Báránd Községi Önkormányzat Képviselő- testületének 5/2014 (II.26.) önkormányzati rendelete

a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2013. (III.7.) KT számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 03. 01- 2014. 03. 01

Báránd Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi. CLXXXIX. törvény 42.§ 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §; 32.§. (3) bekezdés, 37.§ (1) bekezdésében, 37/A.§ (3) bekezdésében, a 45. § (1) bekezdés, 46.§ (1) bekezdésében, a 47. § (2) bekezdés, 48. § (4) bekezdés és az 50. §. (3) bekezdés, valamint a 132.§. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1.§


Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2013. (III.7) KT számú rendeletének 26.§ (2) bekezdése az alábbiaknak megfelelően módosul:


„(2) Az önkormányzati segély adható alkalmanként, egyszeri segélyként, vagy havi rendszerességgel, időszakos önkormányzati segélyként, valamint kamatmentes kölcsön formájában.”

2.§


Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2013. (III.7) KT számú rendeletének 27.§-a az alábbiaknak megfelelően módosul:


„27.§ A havi rendszerességgel folyósítható önkormányzati segély időtartama a 6 hónapot nem haladhatja meg.

3.§


Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2013. (III.7) KT számú rendeletének 28.§ (1) bekezdése az alábbiaknak megfelelően módosul:


„28.§ (1) Az önkormányzati segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a kérelmező és családja jövedelemigazolását, illetve a havi rendszeres jövedelemmel nem rendelkező és pályakezdő személyek esetében az erre vonatkozó nyilatkozatot, valamint gyógyszertámogatás esetén csatolni szükséges a gyógyszertár igazolását.

4.§


Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2013. (III.7) KT számú rendeletének 28.§ (2) bekezdése az alábbiaknak megfelelően módosul:


„(2) Amennyiben a rászorultsággal, illetve a nyújtott önkormányzati segély céljának megfelelő felhasználásával kapcsolatban kétség merül fel, a kérelmező köteles a hivatal által kedvezményezett környezettanulmány végrehajtásában közreműködni. Ha a közreműködést megtagadja, kérelme elutasítható.”

5.§


Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2013. (III.7) KT számú rendeletének 29.§-a az alábbiaknak megfelelő (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3) A kamatmentes kölcsön formájában nyújtott önkormányzati segély összege alkalmanként maximum100.000 forint lehet. A kölcsönt adott évben ugyanazon személy legfeljebb két alkalommal veheti igénybe. Az ismételt igénybevétel feltétele az előző kölcsön visszafizetése. A kamatmentes kölcsönt maximum 6 hónap időtartamra lehet nyújtani.”

6.§


Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2013. (III.7) KT számú rendeletének 30.§ (1) bekezdés b) pontja az alábbiaknak megfelelően módosul:


„b) a jegyző által készített környezettanulmány, valamint a köztudomású tények alapján bizonyosságot nyer, hogy a kérelmező a részére megállapított önkormányzati segélyt nem a saját vagy családja létfenntartásához nélkülözhetetlen árucikkekre (hanem például élvezeti cikkekre) fordítaná, részére az önkormányzati segélyt természetben kell megállapítani.”

7.§


Ez a rendelet 2014. március 1. napján lép hatályba, és a hatálybalépést követő napon hatályát veszti.


Báránd, 2014. február 26.


Dr. Kovács Miklós                                                                            Dr. Kiss Gyula

polgármester                                                                                      jegyző



Jelen rendeletet kihirdetem:

                                                                                             

Dr. Kiss Gyula

jegyző