Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013.(VIII.29) önkormányzati rendelet

a zajvédelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2013. 09. 01- 2024. 03. 21

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013.(VIII.29) önkormányzati rendelet

a zajvédelem helyi szabályozásáról

2013.09.01.

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi. CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 85. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A Rendelet hatálya kiterjed Báránd Község közigazgatási területén, hangosító berendezést igénylő kültéri közterületi és a vendéglátó egységek, szórakozóhelyek és egyéb létesítmények szabadtéri zene- és egyéb műsorjel-szolgáltatása irányuló rendezvényeire, a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységre; hangosítóval rendelkező, kereskedelmi tevékenységet folytató, gépjárműből történő árusításra.

(2) E rendelet hatálya kiterjed Báránd Község közigazgatási területén bármely természetes és jogi személyre, illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény, valamint a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény hatálya alá tartozó gyűlések, politikai rendezvények során végzett tevékenységekre,

b) a vallási tevékenység végzésére,

c) az egészségügyi mentési tevékenység, a tűzoltási feladatok, a műszaki mentés és bűnüldözési tevékenységek által keltett zajra és rezgésre,

d) a közlekedési járműveken belüli zajra és rezgésre,

e) az önkormányzat vagy önkormányzat által megbízott szervezet, idegenforgalmi szempontból indokolt, alkalmi jellegű a községi rendezvények színvonalát emelő hangosító berendezéseire,

f) szilveszter napján, március 15-én, május 1-én augusztus 20-án és október 23-án, valamint az ezen napokkal összefüggésben tartott rendezvényekre.

A zajvédelem

2. § (1) A zajterhelés csökkentése érdekében a község közigazgatási területén megengedettnél nagyobb zajt okozó tevékenység nem végezhető, tevékenység végzésére engedély- a felsorolt kivételektől eltekintve - nem adható ki, az ilyen tevékenységgel járó létesítmény telepítése nem engedélyezhető. A zajértékeket a zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló jogszabály tartalmazza.

(2) A kulturális, szórakoztatóipari, üdülési, sport és más hasonló létesítményekben, továbbá a helyi hírközlési, vagy hirdetési célokra alkalmazott hangsugárzó berendezések üzembetartása során a környezetre történő zaj kibocsátásakor e rendeletben foglalt szabályokat kell alkalmazni, különösen az olyan létesítmények és eszközök alkalmi vagy rendszeres működtetésére, mint például térzene, bármely zenés vagy táncos szórakozóhely, vendéglátó-ipari egység és kerthelyiség, a hirdetésre, figyelemfelkeltésre, tájékoztatásra használt, szabad vagy zárt térben elhelyezett bármilyen hangsugárzó berendezés működésére.

(3) A Rendelet hatálya alá tartozó bármely hangsugárzó berendezés csak abban az esetben és olyan módon és időtartamban működtethető, ahogy azt zajvédelmi szempontból megfelelő vagy engedélyezték.

3. § (1) Báránd Község belterületén lévő ingatlanon

a) a háztartás igényeit kielégítő kertépítéssel és zöldfelület fenntartással kapcsolatos, zajt keltő tevékenységet, így különösen: motoros kerti gépek használatát vagy motoros fakivágást végezni,

b) építkezéssel kapcsolatos, zajt keltő tevékenységet folytatni, és tevékenységet végezni,

c) olyan készüléket vagy berendezést üzemeltetni, amely kellemetlen, zavaró, veszélyeztető vagy károsító hang-illetve rezgésterhelést okoz – a rendkívüli kár- és balesetveszély elhárítását kivéve – minden nap 7.00 óra és 20.00 óra közötti időtartamban szabad. Ünnepnapokon minden ilyen tevékenység végzése, berendezés üzemeltetése tilos.

(2) A hirdetésre, figyelemfelkeltésre, tájékoztatásra szolgáló, szabadtérben üzemeltetett mozgó, vagy fix telepítésű hangsugárzó berendezés használata, valamint kereskedelmi tevékenységet folytató, gépjárműből, illetve más eszközből történő, árusítás, egyéb kereskedelem végzésével kapcsolatos figyelemfelkeltő dallam használata: hétfő-péntek 8.00 óra és 18.00 óra között, szombaton 9.00 óra és 12.00 óra között, és 15.00 és 17.00 óra között, vasárnap 10.00 óra és 12.00 óra közötti időtartamban szabad.

(3) Vendéglátó egységek, szórakozóhelyek és egyéb létesítmények szabadtéri zene- és egyéb műsorjel-szolgáltatása a nyári időszakban, május 01. és szeptember 30. között 24 óráig, egyéb időszakban 22 óráig engedélyezhető.

(4) A (3) bekezdésben foglaltaktól eltérően, egyedi rendezvények esetében, a vendéglátó egységek, szórakozóhelyek és egyéb létesítmények szabadtéri zene- és egyéb műsorjel-szolgáltatását kérelemre 04 óráig a polgármester engedélyezheti.

(5) Pirotechnikai termékek szabadtéri felhasználása május 01. és szeptember 30. közötti időszakban 23 óráig, egyéb időszakban 22 óráig engedélyezhető, alkalmanként maximum 20 percig terjedő időtartamra. Kivételt képez a december 31-én 9.00 órától január 1-én 06 óráig tartó időszak.

Rendezvény hangosító berendezéseinek engedélyezése, bejelentése

4. § (1) Az eljárás lefolytatása tekintetében a Képviselő-testület a hatáskör gyakorlását a polgármesterre ruházza át. A polgármester határozatban dönt a hangosító berendezés használatának feltételeiről és az engedély megtagadásáról vagy megadásáról. A határozatot a szervező köteles a rendezvény tartama alatt magánál tartani és ellenőrzés során bemutatni.

(2) A polgármester által meghozott határozattal szemben a Képviselő-testülethez lehet fellebbezni a döntés közlésétől számított 15 napon belül. A Képviselő-testület döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. A Képviselő-testület határozatának felülvizsgálatát jogszabálysértésre való hivatkozással, annak kézhezvételétől számított 30 napon belül a bíróságtól lehet kérni.

(3) Közterületi rendezvény esetén a hangosító berendezés üzemeltetését a rendezvény szervezőjének a rendezvény tervezett időpontja előtt legalább 15 nappal be kell jelentenie a polgármesternek.

(4) Ha a kérelemben közölt adatokból az állapítható meg, hogy a műsorzaj a környéken élők nyugalmát indokolatlanul zavarná, a polgármester az engedélykérelmet elutasíthatja.

Értelmező rendelkezés

5. § E rendelet alkalmazásában:

a) hangosító berendezés: minden olyan műszaki berendezés, amely a hallható hangtartományba eső hanghullámok kibocsátó eszközök vezérlésére alkalmas jelet bocsát ki,

b) hangsugárzó berendezés bármely hangszóró, erősítő, hangfal vagy más műsorforrás, illetve hangkibocsátó eszköz, amely a hallható hangtartományba eső hanghullámok kibocsátására alkalmas,

c) műsorzaj: a hangosító berendezésből származó, a környezetet terhelő zaj;

d) rendezvény: előre meghatározott helyen és időben szervezett formában megtartandó (különösen szórakoztató összejövetel);

e) szilveszter napján tartott rendezvény: minden olyan rendezvény, amelyet adott év december 31-én 9.00-tól a következő év január 1-jén 6.00-ig terjedő időszakban tartanak meg.

f) védendő létesítmény a rendezvény

Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2013. szeptember 1. napján lép hatályba.