Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete

A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021. (III.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 27- 2022. 05. 27

Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete

A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021. (III.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.05.27.

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ban, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontja és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következő rendeletet alkotja:

1. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet „Jogosultsági hatásköri szabályok” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

Jogosultsági szabályok”

2. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 36. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„36. § (1) A Képviselő-testület rendkívüli települési támogatásban részesítheti azokat a kérelmezőket, akik önmaguk, illetve családjuk fenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások miatt anyagi segítségre szorulnak. /különösen hosszantartó betegség, elemi kár, haláleset/ Rendkívüli települési támogatás igényelhető:

a) átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe került személy vagy család kiadásainak mérséklésére, illetve annak a személynek a részére, akinek a nyugdíj vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 3. § (1) bekezdése szerint bekezdése szerint folyósított ellátásának kifizetése a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik.

b) elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra,

c) elemi kár bekövetkezése esetén.

(2) Az rendkívüli települési támogatás vissza nem térítendő támogatás.

(3) A rendkívüli települési támogatás adható alkalmanként, egyszeri segélyként, vagy havi rendszerességgel, időszakos rendkívüli települési támogatásként, valamint kamatmentes kölcsön formájában.

(4) Az alkalmankénti segély adható: rendkívüli élethelyzetet könnyítő támogatás, illetve természetben nyújtott támogatás címén, élelmiszerjegy formájában, tűzifa vagy az önkormányzat rendelkezésére álló egyéb javak formájában, illetve az önkormányzat növénytermesztési és állattenyésztési programjai keretében történő munkavégzés eredményéből, illetve egyéb forrásból származó mezőgazdasági termékekből.

(5) A termékek tekintetében figyelemmel kell lenni a termékek idényjellegére, valamint a segélyezett egyéb körülményeire. A termékek továbbértékesítése tilos. Továbbértékesítés esetén a jogosulattlanul és rosszhiszeműen igénybe vett termékek visszakövetelésére, ellenértékének megtérítésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(6) A havi rendszerességgel adott rendkívüli települési támogatás a következő jogcímeken állapítható meg: jövedelemkiegészítő támogatás, rendszeres nevelési támogatás.

(7) A havi rendszerességgel folyósítható rendkívüli települési támogatás időtartama a 6 hónapot nem haladhatja meg.”

3. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet a 37. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

Rendkívüli települési támogatás átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe került személy vagy család kiadásainak mérséklésére”

4. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 37. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„37. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki eseti jelleggel a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő családok, illetve személyek részére elsősorban a Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben.

(2) A Szt. 45. § (4)ében foglaltakon túl

a) rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni, ha a kérelmező

aa) tartós betegség vagy rokkantság miatt jelentős jövedelem-kiesése következett be vagy

ab) sérelmére elkövetett bűncselekményből anyagi kára keletkezett vagy

ac) nyugdíj vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 3. § (1) bekezdése szerint folyósított ellátás kifizetése a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik vagy

ad) önhibáján kívül legfeljebb 2 havi közüzemi díjhátraléka, lakbérhátraléka halmozódott fel, melyet önerőből nem tud kiegyenlíteni vagy

ae) nagyobb összegű, váratlan vagy előre látott kiadásai vannak, amelyeket önerőből nem tud kiegyenlíteni vagy

af) gyermek nevelésével, gondozásával, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba történő visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadásai keletkeztek.

b) létfenntartási gondnak kell tekinteni, ha a kérelmező megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezése okán igazolt módon veszélyeztetve van.”

5. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet a 38. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

Rendkívüli települési támogatás elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra”

6. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet a 39. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

Rendkívüli települési támogatás elemi kár következményeinek enyhítésére”

7. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 39. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„39. § (1) Elemi kár bekövetkezésével kapcsolatosan rendkívüli települési támogatásban részesülhet az a bejelentett bárándi lakóhellyel rendelkező személy, akinek a Báránd település közigazgatási területén lévő, részben vagy egészben saját tulajdonú és általa életvitelszerű lakhatás céljára használt lakóingatlanát, önhibáján kívül elemi kár, így többek között tűzkár, vízkár, gázrobbanás, egyéb természeti kár érte.

(2) A rendkívüli települési támogatás igénylésére a károsodás bekövetkeztétől, illetve annak a (1) bekezdés szerinti jogosult általi tudomásszerzésétől kezdődően 15 nap áll rendelkezésre. A határidő jogvesztő. A határidő elmulasztása esetén az Ákr. szerinti igazolási kérelem előterjesztésére van lehetőség.

(3) Az elemi kár bekövetkezésének esetén folyósítható rendkívüli települési támogatás célja a további károsodás megakadályozása, a kárenyhítés és a helyreállítás elősegítése.

(4) Az elemi kár bekövetkezése esetén folyósítható települési támogatás több formában is nyújtható, az egyes formák az igény jellegére tekintettel egymással párhuzamosan is megállapíthatók:

a) pénzbeli ellátásként – a károsodás mértékéhez arányosan – egyszeri támogatás, maximálisan 1,5 millió forint összeghatárig;

b) lakhatást elősegítő támogatásként, az önkormányzat saját tulajdonában álló szociálisbérlakásban biztosíthatja a károsult és lakhatatlanná vált ingatlant használó tulajdonosának és a vele együtt lakók lakhatását. Ebben az esetben a szociális bérlakás jogosultságát jövedelemhatárra tekintett nélkül, a helyreállítás időtartamára kell megállapítani.

c) természetbeni juttatáskén az önkormányzat bármely helyreállítási munka elvégzésében, térítésmentesen segítséget nyújthat.”

8. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet „Összege, felhasználása” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

A rendkívüli települési támogatás összege, felhasználása”

9. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 40. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Elemi kár bekövetkezése esetén, a pénzbeli ellátásként nyújtott rendkívüli települési támogatás – a károsodás mértékéhez, arányosan megállapítva – maximum összege 1,5 millió forint lehet.”

10. § Ez a rendelet 2022. május 27-én lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.