Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2018 (V.17.) önkormányzati rendelete

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017 (V.18.) önkormányzati rendelete a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2018. 07. 01

Báránd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§

A rendelet területi, személyi hatálya

(1) A rendelet területi hatálya kiterjed, az erdő,- szőlő,- gyümölcsös,- kert, művelési ágú területek, védett természeti területek és értékek, halastavak kivételével, Báránd Község közigazgatási területéhez tartozó külterületi fekvésű termőföldekre.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a 1§ (1) bekezdésben jelölt földterületek tulajdonosaira, földhasználóira, akár természetes személyek, jogi vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (továbbiakban: tulajdonos).

2.§

A mezei őrszolgálat

(1) Báránd Községi Önkormányzat a község közigazgatási területén található külterületi termőföldek őrzését és védelmét mezei őrszolgálat útján kívánja ellátni, ennek érdekében mezei őrszolgálatot létesít.

(2) A mezei őrszolgálat ellátásához az őrszolgálat létszámát 1(egy) főben állapítja meg.

(3) A mezei őrszolgálatot a mezőőr látja el, feladatát a 29/1998.(IV. 30.) FM rendeletben, valamint 1997. évi CLIX. törvény 23.§- ában foglaltaknak megfelelően végzi.

(4) A Képviselő-testület (továbbiakban: fenntartó) a mezei őrszolgálatot fenntartja, feladatait meghatározza és a munkáltatói jogokat gyakorolja. Az egyéb munkáltatói jogokat a Polgármester gyakorolja. A jegyző segítséget nyújt a mezőőrök számára a jogviszonyukkal és az ellátandó feladataikkal kapcsolatosan felmerülő eljárási és anyagi jogi kérdések tisztázásában.

(5) A mezőőrök foglalkoztatása a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvényben foglaltak szerint történik.

3.§

Mezőőri járulék mértéke, fizetésének módja

(1) Az önkormányzat mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a földhasználó, illetőleg a földtulajdonos által fizetett mezőőri járulékból, valamint a központi költségvetésben e célra biztosított hozzájárulásból fedezi.

(2) A mezőőri járulék mértékét a fenntartási és működési kiadások, illetve az állami hozzájárulás változásainak figyelembevételével kell megállapítani.

(3) A mezőőri járulék mértéke hektáronként 700,-Ft/év

(4) Mentes a mezőőri járulék megfizetése alól az a földtulajdonos, illetve földhasználó, akinek a tulajdonában, illetve használatában lévő, jelen rendelet hatálya alá tartozó területek összesített nagysága nem haladja meg az 1 hektárt.

(5) A mezőőri járulék kivetésével kapcsolatos ügyekben – átruházott hatáskörben – a polgármester jár el.

a) A ténylegesen fizetendő mezőőri járulékot határozattal kell megállapítani.

b) A mezőőri járulékot a kötelezett két egyenlő részletben, minden év március 15-ig és szeptember 15-ig fizetheti meg kamatmentesen, az Önkormányzat által vezetett 10403459-50526678-67761217 számlaszámú, „Mezőőri járulék” elnevezésű alszámlára történő, csekkes befizetés vagy átutalás útján.

c) A mezőőri járulék – meg nem fizetése esetén – adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

(6) A mezőőri járulék megállapításához a jegyző nyilvántartja a mezei őrszolgálat működési területéhez tartozó termőföldek:

a) helyrajzi számát,

b) nagyságát (m2),

c) művelési ágát,

d) tulajdonos(ai) nevét,

e) tulajdonos(ai) címét,

f) jogszerű használó(i) nevét,

g) jogszerű használó(i) címét,

h) jogszerű használatának jogcímét.

(7) A mezőőri járulékokat elkülönített számlán kell kezelni, az így befolyt összeg a mezei őrszolgálat fenntartásával kapcsolatos költségek fedezetére fordítható.

4.§

Járulékfizetés keletkezése, megszűnése

(1) A járulékfizetési kötelezettség 1.§. (1) bekezdésében meghatározott ingatlan használatbavétele, illetve a tulajdonjog keletkezését követő év első napján keletkezik, tehát a járulékfizetés alanya az, aki a naptári év első napján az ingatlan használója, ennek hiányában az ingatlan tulajdonosa.

(2) A járulékfizetési kötelezettség annak az évnek az utolsó napján szűnik meg, amikor a földhasználat megszűnik, illetve a tulajdonjog megváltozik.

(3) Amennyiben az őrzött ingatlannak több tulajdonosa van, a tulajdonosok által írásban megkötött megállapodásban kijelölhetik a járulékfizetés alanyát. Megállapodás hiányában a tulajdonosoknak a tulajdoni hányadaik alapján kell a járulékot megfizetni.

(4) Amennyiben a mezőőri járulék fizetésére kötelezett személyében változás következik be, azt a kötelezett a változás nyilvántartásba vétele céljából legkésőbb a változást követő 15 napon belül bejelenteni a Bárándi Közös Önkormányzati Hivatalban. Az önkéntes bejelentés hiányában, vagy a közölt adatok a tényleges állapottól való eltérése esetén, a járulék az ingatlan nyilvántartás adatai alapján kerül megállapításra.

(5) A Bárándi Közös Önkormányzati Hivatal jogosult a bejelentett adatokat az ingatlan-nyilvántartásban ellenőrizni, illetve kérheti a használói jogot biztosító szerződés, megállapodás bemutatását.

5. §

(1) A rendelet 2018. július 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidőben hatályát veszíti Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének mezei őrszolgálatról szóló 1/2013.(I.29.) számú önkormányzati rendelete

(3) A rendelet kihirdetésétől a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

Báránd, 2018. május 17.


Dr. Kovács Miklós                                                                              Dr. Kiss Gyula

    polgármester                                                                                          jegyző



Jelen rendeletet kihirdetem:

                                                                                              

Dr. Kiss Gyula

         jegyző

Mellékletek