Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020 (X.12.) önkormányzati rendelete

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020.X.12.) önkormányzati rendelete Báránd Község Díszpolgára cím, valamint a Pro Urbe Emlékérem alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2020. 10. 13

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában és Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában rögzített feladatkörében eljárva, az Oktatási, Kulturális és Civilkapcsolatért felelős Bizottság véleményének kikérését követően a következőket rendeli el:

1.§ Báránd Község Önkormányzata attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, BÁRÁND KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA CÍMET, valamint PRO URBE EMLÉKÉRMET alapít és ezen elismerések adományozásának feltételeit, az eljárás rendjét a következőrendeletben szabályozza:

A díszpolgári cím.

2.§ (1) Báránd Község Díszpolgára cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével, mint a községen belül, mint pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a község jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt köztiszteletben áll.

(2) Báránd Község Díszpolgára cím adományozható annak a személynek, aki

a) olyan konkrét gyakorlati tevékenységet végez, végzett bármely területen, amely a település fejlődését, gyarapodását, hírnevének öregbítését jelentősen elősegíti, elősegítette, vagy

b) olyan szellemi produktumot hozott létre, amely tartalmi értékeivel, közvetlen megvalósíthatóságával, vagy közvetett hatásával a település szellemi gyarapodását segíti, segítette elő, vagy

c) hosszabb időn át végzett, maradandó értéket felmutató tevékenységével, vagy a tevékenységek aktív támogatásával hozzájárult a település fejlődéséhez, a település gazdasági és szellemi gyarapodásához.

3.§ (1) Báránd Község Díszpolgára cím két éves periódusonként egy adományozható.

(2) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél és emlékplakett jár.

4.§ (1) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek jelen rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) Báránd Község Díszpolgára cím birtokosa:

a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselőtestület ülésein;

b) az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg;

c) elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – az önkormányzat ingyenes díszsírhelyet biztosít számára.

A Pro Urbe emlékérem

5.§ (1) Pro Urbe emlékérem adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi vagy gazdasági szervezeteknek, akik vagy amelyek a község fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeznek, végeztek, és ennek révén a község értékeit növelő, maradandó eredményeket érnek el, értek el. A díj adományozásának feltételei:

a) a település társadalmi, gazdasági, egészségügyi és kulturális életének fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenység, vagy

b) a település lakosságának életkörülményeit, ellátását jelentősen javító, kiemelkedő munkavégzés, vagy

c) a települést gazdagító, művészeti, kulturális teljesítmény, vagy

d) a település hírnevét öregbítő kiemelkedő sporttevékenység, vagy

e) a település érdekében önzetlenül végzett kimagasló értékű munka.

(2) A Pro Urbe emlékérem kétévente legfeljebb kettő adományozható.

(3) A Pro Urbe emlékérem mellé díszoklevél és tárgyi jutalom jár, amelynek értéke nem lehet kevesebb 50.000 Ft-nál.

Az elismerések adományozásának rendje

6.§ (1) A Báránd Község Díszpolgára cím és a Pro Urbe emlékérem odaítélésére, az elismerés átadását megelőző év június 30. napjáig lehet javaslatot tenni.

(2) A Báránd Község Díszpolgára cím és a Pro Urbe emlékérem odaítélésére javaslatot tehetnek:

a) Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének és a képviselő-testület bizottságainak tagjai;

b) a településen működő intézmények, gazdasági társaságok, társadalmi és érdekképviseleti szervek, egyesületek;

c) a településen élő bármely természetes személy.

(3) A javaslattételre csak írásban kerülhet sor, a javaslatot megfelelően indokolni kell.

(4) A javaslatot a Bárándi Polgármesteri Hivatal jegyzőjénél kell benyújtani.

7.§ (1) A javaslatokat a Oktatási, Kulturális és Civilkapcsolatért felelős Bizottság az elismerés átadását megelőző év október 30. napjáig véleményezi.

(2) Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az elismerés átadását megelőző év december 31. napjáig zárt ülésen hoz döntést a javaslatokkal kapcsolatban.

(3) A képviselő-testület az elismerések odaítéléséről minősített többségi szavazással dönt.

(4) A Báránd Község Díszpolgára címet és a Pro Urbe emlékérmeket kétévente az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján megtartott, március 15. napjához kapcsolódó ünnepségen lehet átadni, soron következő alkalomként 2021. március 15. napján.

(5) Báránd Községi Önkormányzat Képviselőtestületének döntése alapján Báránd Község Díszpolgára cím és a Pro Urbe elismerésben részesülő, indokolt esetben, elismerését, átveheti soron kívüli időpontban bármely nyilvános községi rendezvényen, ünnepségen.

Az elismerések visszavonása.

8.§ (1) A Báránd Község Díszpolgára cím és a Pro Urbe emlékérem visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

(3) A visszavonásról, az érdemtelenségről történő Báránd Községi Önkormányzat általi hivatalos tudomásszerzés követő öt éven belül a Oktatási, Kulturális és Civilkapcsolatért felelős Bizottság javaslatára Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete minősített többségi szavazással dönt.

Vegyes rendelkezések

9.§ (1) Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről a Bárándi Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

(2) Az elismerések és juttatások költségeinek fedezete az adomány évére vonatkozó önkormányzati költségvetésben elkülönítendő.

10.§ (1) Jelen rendelet hatálybalépésével hatályát veszíti Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a Díszpolgári cím, valamint a Pro Urbe Emlékérem alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 9/2016. (IV.14.) számú rendelete.

(2) A jelen rendelet hatályba lépésének időpontjában folyamatban lévő eljárások tekintetében, jelen rendelet előírásait kell alkalmazni.

(3) Jelen rendelet 2020. október 13. napján lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.


Báránd, 2020. október 12.


Dr. Kovács Miklós                                                    Dr. Kiss Gyula

polgármester                                                             jegyző


Jelen rendeletet kihirdetem:

Dr. Kiss Gyula

jegyző

Mellékletek