Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018 (V.17.) önkormányzati rendelete

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő testületének 8/2018.(V.17.) önkormányzati rendelete a köztemető használatának rendjéről

Hatályos: 2022. 12. 01 01:00

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018 (V.17.) önkormányzati rendelete

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő testületének 8/2018.(V.17.) önkormányzati rendelete a köztemető használatának rendjéről

2022.12.01.

Báránd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a temetőkről és a temetkezésről szóló1999. évi LIII. törvény 6. § (4) bekezdésének-, 40. §, 41. § (3) bekezdésének és 42. §-ának felhatalmazása alapján, valamint annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletben foglaltakra is figyelemmel köztemető használatának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:1

I. CÍM

Általános rendelkezések

1. § (1) Báránd község közigazgatási területén köztemetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a hatályos jogszabályok alapján, és az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

(2) A rendelet területi hatálya az önkormányzat tulajdonában levő köztemetőre terjed ki, melynek földrajzi helye: a bárándi 07. hrsz. alatt nyilvántartott terület.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettető(k)re, a köztemetőkben temetkezési szolgáltatást, valamint a köztemetőkben egyéb temetői munkát (pl: síremlékállítás) végző természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra és arra, akire nézve a tevékenységek során jogok keletkeznek, és kötelezettségek hárulnak.

2. § (1) A köztemető létesítése, bővítése, lezárása és megszüntetése az önkormányzat – mint fenntartó – feladata.

(2) A köztemető és létesítményeinek üzemeltetésére, valamint temetkezési és egyéb tevékenységek végzésére az önkormányzat 2011. május 01. napjától kezdődően kegyeleti közszolgáltatási szerződést kötött a Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft.-vel.

II. CÍM

A köztemető használatának és igénybevételének szabályai

Temetkezési szabályok

3. § (1) A végső nyughely megválasztásában és a temetés lebonyolításában az abban közreműködők és az eltemettetők, az elhunyt életében tett rendelkezésére figyelemmel kötelesek együttműködni.

(2) A temetés módjára, illetve hamvasztásra az elhunytak életében tett rendelkezése az irányadó, amennyiben ez nem ró az eltemettető személyére aránytalanul nagy terhet. Az elhunyt életében tett rendelkezése hiányában az eltemetés módját s helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra köteles lenne, de a temetésről más szerv, vagy személy úgy gondoskodik, mintha az elhunyt saját halottja volna.

(3) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:

a) aki a temetést szerződésben vállalta;

b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;

c) végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;

d) az elhunyt egyéb, közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint.

(4) Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat Polgármestere gondoskodik.

4. § (1) Temetési hely feletti rendelkezésre jogosultságot az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan okmányokkal, dokumentumokkal bizonyított kifogást jelentettek be.

a) A vizsgálat és a döntéshozatal időpontja nem lehet hosszabb a halott-vizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 96-óránál.

b) A temetkezési hellyel kapcsolatos vitában, az ügyben rendelkezésre bocsátott és rendelkezésére álló dokumentumok és bizonyítékok alapján a Jegyző dönt. A Jegyző döntése ellen a Képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

(2) Ha a temetés közköltségen történik, a temetés módját és a sír, urnasír helyét a Polgármester határozza meg.

Temetési hely gazdálkodási szabályai

5. § (1) A köztemető területén temetésre szolgálnak: egyes felnőtt sírhelyek, kettes felnőtt sírhelyek, díszsírhelyek, gyermek sírhelyek, urnasírhelyek és fülkék,

(2) A sírhelyek olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével szabályszerű eljárás mellet ki lehet üríteni s temetés céljából igénybe lehet venni. A táblák és a sírhelyek elhelyezkedését a Temetőrendezési és a Sírfelosztási Terv tartalmazza.

(3) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely-táblákban fő szabályként folytatólagos sorrendben kell felhasználni. A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(4) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel), urnasírhelyben, vagy urnafülkében lehet elhelyezni. Urnafülkében maximum 2 darab, egyszemélyes sírhelybe, urnasírba 4 db urnát, kétszemélyes sírhelybe 8 db urnát lehet elhelyezni.

6. § (1) Az egyes temetési helyekért az önkormányzat által adományozott díszsírhelyek kivételével az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek sírhelydíjat kell fizetnie. Ezek mértékét a rendelet 1. sz. melléklete határozza meg.

(2) A temetési helyek használati jogának megváltási időtartama:

a) koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25-év / sírhely /

b) urnafülke és urnasírhely esetén 25-év

Az üzemeltető az a) pont szerinti temetési helyek kétszeres időtartamra történő megváltását is engedélyezheti.

(3) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek külön tiltó rendelkezés hiányában újabb ciklusra megválthatók.

(4)2 Ha a használati idő leteltét követően a temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt felhasználni, a temetési helyek felszámolására vonatkozó rendelkezések betartása mellett.

(5) Sírhelyet, urnasírhelyet, urnafülkét előre megváltani nem lehet.

(6) A sírhelyek, urnasírhelyek megváltása a táblában sorban, a temetés időbeni sorrendjében történik, a tábla egyedi viszonyait figyelembe véve, kihagyás nélkül, mindig a soron következő üres helyre.

a) Kivételt képez ez alól a kettős sírhely és az urnák sírhelybe temetése, ekkor a sorrendiséget az első igénybevételkor kell megtartani.

b) Kivételt képeznek még ez alól, azok a táblák, amelyek rátemetéssel és az egyedi üres sírhelyeik betemethetők.

(7) Az urnafalban található urnafülkék igénybevétele tekintetében az alábbi sorrendet kell megtartani: Az urnafalat a ravatalozóhoz vezető út felőli oldalán kell megnyitni. Az urnafülkék megváltására így időrendben történő igénybevételére, kihagyás nélkül, az urnafal bal felső sarkából indulva, a megkezdett vízszintes soronként balról jobbra haladva kerülhet sor. Következő sor csak az előző beteltével nyitható, az urnafal második oldala, csak az útfelőli oldal beteltével nyitható meg.

7. § (1) Báránd község önkormányzata azon személynek, aki a község valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtott, díszsírhelyet, illetve az urnafalban urnafülkét adományozhat.

(2) A díszsírhely és az urnafülke, használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett az adományozott házastársa, valamint felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.

(4) Az urnafülkébe, jelen rendeletben foglalt szabályok megtartásával az adományozott házastársa, valamint felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.

(5) A díszsírhelyek gondozásáról a hozzátartozók, ezek hiányában Báránd Községi Önkormányzat megbízására és költségére az üzemeltető köteles gondoskodni.

A temető működésének és használatának rendje

8. § (1) A köztemető nyitva tartása: November 15-től március 15-g: 08.00-17. 00 óráig; Március 16-tól november 14-ig: 07.00-20.00 óráig; Halottak napján: 07.00- 22.00 óráig

(2) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni

(3) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

9. § (1) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos a temető területén magnózni, rádiózni.

(2) A temetők területére állatokat bevinni, vagy beengedni a vakvezető kutyák kivételével tilos.

(3) A temetőbe gépjárművel, segédmotor kerékpárral, kerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos. A tiltás nem vonatkozik a mozgáskorlátozottakra és a láthatóan idős-betegekre, a temetkezési szolgáltatást és engedélyezett munkálatokat végzőkre. A temetőbe a behajtás díjtalan.

(4) Az elhervadt virágokat, koszorúkat, az elhasznált csomagoló anyagot és minden más hulladékot kizárólag ezek gyűjtésére szolgáló hulladékgyűjtőbe szabad elhelyezni. A temetőben lévő hulladékgyűjtőbe a temetőn kívül keletkezett hulladékot elhelyezni tilos.

(5) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(6) Tilos a temetőben lévő vízvételi helyet a temetőben található növényzet locsolásán túl más célra igénybe venni.

(7) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(8) A temetőben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

10. § (1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott és művirág, koszorú elhelyezése,

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, lomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(3) A temetőben végzendő munkát a sírgondozás kivételével az üzemeltetőnek be kell jelenteni. Az üzemeltető a bejelentésekről nyilvántartást köteles vezetni, amely tartalmazza a bejelentés és a munka megkezdésének időpontját a munka helyét, megnevezését, az építtető és kivitelező nevét, címét, építési engedély köteles tevékenység végzése esetén a jogerős építési engedély számát.

(4) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott síremléket elhelyezni nem szabad.

(5) A felállítandó síremlék, emlékoszlop tervét (vázrajzát) az elhelyezés előtt az üzemeltetőnek e kell mutatni és ezt nyilvántartásba kell venni. Az üzemeltető által állítási engedéllyel engedélyezett sírkőtermékek a Köztemető területére beszállíthatók és felállíthatók.

(6) Az előírt engedély hiánya vagy attól való eltérés esetén az üzemeltető:

a) sírhely birtokosát határidő kitűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére,

b) a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségét áthárítja a sírhely birtokosára.

11. § (2) A temetőt látogatók panaszaikat a Panaszkönyvbe bejegyezhetik. A temetőfenntartó a panaszokat köteles kivizsgálni, a vizsgálat eredményéről a panasztevőt tájékoztatni. A temető üzemeltetője gondoskodik a temető tisztántartásáról, a hulladékgyűjtő edények tartalmának elszállításáról. A temető üzemeltetőjének feladata a meglévő fás növényzet maximális védelme és fenntartása.

Kegyeleti közszolgáltatások

12. § (1) Kegyeleti közszolgáltatás a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglalóegyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.

(2) Báránd Község épviselő-testülete 51/2011. (III.24.) döntése értelmében a bárándi köztemetőt a Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft üzemelteti.

(3) Temetkezési szolgáltatások:

a) a temetésfelvétel,

b) az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való előkészítése,

c) a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátás, ideértve az eltemettető felé történő értékesítést is,

d) a ravatalozás,

e) sírhelynyitás és visszahantolás,

f) a sírba helyezés,

g) a halottszállítás,

h) a hamvasztás és az urnakiadás,

i) az urnaelhelyezés,

j) a hamvak szórása,

k) az exhumálás,

l) az újratemetés.

(4) A temetkezési szolgáltatási tevékenységek teljes körűen vagy önállóan is végezhetők.

(5) A köztemetőben a temetkezési szolgáltatásokról a Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft., mint üzemeltető köteles gondoskodni.

(6)3 A ravatalozásra, a sírásásra, a visszahantolásra, az urnaelhelyezésre, a sírbahelyezésre, az exhumállással és az újratemetéssel kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezéseinek igénybevétele kötelező.

(7) A bárándi köztemetőn belül az üzemeltető kizárólagosan jogosult:

a) az elhunyt hűtésére, szállítására,

b) a sírhelynyitásra, visszahantolására.

(8) Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók a (6) bekezdésben nem említett temetkezési szolgáltatása esetén a vállalkozók ezen rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott díjat kötelesek fizetni az üzemeltetőnek.

(9) A temetői szolgáltatást végző a ravatalozó használatáért alkalmanként a 1. számú melléklet szerinti díjat köteles fizetni a temető üzemeltetőjének. A ravatalozó használati díjának megfizetéséről az üzemeltető nyilvántartást köteles vezetni.

a) temetői szolgáltatást végző a ravatalozó használati igényét, legalább 3 nappal a használatot megelőzően köteles a temető üzemeltetőjének bejelenteni,

b) a temetői szolgáltatást végzőnek a ravatalozó használatára a soron következő, szabad időpontban van lehetősége.

Nyilvántartások vezetése

13. § (1) A temető fenntartója köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről. A temetési rend megváltoztatása a köztemetőben (sírok minősítése) csak a képviselő-testületjóváhagyásával történhet, a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek tűztől védve, páncélszekrényben kell őriznie, azt követően pedig átadni a Hajdú-Bihar Megyei Levéltárnak.

(2) A temetőben a kegyeleti jogok gyakorlása céljából a temetési helyekről az üzemeltető nyilvántartásokat vezet. A temetési helyek nyilvántartására a nyilvántartó könyv szolgál.

(3) A nyilvántartó könyv a következő adatokat tartalmazza: folyószám, a temetés, urnaelhelyezés napja, az elhalt családi neve és utóneve, születési családi és utóneve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének a címe, az elhalálozás időpontja, a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely száma, valamint az eltemettető, illetve a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy neve, lakcíme és a síremlékre vonatkozó bejegyzések.

(4) Az ismeretlen holttest esetében a nyilvántartó könyvbe be kell vezetni az eljáró hatóságnevét, az eljárás ügyszámát.

(5) A nyilvántartó könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.

(6) Az üzemeltető a nyilvántartó könyv, adatai alapján a temető nyilvántartási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye után érdeklődőnek.

(7) A temető üzemeltetője köteles gondoskodni a nyilvántartó könyvbe bejegyzett (tárolt) személyes adatok biztonságáról.

(8) A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét és címét.

(9) Halottat csak halottvizsgálati bizonyítvány lapján szabad eltemetni, vagy elhamvasztani. A halottvizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.

(10) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást a halott nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

(11) Nyilvántartó könyvbe be kell vezetni az urnakiadást, urnakiemelést, illetve a közös sírba helyezést.

(12) Az üzemeltető a nyilvántartó könyv adatait elektronikus adathordozón is tárolhatja. Elektronikus nyilvántartás esetén hiteles biztonsági másolat készítése vagy párhuzamos manuális nyilvántartás vezetése szükséges.

A temetőben végzett egyéb tevékenységek szabályai

14. § (1) A köztemetőben a temetkezési szolgáltatásokon kívül kizárólag síremlék-állítási tevékenységeket lehet üzletszerűen folytatni.

(2) A temetőben (1) bekezdésben meghatározott üzletszerű tevékenység folytatójának, a rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott összegű temető-fenntartási hozzájárulási díjat köteles fizetni az üzemeltető Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft. részére.

(3) A köztemető területére csak síremlék építéséhez szükséges építőanyagot szabad bevinni. Az anyag tárolási helyét és módját az üzemeltető jelöli ki.

(4) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírhelyet elhelyezni tilos. E tilalmat a meglévő sírjelek síremlékek felújításánál is alkalmazni kell.

(5) A temetőben magánszemély síremléken kívül más létesítményt vagy padot nem állíthat, a síremlék területén kívül növényt, fát nem ültethet. A síremlék területén belül kizárólag olyan lágyszárú növény ültethető mely magassága nem haladja meg a 150 cm-t. Szigorúan tilos a síremlék területén belül fa, fás szárú növény ültetése és bármely olyan egyéb növény ültetése, amely méreteivel túlnő a sírhely méretein, így alkalmas arra, hogy mást jogai gyakorlásában akadályozzon.

(6) A síremléken minden esetben fel kell tüntetni az elhunyt nevét, születésének és halálának évszámát. Amennyiben a síremlék felirata "ÉDESANYÁNK" , "SZÜLEINK" stb., a síremlék hátoldalán fel kell tüntetni a fenti adatokat.

(7) A síremlék felállításakor, javításakor keletkezett szemetet, törmeléket, szétbontott régi keret anyagát stb. a kivitelező köteles munka közben, illetve a munka befejezésekor elszállítani.

(8) A temetőben a síremlék felállítására, egyéb munkák végzésére az engedélyezett idő hétfőtől-péntekig 7.00 órától 12.00 óráig. Vasárnap a temetőben síremlék beszállítása, felállítása, egyéb munkák végzése tilos. A temetések ideje alatt, a temetőben, semmilyen zavaró hatással járó munkálat nem végezhető: síremlék felállítása, felújítása, egyéb zajjal, rezgéssel és más munkák végzése kifejezetten tilos.

(9) A temető útvonalain a munkavégzés tilos, az utakon semminemű anyagot lerakni, tárolni, építés céljára előkészíteni tilos. Betonozáskor keverőlemez használata kötelező, vagy hozott készbeton használható fel.

(10) Báránd Községi Önkormányzat jogosult minden olyan fát, fás szárú növényt és egyéb növényt, a vonatkozó jogszabályok szerinti újratelepítési kötelezettség figyelembevételével, a temetőből eltávolítani, amelyek elöregednek, vagy egyéb módon kárt okozhatnak, vagy jelentős veszélyt jelenthetnek a temetőben létesített síremlékekre és azok látogatóira. Báránd Községi Önkormányzat jogosult minden olyan növény eltávolítására, amely telepítése nem felel meg az (5) bekezdésben foglalt feltételeknek.

(11) Báránd Községi Önkormányzat eltávolíthat minden olyan növényt a temető egész területérő, amely növények tulajdonosai kétszeri felszólítás – 15 -15 napos határidőtűzése mellett - ellenére sem tesznek eleget, a növény elszáradt lehulló leveleinek és letört ágainak eltakarítására vonatkozó kötelezettségüknek, valamint az (5) bekezdésben foglalt feltételeknek, ezáltal másokat zavarnak kegyeleti joguk gyakorlásában hozzátartozóik sírjának gondozásában.

(12) A (10) és (11) bekezdésben meghatározott esetekben a kérelemre indult eljárásban a Képviselő-testület Hivatalának ügyintézője kétszeri felszólítást küld az érintettnek, ezen felszólítások eredménytelensége esetén a Jegyző egyedileg hoz döntést. A Jegyző döntése ellen a Képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

III. CÍM

Záró rendelkezések

15. § (1) Ezen rendelet 2018. július 1. napján lép hatályba és ezzel egyidőben hatályát veszíti a temetőkről és a temetkezési-tevékenységről szóló 20/2017. (XII. 07.) KT rendelete

(2) Jelen rendeletet a jegyző a helyben szokásos módon hirdeti ki.

2.számú melléklet a 8/2017.(V.17.) számú rendelethez

A Bárándi Köztemető Üzemeltetési Szabályzata
T a r t a l o m j e g y z é k

I. Tevékenységi körök

II. Köztemető üzemeltetési rendje

1. Temető nyitvatartási ideje

2. Ügyfélszolgálati iroda nyitvatartása

3. Temetések időpontjai

4. Sírtáblák, sírhelyek, urnafülkék

4.1. A köztemetőben kialakított sírtáblák

4.2. A köztemetőben kialakítható sírhelyek

4.3. A köztemetőben lévő utak

5. Síremlékek

6. A sírhelyek gondozása

I. Tevékenységi körök:

A temetőt üzemeltető tevékenységi körébe tartozik a temető fenntartása, üzemeltetése. Az üzemeltető által biztosított szolgáltatásként a köztemetőn belül az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben az erre a célra rendszeresített járművön történő szállításával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírba helyezéssel, visszahantolással, újra temetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező.

II. Köztemető üzemeltetési endje

1. Temető nyitvatartási ideje

November 15-től március 15-g: 08.00-17. 00 óráig
Március 16-tól november 14-ig: 07.00-20.00 óráig
Halottak napján: 07.00- 22.00 óráig

2. Temetői iroda nyitva tartása

Az ügyfelekkel telefonon előre egyeztetett időpontban
Hívható telefonszámok:
06/54/451-340
Hétfőtől - csütörtökig: 7:00 – 15:30 óráig
Pénteken: 7:00 – 13.00 óráig
Bármely időpontban korlátozás nélkül hívható ügyeleti telefonszám: 06/30/426-7999
A halottszállítás és halott átvétel folyamatos biztosítása érdekében a nyitvatartási időn kívül folyamatos ügyeletet kell tartani.
Az ügyeletes nevét és pontos címét a temető bejáratánál elhelyezett táblán, illetve a temető iroda ajtaján fel kell tüntetni.

3. Temetési időpontok előzetes egyeztetés alapján

Hétfőtől - péntekig:
11.00 órától
13.00 órától
15.00 órától
A temetés időpontjának meghatározása az igényeknek megfelelően bejelentési sorrendben történik.

4. Sírtáblák, sírhelyek, urnafülkék

A köztemetőben a rendezési tervnek megfelelően római számmal megjelölt sírtáblák és arab számmal megjelölt sírhelyek vannak kijelölve.
A sírtáblák kialakítását, a sírhelyek beosztását, számozását és kitűzését a köztemető üzemeltetője végzi, a rendezési tervben foglaltaknak megfelelően.
4.1 A köztemetőben kialakított sírtáblák I-XXVI.;
a) régi sírtáblák, rátemetés lehetősége és az egyedi üres sírhelyeik betemetéssel betemethetők: I.-IX.
b) új sírtáblák sorba temetéssel, rátemetéssel betemethető IX.-XXVI.
c) díszsírhelyek (adományozott sírhely) a ravatalozóhoz vezető bekötő út mellett;
4.2. A köztemetőben kialakítható sírhelyek
a) díszsírhelyek (adományozott sírhelyek)
b) egyes sírhelyek
c) kettes sírhelyek
d) gyermeksírhelyek
e) urnasírhelyek
A felsorolt sírhelyek a rendezési/parcellázási tervben körülhatárolt sírtáblákban alakíthatók ki az alábbi távolsági és mélységi előírások szerint:
a) díszsírhely (adományozott sírhely)
- hossza 2,50 m
- szélessége 1,60 m
- mélysége 2,00 m
- sírok egymástól való távolsága 1,00 m
- sírsorok (fejrészek) egymástól való távolsága 1,00 m
b) egyes sírhely
- hossza 2,10 m
- szélessége 0,90 m
- mélysége 2,00 m (rátemetéssel 2,40)
- sírok egymástól való távolsága 1,00 m
- sírsorok (fejrészek) egymástól való távolsága 1,00 m
c) kétszemélyes családi sírhely
- hossza 2,10 m
- szélessége 2,00 m
- mélysége 2,00 m (rátemetéssel 2,40)
- sírok egymástól való távolsága 1,00 m
- sírsorok (fejrészek) egymástól való távolsága. 1,00 m
d) gyermeksírhely
- hossza 1,50 m
- szélessége 0,80 m
- mélysége 2,00 m
- sírok egymástól való távolsága 1,00 m
- sírsorok (fejrészek) egymástól való távolsága. 1,00 m
e) urnasírhely
- hossza 0,80 m
- szélessége 0,60 m
- mélysége minimum 0,50 m
- sírok egymástól való távolsága 0,80 m
- sírsorok (fejrészek) egymástól való távolsg. 0,80 m
4.3
A köztemetőben lévő utak: a táblák közötti utak szélessége 4 m, a sírok közötti sétányok szélessége 5 m.
4.4
Sorba temetésnél a táblán belüli sorokat egy vonalban, egymással párhuzamosan kell kialakítani. foghíjas temetésnél a két szomszédos sírhely elhelyezése az irányadó.

5. Síremlékek

Síremlékek felállításához, felújításához, az átépítéshez, lebontásához a köztemető üzemeltetőjének hozzájárulása szükséges.
A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temetőüzemeltetőjének az elhelyezés előtt 15 nappal be kell mutatni.
A munka csak azután kezdhető meg, miután a tervrajzot az üzemeltető jóváhagyó záradékkal ellátta.
Síremlékek, és sírszegélyek alá a sír befogadó szélességi méretétől 30-30 cm-re nagyobb méretű vasbeton gerenda elhelyezése kötelező, de figyelembe véve a köztemetők talaj adottságait, indokolt esetben a sírkőszegély teljes felületű alapozása is elvégezhető, azonban ezen alapmaximum 30-30 cm-re nyúlhat túl a sír befogadó méretein, s felső felülete maximum 3 cm-re emelkedhet a környező terepszint felé. Egyedi esetekben (nagyobb lejtésű terep, többszemélyes, családi sírok) a szegélyalap felső szintjének meghatározása az üzemeltető képviselőjének a feladata.
A síremlékek föld feletti kiképzésének méretei:
a) díszsírhely (adományozott sírhely)
- hossza 2,70 m
- szélessége 1,80 m
- magassága 0,30 m
b) egyes sírhely
- hossza 2,30 m
- szélessége 1,10 m
- magassága 0,30 m
c) kettős családi sírhely
- hossza 2,30 m
- szélessége 2,20 m
- magassága 0,30 m
d) gyermeksírhely
- hossza 1,70 m
- szélessége 1,00 m
- magassága 0,30 m
e) urnasírhely
- hossza 1 m
- szélessége 0,80 m
- mélysége minimum 0,30 m
f)
-fejfa, sírkő maximális magassága 2 m
- emlékoszlop maximális magassága 2,5 m
Az a)-e) bekezdésekben felsorolt síremlékek hosszának méretétől – indokolt esetben – el lehet térni. Erre irányuló kérelmet a köztemető üzemeltetője bírálja el.
A táblán belüli sorokat egy vonalba, egymással párhuzamosan kell kialakítani. Foghíjas temetésnél a két szomszédos síremlékhez kell igazodni.

6. A sírhelyek gondozása

A sírhelyek, az urnasírhelyek gondozásáról (állagmegóvás, díszítés, növényzet ültetés) az elhalt hozzátartozója köteles gondoskodni.
A sírhelyet, urnasírhelyet urnafülkét, Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a temető üzemeltetésére vonatkozó rendeletének rendelkezései alapján újra lehet váltani.
Ha a temetkezési helyeket, azok megváltási idejének lejárta után nem 3 éven belül nem váltják meg újra, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítés igénye nélkül újból felhasználni (kivéve az önkormányzat által adományozott sírhelyet, urnafülkét, amelynek további gondozására az önkormányzat köteles). A temető üzemeltetője köteles erről tájékoztatni az érintetteket, a tájékoztatónak a köztemetőben történő folyamatos kifüggesztésével.

7. Sírnyitás, rátemetés szabályai

a) A sír nyitását (a továbbiakban:sírnyitás) a temető fekvése szerint illetékes hatóság engedélyezheti. Nem minősül sírnyitásnak a koporsós temetésre használt temetési helynek urna elhelyezése céljából történő megbontása.

b) A sírnyitáshoz a temetési hely felett rendelkezni jogosult hozzájárulása szükséges.

Nem kell hozzájárulás a nyomozó hatóság részéről kezdeményezett sírnyitáshoz, de az eljárásról a temetési hely felett rendelkezni jogosultat értesíteni kell.
c) A koporsós temetésre szolgáló sírhelyre sírnyitás engedéllyel – a sír megfelelő mélyítésével – további, legfeljebb kettő elhalt vagy 25 évnél régebben elhunyt holttestmaradvány rátemethető. Fertőző betegségben elhunyt sírhelyére csak az illetékes hatóság előzetes engedélye alapján lehet rátemetni. Ez esetben a rátemethető elhaltak számát a temető fekvése szerint illetékes intézet korlátozhatja. Rátemetés esetén – az exhumált maradvány kivételével – biztosítani kell a temetési hely 25 éves használatát.
d) Az elhalálozástól számított öt éven belül sír felnyitására engedélyt az illetékes hatóság hozzájárulásával hamvasztás, más temetőbe való áthelyezés és rátemetés céljából adható, illetve ha azt a nyomozóhatóság kéri.

8. A temető önkormányzati vagyontárgyainak listája

A Báránd, 07 hrsz. alatt nyilvántartott bárándi Köztemető 56937 m2területtel,
A Köztemető ravatalozó 90 m2alapterületű épülete 1 db ravatalozó helyiséggel, 1 db boncteremmel, 1 db irodával, 2 db közlekedő térrel, 2 db nyilvános illemhellyel (használaton kívüliek).
A közlekedő térben 1 db halott hűtő agregáttal
Az irodában beépített berendezkedésként található 1 db mosdókagyló és 1 db 5 literes átfolyó rendszerű vízmelegítő, berendezésként található b1 db íróasztal, 1 db asztal, 1 db álló fogas, 2 db szék.
A boncteremben található 1db beépített beton boncasztal és 1 db lábrács, 1 db kifolyócsap visszacsapó szeleppel.
Ravatalozó teremben, valamint a fedett előtérben található 1 db szónoki mellvéd, 1 db Delicia mini 2 típusú szintetizátor állvánnyal, 10 db ülőpad, 10 db műbőr üléses szék (használaton kívül), 1 db ravatal asztal 1 db mikrofon állvány, 2 db mikrofon, 1 db mentődoboz.
1db 56,75 m2alapterületű tároló épület, 2db fűtés nélküli tároló hellyel. Felvételi iroda kialakítására alkalmas.
A tároló helyiségben temetéshez használatos 2 db vasalt végű padlódeszka.
1 db 30 m2alapterületű, 2 helyiségből álló épület használaton kívül.
A köztemető 630 fm hosszúságú beton oszlopos, oszlopok közötti drótfonatos kerítése, 2 db kétszárnyú kapuval és 3 db gyalogos közlekedést biztosító bejáró kapu nélkül.
A köztemető 170 fm pormentesített beton, illetve aszfaltozott útszakasza, 1000 fm földút,
A köztemető elektromos hálózata (erőátviteli hálózat, térvilágosítási hálózat 5 db térvilágítási oszlop),
A köztemető vízellátó rendszere vízvezetékkel, 5 db vízvételi hellyel.

9. Temetőüzemeltetési (temetőgondnoki) feladatok

- A köztemetőben lévő temetési helyek nyilvántartásainak előírás szerinti vezetése a hagyományos temetésű és hamvasztott halottak esetében.
- A nyilvántartások naprakész állapotban tartása és pontos adatbázis kiépítése.
- Az átvett temetői táblakiosztási tervek folyamatos karbantartása, az új táblák nyitásakor sírhelykiosztási tervek elkészítése.
- Temetési helyek lejárati idejének folyamatos figyelemmel kísérése és az exhumálható sírhelyek folyamatos kimutatása, lejárt és meg nem váltott sírok rendszeres exhumálása oly módon, hogy a temetőbővítés racionalizálása érdekében a hatósági előírások betartása mellett minden évben a felszámolható sírok felülvizsgálatát elvégzi, az ezzel kapcsolatos (jogszabály szerint fennálló)
lehetőségeket maximálisan kihasználja és a fentiek szerint feltárt sírokat az erre mutatkozó igénynek megfelelően, exhumálja és értékesíti.
- Köztemető tisztántartása, temetői hulladék gyűjtése, és közszolgáltató által történő elszállíttatásának koordinálása
- A köztemető úthálózatának tisztántartása, télen a hó eltakarítása, síktalanítás.
- A köztemető területének szükség szerinti, de évente legalább háromszori kaszálása (parlagfű irtás), a sövények, cserjék, örökzöldek folyamatos gondozása.
- A temető jelenlegi növényállományának fenntartása.
- A köztemető területén ivóvíz minőségű víz és víz vételi hely biztosítása.
- Szükség esetén a halottak-napi temetői forgalom szervezése, lebonyolítása és közreműködés a
halottak-napi forgalom külső szervezőnek munkájában.
- A veszélyes állapotú sírkövek által előidézett veszélyhelyzet megszüntetése érdekében szükséges intézkedések megtétele.
- A köztemetőkben felállítható síremlékekkel, sírkőtermékekkel kapcsolatos hozzájárulás megadása, a folyamatos szegély-alap alapozási szintjének jóváhagyása, a sírkövek rögzítési módjának ellenőrzése, a sírkőtermékek kiszállításának engedélyezése és ellenőrzése.
- A temetési időpont meghatározása és ezzel összefüggő szolgáltatási tevékenység koordinálása.
- A köztemetőket érintő mindenféle, temetkezési szolgáltatással közvetlenül, vagy közvetve kapcsolódó szolgáltatási tevékenység végzésnek szabályozása és a szolgáltatókkal együttműködési megállapodás megkötése.
- Az ügyfélfogadás rendjének kidolgozása igényekhez igazodóan.
- A köztemetőkben a letemethető területek temetésre való előkészítése.

1. függelék a 8/2018 (V.17.) önkormányzati rendelet 2. mellékletéhez5

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Bárándi Köztemetőt üzemeltető Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft. által megállapított Köztemetés díjtételeit tudomásul veszi:

Köztemetés:

koporsós temetés:

196 850 Ft

hamvasztásos temetés:

196 850 Ft

Határidő: 2022. december 1.
Felelős: Dr. Kovács Miklós polgármester
1

A bevezető a Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § (4) bekezdése a Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 12. § (6) bekezdése a Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. melléklet a Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (X. 12.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 2. melléklet 1. függeléket a Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.