Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 14.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzat és intézményei 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 15

Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 14.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzat és intézményei 2022. évi költségvetéséről

2022.02.15.

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2020.(VII.1.) számú rendeletének alapján a Pénzügyi, Településfejlesztési és Ügyrendi Bizottság véleményének figyelembevételével, az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A rendelet hatálya és címrendje

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a képviselő – testületre, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervre (intézményre) terjed ki.

2. A költségvetés címrendje

2. § (1) Az önkormányzat költségvetésének címrendjét az 1. számú melléklet szerint állapítja meg.

(2) Az önkormányzat költségvetési szervei:

a) Önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerve: Bárándi Polgármesteri Hivatal

b) Önállóan működő költségvetési szerv:

ba) - Bárándi Napsugár Óvoda

bb) - Balassa Iván Művelődési Ház és Könyvtár

(3) A (2) bekezdésben felsorolt önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő intézmény külön – külön címet alkotnak.

II. Fejezet

Az önkormányzat és költségvetési szervei 2022. évi költségvetése

3. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetésének:

a)bevételi főösszegét 1.310.791.906 Ft,
b)kiadási főösszegét 1.310.791.906 Ft
állapítja meg.

1. A költségvetési bevételek

4. § (1) A Képviselő – testület a 3. § a) pontjában megállapított főösszeget, az alábbi megbontásban fogadja el:

a) 486.550.775Ft működési bevétellel, ezen belül 68.502.215 Ft helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásával

b) 568.950.629 Ft felhalmozási bevétellel,

c) 205.290.502 Ft előző évi maradvánnyal, ezen belül

ca) 28.206.920 Ft működési és

cb) 177.083.582 Ft felhalmozási maradvánnyal

d) 50.000.000 Ft éven belüli, rövid lejáratú hitellel.

(2) Az önkormányzat 2022. évi költségvetési bevételeinek jogcímenkénti, illetve címrend szerinti részletezését 2., és a 3. melléklet, illetve a helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatás részletezését a 4. melléklet tartalmazza.

2. A költségvetési kiadások

5. § (1) A Képviselő-testület a 3. § b) pontjában megállapított főösszeget a következő megbontás szerint hagyja jóvá:

a) Működési kiadások előirányzata összesen: 483.250.337 Ft Ebből:

aa) személyi jellegű kiadások: 257.030.111 Ft

ab) munkaadókat terhelő járulékok: 26.268.580 Ft

ac) dologi jellegű kiadások: 166.708.253 Ft

ad) ellátottak pénzbeli juttatásai: 27.610.000 Ft

ae) egyéb működési célú támogatások 4.633.393 Ft

af) tartalékok előirányzata: 1.000.000 Ft

b) Felhalmozási kiadások előirányzata: 769.223.850 Ft

c) Finanszírozási kiadások

(2) A Képviselő-testület az általános tartalékalapját 1.000.000 Ft-ban állapítja meg.

6. § (1) Az önkormányzat felújítási és felhalmozási kiadásai összesen 769.223.850 Ft. A felújítási és felhalmozási kiadásokból:

a) a beruházások előirányzata: 733.296.417 Ft

b) a felújítások előirányzata: 35.927.433 Ft

(2) Az önkormányzat felújítási előirányzatait célonként a 15. számú melléklet rögzíti.

(3) Az önkormányzat felhalmozási kiadásait feladatonként a 16. számú melléklet tartalmazza.

(4) A költségvetési évben nincs olyan fejlesztési cél, mely megvalósításához a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény szerint adósságot keletkeztető ügylet megkötése válna szükségessé.

7. § A Képviselő – testület az önkormányzat 2022. évi költségvetési rendeletében az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény évi (továbbiakban Áht.) 24. § (4) bekezdése szerint csatolandó mérlegekhez és kimutatásokhoz elnevezésű szöveges indoklást a 20. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.

3. Költségvetési kiadások és bevételek

8. § (1) Az Önkormányzat 2022. évi költségvetésében a címenkénti kiadásokat, feladatonként a 5. sz. melléklet állapítja meg.

(2) A Képviselő – testület az Ellátottak pénzbeli juttatásait a 6. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.

9. § (1) Báránd Község Önkormányzata és Intézményei 2022. évi fejlesztési és működési bevételeinek, illetve kiadásainak mérlegszerű bemutatását a rendelet 7., 8., 9., 10. és 11. mellékletei tartalmazzák.

(2) A költségvetési bevételek és költségvetési kiadások előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontását a 12. sz. melléklet tartalmazza.

(3) A civil és egyéb szervezetek támogatásának éves előirányzatát a 21. számú melléklet tartalmazza.

10. § A Képviselő-testület 2022. évi előirányzat – felhasználási ütemtervét és likviditási ütemtervét havi bontásban a 13. sz. melléklet és a 14. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.

11. § (1) Az önkormányzat többéves kihatással járó feladatainak előirányzatait éves bontásban a 17. számú melléklet mutatja be.

(2) Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projektek bevételeit és kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat a 18. számú melléklet tartalmazza.

(3) A Képviselő – testület az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat a 19. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

12. § (1) Az önkormányzat a köztisztviselői illetményalapot 50.000 Ft-ban, éves cafatéra összegét 300.000 Ft/fő összegben határozza meg.

(2) Az önkormányzat hivatalának köztisztviselői részére a Kttv szerinti illetménykiegészítést 20%-ban állapítja meg.

4. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

13. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) Az önkormányzat gazdálkodása során működési hiány nem keletkezhet.

(4) A költségvetési szerveknél jutalom nem tervezhető.

(5) Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy a 150 millió forintot, és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor az irányító szerv a költségvetési szervnél önkormányzati biztost jelöl ki.

(6) A költségvetési szerv vezetője köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(7) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(8) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

5. Az előirányzatok módosítása

14. § (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) A költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai saját hatáskörben módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatók.

(3) A képviselő-testület az előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(4) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(5) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(6) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, valamint a munkamegosztási megállapodásban foglalt előirányzatok felett rendelkező önállóan működő költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

6. A gazdálkodás szabályai

15. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) Az önállóan működő költségvetési szerv az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal a munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.

(3) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv által a (önállóan működő és gazdálkodó, vagy önállóan működő) költségvetési szerv számára ellátott feladatok fedezetéül az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv nyilvántartásaiban elkülönített előirányzatok szolgálnak, amelyet az önállóan működő költségvetési szerv érdekében használ fel.

(4) Az önállóan működő költségvetési szerv feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv költségvetésében részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.

(5) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembevételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(6) A polgármesteri hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek nyilvántartást vezetni.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

16. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) A belső ellenőrzés megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

III. Fejezet

Záró és vegyes rendelkezések

17. § Jelen rendelet helyben szokásos módon történő kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

18. § Ez a rendelet 2022. február 15-én lép hatályba.

1. melléklet