Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021. (III.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 11- 2022. 08. 11

Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021. (III.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.08.11.

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ban, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontja és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 36. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Képviselő-testület rendkívüli települési támogatásban részesítheti azokat a kérelmezőket, akik önmaguk, illetve családjuk fenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások miatt anyagi segítségre szorulnak. /különösen hosszantartó betegség, elemi kár, haláleset/ Rendkívüli települési támogatás igényelhető:)

„c) elemi kár bekövetkezése esetén,”

(2) A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 36. § (1) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

(A Képviselő-testület rendkívüli települési támogatásban részesítheti azokat a kérelmezőket, akik önmaguk, illetve családjuk fenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások miatt anyagi segítségre szorulnak. /különösen hosszantartó betegség, elemi kár, haláleset/ Rendkívüli települési támogatás igényelhető:)

„d) a gyermeket nevelő család intézménykezdéssel felmerülő költségeinek mérséklésére.”

2. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 37. §-a a következő (3)–(5) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az alkalmanként megállapított rendkívüli települési támogatás összege esetenként 2.000 Ft-nál kevesebb, és 50.000 Ft-nál több nem lehet.

(4) A rendszeresen adott rendkívüli települési támogatás havi összege nem lehet kevesebb 2.000 Ft-nál, nem lehet magasabb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-ánál.

(5) A kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatás összege alkalmanként maximum 200.000 forint lehet. A kölcsönt adott évben ugyanazon személy legfeljebb két alkalommal veheti igénybe. Az ismételt igénybevétel feltétele az előző kölcsön visszafizetése. A kamatmentes kölcsönt maximum 6 hónap időtartamra lehet nyújtani.”

3. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet „A rendkívüli települési támogatás összege, felhasználása” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

Rendkívüli települési támogatás a gyermeket nevelő család intézménykezdéssel felmerülő költségeinek mérséklésére”

4. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 40. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„40. § (1) Rendkívüli intézménykezdési támogatás nyújtható a Báránd településen lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, és életvitelszerűen is Báránd közigazgatási területén élő törvényes képviselő kérelmére, a törvényes képviselő bölcsődei, vagy óvodai nevelésben résztvevő, általános vagy középiskolában tanulmányokat folytató, a kérelme benyújtásának időpontjában 18. életévét be nem töltött, gyermeke részére, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori összegének 600 %-át.

(2) A rendkívüli intézménykezdési támogatás összege: bölcsődei, vagy óvodai nevelésben résztvevő gyermek esetén gyermekenként egyszeri 5.000.-Ft, azaz Ötezer forint; általános, vagy középiskolás gyermekek esetén gyermekenként egyszeri 10.000.-Ft, Tízezer forint, mely összeget jogosultság megállapítását követően Báránd Községi Önkormányzat a törvényes képviselő bankszámlájára utal.

(3) A támogatás odaítélésénél, a közös háztartásban élők tényleges havi jövedelme vehető figyelembe. Nem vehetők figyelembe az egyéb, a megélhetés biztosítására nem szolgáló vagyontárgyak.

(4) A bölcsődei, vagy óvodai nevelésben való részvétel, valamint az általános, vagy középiskolai tanulmányok folytatásának megállapítására az aktuális év szeptember 1. napján előreláthatóan fennálló állapotok irányadóak.

(5) A támogatás felhasználásáról elszámolni nem kell.

(6) Gyermekenként egy támogatás nyújtható.

(7) A rendkívüli intézménykezdési támogatás, mint szociális ellátás igénybevétele iránti kérelmeket a Bárándi Polgármesteri Hivatalnál lehet írásban, jelen rendelet 1. mellékletét képező formanyomtatványon előterjeszteni.

a) A kérelmeket az aktuális év augusztus 31. napjáig lehet benyújtani. A határidő jogvesztő.

b) A kérelmek elbírálására folyamatosan, de legkésőbb az aktuális év szeptember 15. napjáig kerül sor.

(8) Rendkívüli intézménykezdési támogatásra nem jogosult az az igénylő, aki a Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendeletének 28. §-ban foglaltak szerinti intézménykezdési települési támogatást, vagy a 29. § (6) bekezdésében foglaltak szerinti, a babacsomag települési támogatáshoz fűződő támogatást vesz igénybe. A rosszhiszeműen igénybe vett támogatásokra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, amennyiben az igénylő a rendkívüli intézménykezdési támogatás odaítélését követően a fenti támogatások igénybevételére a támogatással érintett évben kérelmet nyújt be.”

5. § Ez a rendelet 2022. augusztus 11-én lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.