Báránd Községi Önkormányzat Képviselő -testületének 22/2014 (XII.5.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről

Hatályos: 2014. 12. 06- 2016. 05. 10

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41.§ (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a következezőket rendeli el:

  1. A rendelet hatálya

1.§ (1) A rendelet hatálya kiterjed mindazon természetes személyekre, az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik részére Báránd Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) pénzeszközt ad át, vagy akitől pénzeszközt vesz át.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a külön önkormányzati rendeletekben meghatározott támogatásokra, így különösen a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, segélyekre, ösztöndíjakra, lakáscélú támogatásokra, valamint a közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.

  1. Államháztartáson kívüli forrás átadására vonatkozó szabályok

2.§. (1) Az Önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, melyek terhére céljelleggel visszatérítendő vagy vissza nem térítendő támogatást nyújthat.

(2) Támogatásban részesülhet:

a) aki az Önkormányzathoz támogatás iránti egyedi kérelmet nyújt be,

b) aki a képviselő-testület által kiírt pályázati felhívásra a pályázati kiírásnak megfelelő pályázatot nyújtott be,

c) akinek a javára az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeltének előirányzatában címzetten támogatás került megállapításra.

3.§ (1) Az államháztartáson kívülre adott támogatások odaítéléséről a Képviselő-testület dönt.

(2) A támogatási kérelem a képviselő-testületnek címezve nyújtható be.

(3) A támogatásra vonatkozó döntésnek tartalmaznia kell a támogatott nevét, a támogatás összegét, a támogatás célját, a kifizetés módját.

(4) A támogatás kifizetése történhet utólagos elszámolás mellett előfinanszírozás, vagy beszámolást követő utófinanszírozás formájában. A támogatás folyósítása egy összegben vagy részletekben, időarányosan vagy teljesítésarányosan történhet.

4.§ (1) Az önkormányzat által nyújtott céljellegű, fejlesztési vagy működési célú támogatások esetén – értékhatárra vonatkozó korlátozás nélkül – a támogatás folyósítására megállapodást kell kötni a támogatottal. A megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a megállapodó felek megnevezését, címét, cégjegyzékszámát, adószámát, bankszámlaszámát, képviseletében eljáró személyeket,

b) a támogatás nyújtásáról szóló döntést,

c) a támogatás célját, feltételeit,

d) a támogatás összegét, annak fedezetét,

e) a támogatás felhasználásának időpontját, teljesítését,

f) a pénzügyi elszámolás módját, határidejét.

g) a megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítésének következményeit.

h) a nem cél szerint felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget, a visszatérítés időpontját, időtartamát és feltételeit.

j) A támogatási célnak megfelelő felhasználását az önkormányzat jogosult a helyszínen ellenőrizni.

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átadására szóló támogatási megállapodást a képviselő-testület döntése alapján a Polgármester írja alá.

(3) A támogatás kifizetése előtt, a támogatási megállapodás aláírásával egyidejűleg a Támogatottnak köztartozás mentességéről 30 napnál nem régebbi adóigazolást kell benyújtani.

(4) A támogatást a támogatási megállapodás mindkét fél általi aláírását követően kizárólag átutalással lehet teljesíteni.

(5) A támogatási megállapodás módosításáról a Támogatott írásbeli kérelmére a képviselő-testület dönt.

5.§ A támogatással kapcsolatos adatok közérdekű adatnak minősülnek, melyre vonatkozóan az Önkormányzatot az irányadó jogszabályokban előírt nyilvántartási és közzétételi kötelezettség terheli.

6. § (1) A támogatott a kapott támogatási összeget kizárólag a támogatási megállapodásban megjelölt célokra fordíthatja, és más szervezet részére támogatásként tovább nem adhatja.

(2) A fel nem használt támogatást a támogatottnak az önkormányzat számlájára vissza kell fizetnie.

7. § (1) A támogatás összegének felhasználásáról a Támogatottnak a támogatás kifizetését, vagy a támogatási cél megvalósulását követő 60 napon belül, vagy a támogatási megállapodásban meghatározott elszámolási határidőre elszámolást kell benyújtani az Önkormányzat felé. A támogatás elszámolásának részletes szabályait a támogatási megállapodás tartalmazza.

(2) A Támogatott különösen indokolt esetben kérheti az elszámolási határidő meghosszabbítását. A kérelmet írásban kell benyújtani, legkésőbb az eredeti elszámolási határidő lejártáig. A határidő meghosszabbításról a Polgármester dönt.

(3) A határidőben történő pénzügyi elszámolási kötelezettség elmulasztása esetén az átvevő köteles a pénzeszköz teljes összegét a mindenkor érvényes, a késedelembe esés követő naptól számított Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelt összegben a tárgyévet követő évben, legkésőbb a tárgyévet követő év február 15. napjáig visszafizetni.

(4) A pénzeszköz nem rendeltetésszerű felhasználás esetén az átvevő köteles a nem rendeltetésszerűen felhasznált összeget a mindenkor érvényes, a rendeltetésszerű felhasználásra nyitva álló határidőt követő naptól számított Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelt összegben a tárgyévet követő évben, legkésőbb a tárgyévet követő év február 15. napjáig visszafizetni.

8. § A polgármester a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolóban tájékoztatja a képviselő-testületet a beszámolás tárgyát képező évben államháztartáson kívülre átadott pénzeszközök teljesüléséről.

3. Az államháztartáson kívüli forrás átvételének szabályai

9. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről – az alapítványi forrás kivételével – a polgármester dönt, melyről a költségvetési rendelet módosításai keretében utólag tájékoztatja a képviselő-testületet.

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átvételénél vizsgálni kell az átvétel következményeként az Önkormányzatnál esetlegesen felmerülő kiadásokat, a pénzeszköz átvétel következményeit.

(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg.

(4) Az államháztartáson kívüli forrás átvételére e rendelet támogatásra vonatkozó szabályait értelemszerűen alkalmazni kell.

  1. Záró rendelkezés

10. §  Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Báránd, 2014. december 5.




Dr. Kovács Miklós                                                                                        Dr. Kiss Gyula

polgármester                                                                                                  jegyző



Jelen rendeletet kihirdetem: 2014. december 5.

                                                                                             


Dr. Kiss Gyula

jegyző