Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2016 (IV.1.) önkormányzati rendelete

a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 04. 01- 2016. 04. 01

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ban, 132. § (4) bekezdésének a) és g) pontjában és 134/E. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következő rendeletet alkotja:

1.§

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendeletének 17.§ (11) bekezdése az alábbiaknak megfelelően módosul:

„(11) A közüzemi díjtámogatásra való jogosultságot, a tárgyév április 30. napja előtt kezdeményezett új eljárások esetében a tárgy év április 30. napjáig, míg az április 30. napját követő időszakban kezdeményezett eljárások tekintetében a közüzemi díjtámogatásra való jogosultságot megállapítani a tárgyévet követő év április 30. napjáig lehet. A jogosultsági idő a kérelem benyújtási hónapjának első napjával kezdődik.”

2.§

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendeletének 17.§ -a az alábbi (12) bekezdéssel egészül ki:

„(12) Az ügyfél közüzemi díjtámogatásra való jogosultsága bármikor felülvizsgálható. Minden megállapított jogosultságot évente egyszer. az önkormányzat költségvetésének elkészülését követően, de legkésőbb minden év április 30. napjáig felül kell vizsgálni.

a) A felülvizsgálati eljárás hivatalból indul. Az ügyfél az alapeljárásban foglalt adatokat valamit a felülvizsgálathoz szükséges egyéb adatokat, a felülvizsgáló szerv megkeresésre, a megjelölt határidőben szolgáltatni köteles.

b) Amennyiben az ügyfél nem, vagy nem megfelelően szolgáltatja a felülvizsgálathoz szükséges adatokat, a támogatásra való jogosultsága, a megállapító, vagy a megelőző felülvizsgálati határozatban megjelölt időpontban megszűnik.”

3.§

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendeletének 17/A.§ (4) bekezdése az alábbiaknak megfelelően módosul:

„(4) Amennyiben a közüzemi támogatás felülvizsgálatának elhalasztására sor kerül, az új kérelmeket folyamatosan el kell bírálni, azzal, hogy az elhalasztás napja és a felülvizsgálat új határnapja között benyújtott kérelmek alapján jogosultságot csak az új határnapig lehet megállapítani és az új jogosultságot a már megítélt támogatások jogosultságaival együtt felül kell vizsgálni.”

4.§

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendeletének 20.§ -a az alábbiaknak megfelelően módosul:

„20. § (1) Az a szociálisan rászorult személy jogosult közgyógyellátási települési támogatásra, aki más jogcímen, ilyen irányú támogatást, közgyógyellátást és gyógyszervásárlási települési támogatást nem vesz igénybe:

a) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 240 %-át, egyedül élő esetén annak 300 %-át, és

b) az elismert havi rendszeres gyógyító ellátási költsége meghaladja az 5.000.-Ft-ot.”

(2) A közgyógyellátási települési támogatás a gyógyszerköltség 75%-ig terjed, de mértéke az ötezer forint maximális összeget nem haladhatja meg.

(3) A közgyógyellátási települési támogatásra való jogosultságot, a tárgyév április 30. napja előtt kezdeményezett új eljárások esetében a tárgy év április 30. napjáig, míg az április 30. napját követő időszakban kezdeményezett eljárások tekintetében a közgyógyellátási települési támogatásra való jogosultságot megállapítani a tárgyévet követő év április 30. napjáig lehet. A jogosultsági idő a kérelem benyújtási hónapjának első napjával kezdődik.

(4) Az ügyfél közgyógyellátási települési támogatásra való jogosultsága bármikor felülvizsgálható. Minden megállapított jogosultságot évente egyszer. az önkormányzat költségvetésének elkészülését követően, de legkésőbb minden év április 30. napjáig felül kell vizsgálni.

a) A felülvizsgálati eljárás hivatalból indul. Az ügyfél az alapeljárásban foglalt adatokat valamit a felülvizsgálathoz szükséges egyéb adatokat, a felülvizsgáló szerv megkeresésre, a megjelölt határidőben szolgáltatni köteles.

b) Amennyiben az ügyfél nem, vagy nem megfelelően szolgáltatja a felülvizsgálathoz szükséges adatokat, a támogatásra való jogosultsága, a megállapító, vagy a megelőző felülvizsgálati határozatban megjelölt időpontban megszűnik.

5.§

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendeletének 20/A.§ (4) bekezdése az alábbiaknak megfelelően módosul:

„(4) Amennyiben a közgyógyellátási települési támogatás felülvizsgálatának elhalasztására sor kerül, az új kérelmeket folyamatosan el kell bírálni, azzal, hogy az elhalasztás napja és a felülvizsgálat új határnapja között benyújtott kérelmek alapján jogosultságot csak az új határnapig lehet megállapítani és az új jogosultságot a már megítélt támogatások jogosultságaival együtt felül kell vizsgálni.”

6.§

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendeletének 28.§ (1) bekezdése az alábbiaknak megfelelően módosul:

„28.§ (1) Gyermek születéséhez kapcsolódó egyszeri támogatás állapítható meg minden 2015. március 01. napján vagy azt követően született, bárándi lakóhellyel rendelkező gyermek után, akinek legalább az egyik szülője a gyermek születését megelőzően két éve folyamatosan bejelentett bárándi lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen itt is él.”

7.§

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendeletének 28.§ (5) bekezdése az alábbiakban foglaltak szerint módosul:

„(5) A támogatás felhasználása számlával igazoltan, az újszülött gondozását, a babaápolást és egyéb eszközök beszerzését jelenti.”

8.§

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendeletének 29.§ (3) bekezdése az alábbiaknak megfelelően módosul:

„(3) A szociális étkezetéshez kapcsolódó települési támogatásra való jogosultságot, a tárgyév április 30. napja előtt kezdeményezett új eljárások esetében a tárgy év április 30. napjáig, míg az április 30. napját követő időszakban kezdeményezett eljárások tekintetében a szociális étkezetéshez kapcsolódó települési támogatásra való jogosultságot megállapítani a tárgyévet követő év április 30. napjáig lehet. A jogosultsági idő a kérelem benyújtási hónapjának első napjával kezdődik.”

9.§

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendeletének 29.§ -a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az ügyfél szociális étkezetéshez kapcsolódó települési támogatásra való jogosultsága bármikor felülvizsgálható. Minden megállapított jogosultságot évente egyszer. az önkormányzat költségvetésének elkészülését követően, de legkésőbb minden év április 30. napjáig felül kell vizsgálni.

a) A felülvizsgálati eljárás hivatalból indul. Az ügyfél az alapeljárásban foglalt adatokat valamit a felülvizsgálathoz szükséges egyéb adatokat, a felülvizsgáló szerv megkeresésre, a megjelölt határidőben szolgáltatni köteles.

b) Amennyiben az ügyfél nem, vagy nem megfelelően szolgáltatja a felülvizsgálathoz szükséges adatokat, a támogatásra való jogosultsága, a megállapító, vagy a megelőző felülvizsgálati határozatban megjelölt időpontban megszűnik.”

10.§

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendeletének 29/A.§ (4) bekezdése az alábbiaknak megfelelően módosul:

„(4) Amennyiben a szociális étkezetéshez kapcsolódó települési támogatás felülvizsgálatának elhalasztására sor kerül, az új kérelmeket folyamatosan el kell bírálni, azzal, hogy az elhalasztás napja és a felülvizsgálat új határnapja között benyújtott kérelmek alapján jogosultságot csak az új határnapig lehet megállapítani és az új jogosultságot a már megítélt támogatások jogosultságaival együtt felül kell vizsgálni.”

11.§

(1) Jelen rendelet 2016. április 1. napján lép hatályba, és kihirdetését követő napon hatályát veszíti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

Báránd, 2016. március 31.



Dr. Kovács Miklós                                                                            Dr. Kiss Gyula

polgármester                                                                                      jegyző