Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021. (III.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 16- 2022. 11. 16

Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021. (III.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.11.16.

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontja és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következő rendeletet alkotja:

1. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Képviselő-testület jelen rendelet 15. § a) pont aa) alpontjától ah) alpontjáig, valamint aj) alpontjától am) alpontjáig terjedő felsorolás szerinti települési támogatások és a rendkívüli települési támogatás megállapítása tekintetében hatáskörét a Szociális, Ifjúsági és Sport Bizottságot ruházza át.”

2. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 15. § a) pontja a következő am) alponttal egészül ki:

(A jogosult kérelmezők számára jelen rendelet rendelkezései alapján az alábbi szociális ellátások nyújthatók:

települési támogatás:)

„am) várandósok vérvételének segítéséhez kapcsolódó települési támogatás”

3. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 32. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A 65 év felettiek egyszeri települési támogatására vonatkozó kérelmeket a tárgyév november 1. napjától kezdődően a tárgyév november 30. napjáig lehet benyújtani. A benyújtott kérelmek elbírálására a tárgyév december 15. napjáig, a támogatás kiosztására a tárgyév december 31. napjáig kerül sor.”

4. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Várandósok vérvételének segítéséhez kapcsolódó települési támogatás

34/A. § (1) A várandósok vérvételének segítéséhez kapcsolódó települési támogatás nyújtható, a kérelmük benyújtásakor legalább három éve Báránd településen lakóhellyel rendelkező, és életvitelszerűen is Báránd község közigazgatási területén élő várandósok részére, akik családjában az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 600 %-át.

(2) A támogatás keretében Báránd Községi Önkormányzat a Püspökladányi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. részére megfizeti a jogosult által a várandósok vérvételének igénybevételéhez kapcsolódó összeget. A Püspökladányi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. az összegről számlát állít ki.

(3) A várandósok vérvételének igénybevételét a védőnő igazolja, az igénybe vett vérvétel ellenértéke, a védőnői igazolás becsatolását követően kerülhet kifizetésre.

(4) A kérelemhez mellékelni szükséges a várandós lakcímét és társadalombiztosítási azonosító jelét (TAJ) igazoló hatósági igazolványok másolatait és a család havi jövedelmének igazolását.”

5. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

6. § Ez a rendelet 2022. november 16-án lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.

1. melléklet

1. melléklet