.7) számú KT rendeletének 32.§-a az alábbi (4a) bekezdéssel egészül ki:

 

„(4a) A természetben megállapított ellátások közül a mezőgazdasági termékellátás keretében kiosztásra kerülő egységcsomagokat az adott termékek betakarításához igazodóan kell kiosztani.”

7.§ Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2013. (III.7) számú KT rendeletének 33.§-a következőknek megfelelően módosul:

 

„33.§ A szociális ellátás természetben történő nyújtásáról a kérelem elbírálása során az összes körülmény figyelembe vételével a hatáskör címzettje mérlegelési jogkörében dönt.”

8.§ Ez a rendelet 2013. augusztus 1. napján lép hatályba, és a hatálybalépést követő napon hatályát veszti.


Báránd, 2013. július 30.



Dr. Kovács Miklós                                                                            Dr. Kiss Gyula

polgármester                                                                                     jegyző