Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017.(V.18.) önkormányzati rendelete

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017.(V.18.) önkormányzati rendelete a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 05. 22- 2017. 05. 22

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ban, 132. § (4) bekezdésének a) és g) pontjában és 134/E. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következő rendeletet alkotja:

1.§

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendeletének 6.§ (2) bekezdése az alábbiaknak megfelelően módosul:


„(2) A Képviselő-testület jelen rendelet 15.§ a) pont aa) alpontjától ah) alpontjáig terjedő felsorolás szerinti települési támogatások és a rendkívüli települési támogatás megállapítása tekintetében hatáskörét a Szociális, Oktatási és Kulturális Bizottságra ruházza át.”

2.§

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendeletének 6.§ -a az alábbi (2a) bekezdéssel egészül ki:


„(2a) A Képviselő-testület, jelen rendelet 15.§ a) pont ai) alpontjában megnevezett fiatal házasok első lakáshoz jutási települési támogatásának odaítélése tekintetében - a Szociális, Oktatási és Kulturális Bizottság, előzetes állásfoglalása alapján – saját hatáskörében dönt.”

3.§

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendeletének 15.§ -ának a) pontja az alábbi (ai) alponttal egészül ki:


„ai) fiatal házasok első lakáshoz jutási települési támogatása”

4.§

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendelete az alábbiak szerinti 29/B.§-szal egészül ki:


„Fiatal házasok első lakáshoz jutási települési támogatása


29/B.§ (1) A fiatal házasok első lakáshoz jutási települési támogatása a Báránd településen élő fiatal házasok első lakáshoz jutását elősegítő, szociális alapon odaítélhető támogatása.

(2) Fiatal a házaspár, ha a támogatás biztosítása iránti kérelem benyújtásának időpontjában a házastársak egyike sem töltötte be a 40. életévét.

(3) Az fiatal házasok első lakáshoz jutási települési támogatás jogosultsági feltételei:


a) a támogatást igénylő házastársak egyike legalább öt éve állandó lakóhellyel rendelkezik Báránd településen és életvitel szerűen a településen tartózkodik;

b) sem a támogatást igénylő személy, sem házastársa, nem rendelkezik önálló lakástulajdonnal, résztulajdonnal, illetve özvegyi joga, vagy haszonélvezeti joga nem áll fent olyan ingatlanon, amiben életvitelszerűen lakik, vagy lakhatása a felsorolt lehetőségek igénybevételével ilyen módon megoldható lenne;

c) sem a támogatást igénylő személy, sem a vele közös háztartásban élő házastársa, a támogatás elnyerésére irányuló kérelem benyújtását megelőző öt évben, a b) pontban foglaltak szerinti tulajdonjogot, résztulajdont, jogosultságot nem értékesített, arról le nem mondott, önhibájából el nem veszített;

d) a támogatás igényelhető lakás vásárlás és lakásépítés esetén is. A megépíteni, illetve megvásárolni kívánt ingatlannak Báránd település közigazgatási területén kell elhelyezkednie;

e) a megvásárolni kívánt ingatlan nem állhat közeli hozzátartozó tulajdonában;

(4) A fiatal házasok első lakáshoz jutási települési támogatásának odaítélése tekintetében az alábbi feltételeknek megfelelő kérelmezőket – ha több kritériumnak is megfelelnek, akkor irányadóan a kedvezőbb feltétel alapján – az alábbi sorrendnek megfelelően csoportokba kell sorolni és előnybe kell részesíteni:

1. több gyermekes családok;

2. egy gyermekes családok,

3. fiatal házasok, a házastársak egyike sem töltötte be a 30 évet;

(5) Minden más kérelmezőt, és az előnyben részesítendőket, csoporton belül, a családban az egy főre jutó jövedelem alapján megállapítható rászorultság mértéke szerint kell besorolni; (a leg kisebb egy főre jutó jövedelem a leg nagyobb rászorultságot jelenti)

(6) Az a támogatásigénylőt, aki az első lakáshoz jutási támogatáson kívül más típusú lakáshoz jutási kedvezményt is igénybe vesz, csoportján belül előnyben kell részesíteni;

(7) Az első lakáshoz jutási támogatás odaítélésének eljárására vonatkozó különleges szabályok:


a) a kérelmet jelen rendelet mellékletét képező formanyomtatványon, a Bárándi Közös Önkormányzati Hivatalban kell benyújtani, a kérelemhez mellékelni kell a jelen rendelet melléklettét képező nyilatkozatot;

b) a benyújtott kérelmeket a Szociális, Oktatási és Kulturális Bizottság a (4) – (6) bekezdésben foglaltak alapján csoportokba sorolja és rangsorolja;

c) a rangsorolt kérelmeket döntéshozatal céljából a Képviselő-testület elé terjeszti;

d) támogatás felhasználása: a támogatás odaítéléséről szóló határozat meghozatalát követő 1 éven belül használható fel. Kifizetésre a tulajdonszerzést igazoló dokumentumok bemutatásával kerülhet sor.

(8) A fiatal házasok első lakáshoz jutási települési támogatás formái: visszatérítendő támogatás; vissza nem térítendő támogatás;


a) A visszatérítendő első lakáshoz jutási támogatás összege maximálisan 150 ezer forint lehet, kamatmentes kölcsön formájában kerül folyósításra. A kamatmentes kölcsön visszatérítésének maximális időtartama 72 hónap lehet. A Képviselő-testület a támogatást odaítélő határozatában dönt az ütemezés tekintetében, figyelemmel arra, hogy az ütemezett törlesztőrészletek összege nem haladhatja meg a támogatásban részesített családjában az egy főre jutó havi jövedelem összegének 50%-át.

b) A vissza nem térítendő támogatás összege maximálisan 100 ezer forint lehet.

(9) A Képviselő-testület mind a visszatérítendő, mind a vissza nem térítendő támogatás tekintetében éves szinten a mindenkori költségvetésében meghatározott keret erejéig dönt a támogatás odaítéléséről.

5.§

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendeletének 1. számú melléklete helyébe jelen rendelet 1. számú melléklete lép.

6.§

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendelete jelen rendelet 2. számú mellékletében foglaltak szerinti 2. számú melléklettel egészül ki.

7.§

(1) Jelen rendelet 2017. május 22. napján lép hatályba, és kihirdetését követő napon hatályát veszíti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

Báránd, 2017. május 18.



Dr. Kovács Miklós                                                                            Dr. Kiss Gyula

polgármester                                                                                      jegyző


Jelen rendeletet kihirdetem:

                                                                                             

Dr. Kiss Gyula

jegyző