Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019 (V.16.) önkormányzati rendelete

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019.(V.16.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról

Hatályos: 2019. 05. 17

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54.§ (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 142/B.§ és 142.§/C. § (1) bekezdésében, a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályairól, valamint a közigazgatási eljárásjog reformjával összefüggésben egyes törvények módosításáról és egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló 2017. évi CLXXIX. törvény 3.§ (2) bekezdésében, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37.§ (4) bekezdésében, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 200.§ (1) bekezdésének a) pontjában foglalt rendelkezések felhatalmazása alapján a közterület használatóról a következőket rendeli el:

1.§

(1) A rendelet hatálya kiterjed Báránd Községi Önkormányzat közigazgatási területén belül, az állam, illetve az önkormányzat tulajdonában álló közterületekre.

(2) Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván

(3) Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére – az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között – a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

2.§

A közterületeket, azok építményeit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja

Közterület rendeltetéstől eltérő használatának engedélyezése

3.§

(1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) hosszú távú, idényjellegű vagy alkalmi árusítás, felvásárlás, kereskedelmi tevékenység (a továbbiakban: árusítás) végzéséhez árusító pavilonok, árusítófülkék, bódék, standok elhelyezéséhez;

b) a közterületbe 20 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdető-berendezés, cég- és címtábla elhelyezésére;

c) önálló hirdető-berendezések, táblák, transzparensek elhelyezéséhez;

d) vendéglátóipari előkert, kitelepítés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, áru kirakodásra,

e) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék 3 hónapon túli elhelyezésére,

f) alkalmi és mozgóárusításra,

g) kiállítás, alkalmi vásár, nem kulturális és sport rendezvények közterületen történő megvalósítására,

h) üzemképtelen jármű mellékútvonalon történő, 10 napot meghaladó tárolására;

i) a közterület filmforgatási célú használatára;


(3) A közterület-használati engedély nem pótolja a tevékenységek folytatásához szükséges, jogszabályokban előírt egyéb - hatósági, illetve szakhatósági - engedélyek, illetve hozzájárulások beszerzését.

4. §

(1) A közterület-használati engedély iránti kérelmet az 1. sz. melléklet szerint tartalommal lehet előterjeszteni a Bárándi Közös Önkormányzati Hivatalban.

(2) Az engedélyezéssel kapcsolatos hatáskört Báránd Községi Önkormányzat Polgármestere gyakorolja.

(3) A döntés meghozatalára az önkormányzati hatósági ügyre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(4) Az engedély

- ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,

- a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetve

- a visszavonásig adható meg.

5. §

(1) Az engedély tartalmazza:

a) az engedélyes nevét, lakóhelyének (telephelyének) címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes,

c) a közterület használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) az engedély megszűnése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

e) közterület használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és fizetésének módját.

(2) A közterület-használati engedély egy eredeti példányát vagy annak hiteles másolatát a tevékenységet folytató köteles a helyszínen magánál tartani és az ellenőrzésre jogosult személy felhívására felmutatni.

6.§

(1) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap,

(2) A határozott időre szóló közterület-használati engedély kérelemre többször meghosszabbítható.

7.§

A közterület-használati engedély megszűnik:

a) az engedélyben meghatározott idő elteltével;

b) az engedélyben meghatározott feltétel bekövetkeztével;

c) a közterület-használatát és rendjét érintő jogszabályok megváltozása miatti visszavonással;

d) az engedélyben vagy a közterület-használatra, vagy a közterület-használat során végzett tevékenységekre vonatkozó jogszabályokban foglaltak megsértése miatti visszavonással;

e) az engedélyt meg kell vonni, ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra, vagy módon használja, vagy a közterület-használati díjat a megadott határidőre nem fizette be.

f) településképi, településrendezési vagy közérdek miatti visszavonással;

g) a jogi személy, illetve a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jogutód nélküli megszűnésével.

8.§

(1) A közterületet a jogosultnak úgy kell használnia, hogy az ne zavarja sem a közterület más részeinek, sem a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű használatát.

(2) A közterület-használati engedély jogosultja köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról gondoskodni, valamint az általa elhelyezett tárgyakat a használati időn túl a közterületről eltávolítani.

(3) Ha a közterület-használati engedély érvényét veszti, a jogosult kártalanítási igény nélkül köteles a közterület eredeti állapotát haladéktalanul helyreállítani.

9.§

(1) Nem adható közterület-használati engedély:

a) tűz-, és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására, kivételt képez ez alól a tűzijáték lebonyolítása;

b) eseti rendezvények kivételével szeszes ital árusítására, szexuális áruk forgalmazására;

c) teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi, autóbusz közúton, közterületen való tárolására;

(2) Tilos a közterületen alkoholt fogyasztani. Kivételt képez jelen bekezdésben foglat tilalom alól: az engedélyezett alkalmi rendezvényeken történő és az engedéllyel létesített és működő vendéglátóipari előkertekben történő alkohol fogyasztás.

(3) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.

10.§

(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(4) A közterület használati díjkedvezmény mértéke maximum 50% lehet.

(5) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartama.

(6) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.

(7) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(8) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.

(9) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(10) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja

11.§

(1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizeti. A díj mértékét a 2. sz. melléklet tartalmazza. A fizetendő díjat, a megfizetés határidejét és módját a határozatban kell meghatározni.

(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemetetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét, annak tényleges területe szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdető-berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, négyzetméter egésznek számít.

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

12.§

A polgármester a következő esetekben a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – részben vagy egészben felmentést adhat:

  1. jótékony és közcélú rendezvény esetén,
  2. ha a közterület használója az önkormányzat vagy az általa fenntartott intézmény;
  3. közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges terület vonatkozásában;
  4.  a közterület használata különösen fontos települési érdekeket szolgál.


Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása

13.§

(1) A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a) a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,

b) baleset folytán megsérült és elhagyott jármű,

c) műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan jármű.

(2) Közterületen üzemképtelen jármű közterület-használati engedély nélkül nem tárolható, az üzembentartó vagy tulajdonos (a továbbiakban: üzembentartó) az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 10 napon belül eltávolítani.

14.§

(1) Üzemképtelen jármű közterület-használati engedélyét az üzemben tartónak kell megkérni.

(2) Üzemképtelen jármű közterületen történő tárolására közterület-használati engedély a KRESZ-ben meghatározottakon túl legfeljebb 30 napra adható.

Ellenőrzés, az engedély, hozzájárulás nélkül használat következményei

15.§

(1) A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.

(2) Az ellenőrzés végzője a közterület engedély nélkül vagy attól eltérő használata esetén, a használót határidő tűzésével felhívja a használat megszüntetésére, illetve az engedélyben foglaltak szerinti közterület használatára, a közterülethasználat egyéb szabályainak betartására.

(3) A használónak, a közterülethasználat jellegéből adódóan, felszólításban foglaltakat haladéktalanul, de legkésőbb 3 napon belül teljesítenie kell. A felszólításnak egyértelmű határidőtűzést kell tartalmaznia.

(4) Amennyiben a felszólításban foglaltaknak az engedélyes, illetve a közterületet engedély nélküli használója, nem tesz eleget, a bírság kiszabásával együtt, ha van ilyen, a közterület-használati engedélyt meg kell vonni és a használót a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására kell kötelezni.

16. §

(1) Amennyiben a közterület használója a jogosulatlan használatot – felhívásra – nem szünteti meg, a közterületen elhelyezett tárgyakat az önkormányzat a jogosulatlan használó költségére és veszélyére eltávolítja.

(2) A jogosulatlan használó csak az elszállítás és a tárolás költségeinek megfizetése után veheti át az eltávolított dolgokat, amelyek elszállításáról a tulajdonosnak saját költségén kell gondoskodnia.

(3) Ha az eltávolított dolog tulajdonosa 5 napon belül nem jelentkezik, írásban értesíteni kell a tárolás helyéről, és határidő megjelölésével fel kell szólítani a dolog elszállítására.

(4) Ha a felszólítás eredménytelen marad, a dolog értékesítésre (hasznosításra) kerül, ennek eredménytelensége esetén a dolog megsemmisítése is elrendelhető.

17.§

(1) Aki a közterületet engedély nélkül, vagy a közterületet nem a közterület-használati engedélyben foglaltak szerint használja és felszólításra nem tesz eleget a közterület-használat szabályainak, vagy a közterület használatával nem hagy fel, annak eredeti állapotát nem állítja helyre, közigazgatási bírsággal sújtható, melynek felső határa:

a) természetes személyek esetén 50.000 forint,

b) jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén 200.000 forint.

(2) Közterület engedély nélküli használata esetén kizárólag az (1) bekezdésben meghatározott bírság szabható ki.

Záró rendelkezés

18. §

(1) Ez a rendelet 2019. május 17. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a közterületek használatáról szóló 11/2018. (IX.27.) önkormányzati rendelte.

(3) A rendelet hatályba lépésének napján érvényes közterület-használati engedélyek tekintetében, Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a közterületek használatáról szóló 11/2018. (IX.27.) önkormányzati rendeletének rendelkezéseit kell alkalmazni.


Báránd, 2019. május 16.


      Dr. Kovács Miklós                                                             Dr. Kiss Gyula

            polgármester                                                                       jegyző


A rendeletet kihirdettem: 2019. május 16.

   Dr. Kiss Gyula

 jegyző