Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2020 (XI.20.) önkormányzati rendelete

Báránd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2020. (XI. 20.) önkormányzati rendelete A koronavírus okozta járványhelyzet szociális hatásainak enyhítését célzó veszélyhelyzeti támogatásról

Hatályos: 2020. 11. 23

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ban, 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. CÍM

A rendelet célja, hatálya

1. §

Báránd Községi Önkormányzat a koronavírus okozta járvány következményeként nehéz helyzetbe került lakosok részére kíván rendkívüli eseti támogatást nyújtani

2. §

(1) A rendelet területi hatálya Báránd Község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed Báránd község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel (a továbbiakban: bárándi lakos) rendelkező személyekre.

II. CÍM

Hatásköri szabályok

3. §

A veszélyhelyzeti támogatással kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület gyakorolja.

III. CÍM

Eljárási rendelkezések

4. §

(1) A kérelmezőt érintő jog és kötelezettség megállapítása, továbbá a hatósági ellenőrzés tekintetében az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.), illetve a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc. tv.) rendelkezéseit e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A jelen rendeletben használt fogalmak, megfelelnek az Szoc. tv. általános részében használt fogalmaknak. Alkalmazásuk során az Szoc. tv. fogalom meghatározásaitól nem lehet eltérni.

5. §

(1) A vészhelyzeti támogatás fedezetét Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete mindenkori költségvetésében, a szociális ellátások finanszírozására szolgáló keretösszeg, valamint az önkormányzat által létrehozott veszélyhelyzeti segélyezési alap terhére biztosítja. A kérelmek teljesítése a rendelkezésre álló fedezet erejéig terjedhet.

(2) Az ellátás megállapítását követően a természetbeni ellátás jogosult számára történő biztosításáról, az ellátás megszervezéséről a polgármester gondoskodik.

(3) A veszélyhelyzeti támogatás, a hatékonyabb felhasználás érdekében természetbeni ellátás, melyet csomagban kapnak meg a jogosultak:

a) A csomag értéke, csomagonként 5.000.-Ft, azaz Ötezer forint.

b) A csomag tartalma változó összetételben: kéz és felületfertőtlenítő anyagok, higiéniai eszközök (pl.: hypo tabletta, felmosó, kézfertőtlenítő), friss gyümölcs tartós élelmiszer.

6. §

(1) A veszélyhelyzeti támogatás, mint szociális ellátás igénybevétele iránti kérelmeket a Bárándi Polgármesteri Hivatalnál lehet írásban, jelen rendelet mellékletét képező formanyomtatványon előterjeszteni.

a) A kérelmeket 2020. december 15. napjáig lehet benyújtani. A határidő jogvesztő.

b) A kérelmek elbírálására és a csomagok kiosztására 2020. december 23. napjáig kerül sor.

(2) Családonként egy támogatás nyújtható. Egy helyrajzi számra bejelentett több család esetén is egy támogatás nyújtható.

7. §

(1) A veszélyhelyzeti támogatásra jövedelemhatárra tekintet nélkül az a bárándi lakos kérelmező jogosult, aki 2020. január 1. napját megelőzően legalább 3 éve és azóta is folyamatosan Báránd község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és életvitelszerűen a településen is él, és

a) foglalkoztatásra irányuló jogviszonyát 2020. március 11. napját követően - a koronavírus járványra visszavezethetően, a munkáltató megszűnése, létszámleépítés, vagy egyéb ok miatt - megszüntették, jelenleg foglalkoztatási jogviszonyban nem áll , vagy

b) koronavírus járvánnyal kapcsolatos ok miatt 30 napot meghaladó mértékben fizetés nélküli szabadságot kellett igénybe vennie, vagy

c) akinek igazoltan saját koronavírus fertőzésével kapcsolatos táppénzes állománya miatt jövedelemkiesése keletkezett, vagy

d) ápolási díjban, fogyatékossági támogatásban, rokkantsági járadékban, rokkantsági ellátásban részesül.

(2) A veszélyhelyzeti támogatásra jogosult az a 65 évet betöltött nyugdíjas bárándi lakos kérelmező, aki 2020. január 1. napját megelőzően legalább 3 éve és azóta is folyamatosan Báránd község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és életvitelszerűen a településen is él, és családjában az egy főre eső jövedelem összege nem haladja meg a 150.000.-Ft-ot.

8. §

(1) A támogatás odaítélésénél, a közös háztartásban élők tényleges havi jövedelme vehető figyelembe. Nem vehetők figyelembe az egyéb, a megélhetés biztosítására nem szolgáló vagyontárgyak.

(2) A kérelmező köteles a kérelemben feltüntetett igazolásokat, mellékleteket, a kérelméhez csatolni. Kivételt képeznek ez alól azok a mellékletek és igazolások, amelyeket a Bárándi Polgármesteri Hivatal saját nyilvántartásából ellenőrizni tud.

(3) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét, nem havi rendszerességgel szerzett, jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző három hónap átlagjövedelmét kell figyelembe venni.

(4) A jövedelmi viszonyok igazolására szolgáló iratok különösen:

a) rendszeres pénzellátással rendelkező személyek esetében a pénzellátás folyósításának igazolószelvénye, illetőleg megállapító határozata, amennyiben az igazoló iratot a Bárándi Polgármesteri Hivatal saját nyilvántartásából ellenőrizni nem tudja.

b) jövedelemmel rendelkező személyek esetében:- foglalkoztatottaknál a munkáltató által kiállított hivatalos kereseti igazolás.

9. §

(1) Amennyiben a rászorultsággal, illetve a nyújtott segély céljának megfelelő felhasználásával kapcsolatban kétség merül fel, a kérelmező köteles a Bárándi Polgármesteri Hivatal által kedvezményezett ellenőrzés végrehajtásában közreműködni. Ha a kérelmező a közreműködést megtagadja, kérelme elutasítható.

(2) A kérelmező a kérelemben írásbeli hozzájárulását adja ahhoz, hogy a helyi adóhatóság és a NAV a Bárándi Polgármesteri Hivatalt a család jövedelmi viszonyairól informálhatja. A Bárándi Polgármesteri Hivatal az adatokat köteles bizalmasan kezelni és azokat kizárólag a felhatalmazásnak megfelelő célra felhasználni.

(3) A kérelmező a kérelemben írásbeli hozzájárulását adja ahhoz, hogy a Bárándi Polgármesteri Hivatal alkalmazottai lakóhelyén környezettanulmányt készítsenek.

(4) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátásesetén a támogatásban részesülőt kötelezni kell a természetben nyújtott ellátás esetén a dolog visszaszolgáltatására vagy a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére.

(5) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás keretében kapott támogatást a Polgári Törvénykönyvben meghatározott kamattal megemelve, egy összegben kell visszafizetni.

IV. CÍM

Záró rendelkezések

10. §

(1) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

(2) Ez a rendelet 2020. november 23-án lép hatályba.


Dr. Kovács Miklós                                                             Dr. Kiss Gyula

       polgármester                                                                    jegyző


A rendeletet kihirdettem: 2020. november 20.

                                                                       Dr. Kiss Gyula

jegyző